Доступність посилання

ТОП новини

Події у Грузії. Нові дійові особи. Хто вони?


Людмила Ваннек Події у Грузії. Нові дійові особи. Хто вони?

Прага, 24 листопада 2003 року.

Людмила Ваннек

Темою номер один нині у світі є події у Грузії. З випусків новин останніх днів ми знаємо, що у суботу опозиція захопила силоміць будинок парламенту Грузії, усунувши президента Едуарда Шеварднадзе від можливості вести засідання. А в суботу сам президент оголосив, що йде у відставку. Всі напружені події відбулися без кровопролиття.

У суботу ж до Грузії прилетів міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов, який мав розмову з усіма сторонами конфлікту.

В неділю Сполучені Штати надіслали офіційного листа, в якому висловлюють готовність співпрацювати з Ніно Бурджанадзе, яка тимчасово виконує обв’язки президента.

У вівторок буде скликаний парламент (обраний у 99-му році), що визначить дату парламентських і президентських виборів.

Якою ж є реакція в самій Грузії на те, що сталося. Колега з грузинської редакції радіо «Свобода» Окропур Рукадзе розповідає:

Окро Рукадзе

Як на мене - народ там загалом не усвідомлює того, що сталося. Те, що були проблеми з виборами, що Шеварднадзе мав відійти, на мою думку , це не зовсім ясно стоїть перед тими людьми як тема. А те, що відійшов цей старий політик, який уже всім набрид (тим більше, що нічого доброго під час його президентства не відбувалося, крім так званої стабільності, яка теж не зовсім зрозуміла, що воно таке) і що починається щось нове. Оця несвідома радість від чогось нового. Бо якщо конкретніше підійти до питання: хто був він і на що здатні ці нові політики (яка у них потенція), то це дуже важко передбачити, а по друге, люди про це зараз не думають. Бо, скажімо, дуже часто скандували на площі ім’я одного з нових лідерів - Саакашвілі, а він популіст і агітатор. Він жодного разу за ці всі дні разу нічого конкретного не запропонував, мовляв: "Люди! Ми хочемо ось так зробити". Головне було - щось скасувати. Тобто , революція. А що будувати будемо, про це поки що не говорять. Окрім загальних фраз я нічого не чув.

Людмила Ваннек

Але дуже багато лунає компліментів на адресу пана Шеварднадзе, що він, мовляв, пішов, не давши пролитися крові. Чи оцінюють це в Грузії як відважний крок, чи як боягузство?

Окро Рукадзе

На мою думку, частина населення, у яких були якісь симпатії до нього, говоритимуть зараз, що він, мовляв, пішов, бо він достойна людина і не захотів проливати кров. Шеварднадзе завжди, коли мова йшла про його шкуру, завжди проливав чужу кров. Це ніколи не було проблемою. Зараз він цього більше не зробив. Дехто каже, що у нього іншого шансу не було, він би програв це кровопролиття.

У тому, щоб вчинити так, йому допомогли, включно з Івановим - російським міністром закордонних справ. Сказали, що ти нічого не виграєш, якщо захищатимеш свої конституційні права, ти програєш цю війну, крім того, ти відійдеш як злочинець, який закінчив свою кар"єру кров"ю свого народу.

Людмила Ваннек

А що Ви можете сказати про Ніно Бурджанадзе, яка зараз виконує обов`язки президента тимчасово? Наскільки популярною є вона серед громадян?

Окро Рукадзе

Її особа може комусь сподобається, бо вона врівноважена. Вона ніколи не кричить, ніколи нікому не погрожує, вона говорить дуже конструктивно. На Кавказі, знаєте, люди трохи емоційні (тим більше чоловіки), тому і політики, і неполітики, навіть найпрагматичніші, емоційні. Вона у всякому разі цього не показує, що має емоції. Вона принципова, її мова завжди має щось конструктивне, вона, звичайно, теж має емоції, але цього не демонструє. Цим вона заслуговує на симпатію.

Людмила Ваннек

Чи є у Ніно Бурджанадзе шанси бути обраною новим президентом Грузії?

Окро Рукадзе

Шанс є, бо вона жінка. Люди будуть її обирати, бо вона буде втіленням такого симпатичного, спокійного політичного життя, а чоловіки займатимуться ділом, так сказати.

Людмила Ваннек

Така собі цариця Тамара?

Окро Рукадзе

Так, щось на кшталт цього. Але тут порівнювати не можна, бо цариця Тамара, наскільки мені відомо, була дуже - дуже сильна, а про неї поки що цього не знаємо. Попросту немає конкурента, який би прямо був обранцем усього народу.

Людмила Ваннек

А Саакашвілі?

Окро Рукадзе

Ні! У ці дні він досягнув вершини популярності, навіть гадаю, що він тому довів цю справу до кінця, бо іншого шансу у нього не було б. Наскільки вистачить йому популярності стати президентом, я поки що не знаю. Проблемою Грузії завжди було те, що не було справжнього конкурента, бо вони всі росли в тіні Шеварднадзе. Це ж його, так би мовити, учні. У Саакашвілі завжди була характеристика від Шеварднадзе, і він пробивався в житті (в 90-х роках, скажімо, коли він їздив в Америку і т. д ). Тому, можливо, у неї (у Бурджанадзе) є більше шансів.

Людмила Ваннек

Але її родина теж, кажуть, була дружньою з Шеварднадзе ?

Окро Рукадзе

Її батько бізнесмен, він з того покоління, тієї гвардії, яка теж завдяки Шеварднадзе приходила до влади в економіці Грузії. Чоловік - прокурор, він теж з того ж складу. Тут варто сказати, що всі тут (і хто за і проти Шеварднадзе) - це одне ціле, одна маса. Ось зараз вони захотіли розділити між собою щось, але, врешті, вони тими ж методами діяли.

Людмила Ваннек

І ще одне питання. Напевно багатьох цікавить доля Едуарда Шеварднадзе. Існує багато спекуляцій, що він, мовляв, купив віллу в Баден-Бадені в Німеччині і вже летить туди". Навіть сьогодні на засіданні уряду Німеччини один з депутатів запропонував надати Шеварднадзе політичний притулок?

Окро Рукадзе

Той, хто мав домовленість з ним (Іванов і так звана опозиція) вони, звичайно, домовилися про те, що його не чіпатимуть. Його і його родину. І будуть забезпечувати всім. Так, що у нього чудові шанси залишитися в Грузії, бо його ніхто не чіпатиме. У нього ж є авторитет, як би там не було. Він не Мілошевіч. У нього дуже багато друзів, дуже багато своїх людей, так що він зміг би жити в Грузії. І також у Німеччині, бо Німеччина дуже любить цього політика (як кажуть німці, "за заслуги в об’єднанні НДР і ФРН"), тому його також запрошують, але наскільки він потребує політичного притулку, я не знаю. Політичний притулок, це коли людину переслідують, а його ніхто не переслідує. Він може мати віллу і бути вільним. А офіційних підтверджень того, що у нього є вілла, поки що немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG