Доступність посилання

ТОП новини

Реакція ЄС на події в Грузії.


Славко Волинський Реакція ЄС на події в Грузії.

Брюссель, 24 листопада 2003 - Останні події в Грузії внесли нині значні поправки в план роботи в Європейської Комісії. З одного боку представники Єврокомісії і Ради міністрів ЄС полегшено зітхнули у зв’язку з тим, що президент Грузії Георгій Шеварднадзе, подавши у відставку, не допустив кровопролиття в тій кавказькій країні, а з іншого боку, вважають представники Євросоюзу, що лідерам опозиції слід було б діяти в правовому полі, а не шляхом захоплення приміщення грузинського парламенту.

Що говорить керівництво ЄС про несподівану відставку грузинського президента, тепер уже з додатком “екс”? Італійське президенство Європейського Союзу оприлюднило заяву, в якій підтримало нестанданртний крок Едуарда Шеварнадзе. Своїм вчинком він зумів погасити зростаюче протистояння політичних сил Грузії. Разом з тим ЄС пообіцяв надати необхідну допомогу і підтримку нинішньому виконувачу обов`язків президента країни пані Бурджанадзе в організації та проведенні повторних виборів.

Речник Європейської комісії у справах зовнішньої політики Дієго де Охєда заявив: “Ми вітаємо той факт, що криза в Грузії починає вирішуватись шляхом діалогу, і найголовніше, що вдалось уникнути кровопролиття. Тепер ми будемо тісно співробітничати з ОБСЄ, і стежитимемо за тим, щоб майбутні вибори в Грузії відбулись демократичним шляхом, а також сприятимемо, щоб у тій країні становище цілком стабілізувалось”.

Грузія – одна з найбідніших країн північного Кавказу, продовжив представник Єврокомісії, і тому ЄС створив спеціальну програму з надання їй технічної та фінансової допомоги.

Журналісти звернулись до помічника Голови Європейської Комісії Рейо Кемпеніна із запитанням, як Єврокомісія оцінює методи опозиції у політичній боротьбі? Чи відповідають вони демократичним принципам? На це представник Єврокомісії відповів:“Так, я з вами погоджуюсь, що це ненормальний спосіб зміни влади для будь-якої країни, але чимало спостерігачів зазначають, що нещодавні президентські вибори в Грузії відбувались з чималими порушеннями”.

Так говорить офіційний Брюссель, зате багато брюссельських експертів вважають, що грузинський прецедент серйозно підірвав репутацію ОБСЄ, бо незважаючи на значні порушення під час виборів, ОБСЄ, однак, визнала ці вибори дійсними, і тому саме на Організацію Безпеки і Співробітництва в Європі великою мірою падає вина за те, що нині відбувається в Грузії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG