Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада проголосувала проти законопроекту про відправлення українських миротворців до Ліберії під егідою ООН.


Сергій Кисельов Верховна Рада проголосувала проти законопроекту про відправлення українських миротворців до Ліберії під егідою ООН.

Київ, 25 листопада 2003 - Парламентська більшість не змогла зібрати потрібну кількість голосів, щоб президентський законопроект про направлення українського миротворчого контингенту для участі в місії ООН у Ліберії був схвалений. "За" проголосували 217 депутатів, "проти" – 126 із понад 400 депутатів, які зареєструвалися. Серед них члени усіх опозиційних фракцій, а також деякі депутати з парламентської більшості.

Головна інтрига полягала в тому, що до самого закінчення голосування достеменно не було відоме рішення тієї чи іншої парламентської фракції. Ось інтерв’ю, яке дав радіо "Свобода" перед початком пленарного засідання член фракції "Наша Україна", екс-віце-прем''єр Микола Жулинський: "Я особисто вважаю і знаю, що позиція нашої фракції, мабуть, буде такою, що послати миротворчий контингент від України в Ліберію – це наш і обов’язок моральний, який свідчить про те, що Україна займає послідовну і чітку позицію".

Тим не менше, коли справа дійшла до справи, жоден депутат з "Нашої України" не проголосував за законопроект. Так само зробили й фракції комуністів, соціалістів та БЮТ. І тепер українські вояки не полетять за океан віддавати тамтешнім селянам землю , цього разу, щоправда, не в оспіваній поетом Гренаді, а в Ліберії, де військові формування повстанців хочуть повалити легітимний тимчасовий уряд. Вони досягли в цій справі неабияких успіхів, і ООН тепер покладається лише на блакитні шоломи, яким доручено навести лад у країні. Сюди має прибути 15 тисяч миротворців з 23 держав – на сьогодні це найбільша миротворча міжнародна місія ООН. І серед них мало бути 350 українських вертольотчиків, а також 20 офіцерів миротворчого персоналу. І техніка: 14 гелікоптерів. З них 8 транспортних Мі-8 та 6 бойових Мі-24.

Міністр оборони України Євген Марчук так окреслив з трибуни Верховної Ради місію українських миротворців у Ліберії: "Завдання: перевезення персоналу місії та вантажів, ведення повітряного контролювання та спостереження, проведення пошуково-рятувальних операцій та медичної евакуації, надання вогневої підтримки піхотним підрозділам місії у разі нападу на них".

Слід зауважити, що в парламентарів викликав тривогу саме той факт, що українські миротворці в Ліберії серед іншого братимуть, по суті справи, участь у бойових операціях, надаючи з повітря вогневу підтримку наземним військам. На думку лідера комуністів Петра Симоненка, "там треба внести зміни до цієї угоди щодо направлення до Ліберії. Бо там записано можливість вогневої підтримки з повітря наземних операцій. А це участь уже в бойових діях, а це миротворчий контингент".

Головний же аргумент противників відправлення українських вертольотчиків до Ліберії був приблизно таким: гроші, які заробляє Міністерство оборони в миротворчих місіях ООН, не варті життів, які віддають за кордоном українські військовослужбовці. Україна задіяна у миротворчих операціях з 1992 року. Українські вояки зараз перебувають, зокрема, в Іраку, в Лівані, в Сьєрра-Леоне та в Косові. За цей час 27 військовиків загинуло і більш як 60 одержали поранення. І аргумент Євгена Марчука, що в мирному українському житті лише торік у Збройних Силах загинуло 146 військовослужбовців, а загалом з 1999 року – 735, не надихнув парламентарів на те, щоб потенційно збільшувати цю кількість, направляючи миротворців до Ліберії.

Окрім того, як зауважив народний депутат з фракції "Наша Україна" Володимир Яворівський, "в Ліберії ми не маємо жодних своїх інтересів. Якщо щодо Іраку ще можна сперечатися, там є певні наші національні інтереси, є певне навіть співтовариство, яке бере участь у цій акції, то Ліберія настільки далеко від проблем українських, і ми там нічого не заробляємо..."

До речі, і перший заступник міністра закордонних справ Володимир Єльченко, і глава оборонного відомства Євген Марчук повідомили парламентарям, що сума відшкодування Україні за 12-місячне надання ліберійського миротворчого контингенту складатиме півтора мільйони доларів щомісячно, їх виплачуватиме Секретаріат ООН. Тим не менше, потрібне урядові рішення депутатами ухвалене не було, і тепер прибічники відправлення українських вояків до Ліберії, як вони вже повідомили, боротимуться за винесення цього питання на повторне парламентське слухання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG