Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ Росії помстилася українським рибалкам за Тузлу.


Володимир Притула ФСБ Росії помстилася українським рибалкам за Тузлу.

Симферополь, 26 листопада 2003 - Прикордонне управління Федеральної Служби безпеки Росії без пояснень заборонило українським рибалкам вилов риби у зоні спільного промислу в російських територіальних водах Чорного та Азовського морів. Рибалки вважають, що це пов’язано з російсько-українськими суперечками за острів Косу Тузлу.

З вимогою негайно вивести українські рибальські судна із зони спільного промислу в російських територіальних водах Чорного та Азовського морів до керівництва об’єднання “Азчорноморрибгосп” звернулося командування Південно-Західного напрямку Прикордонних військ Федеральної Служби безпеки Росії. Причому, причину такого кроку росіяни не пояснили. Розповідає начальник штабу путини Азово-Чорноморського басейну Петро Поляков:

“Біля нашого узбережжя немає хамси, а Росія свої води закрила і нас туди не пускають. У них там працює лише 4 судна, це дуже мало, а хамса мігрує далі на південь. Ми несемо значні збитки. Ми одразу відправили цей факс із ФСБ до нашого керівництва у Києві, і воно веде з росіянами якісь переговори, але поки що все даремно”, - повідомив Петро Поляков. За його словами, з 1997 року, згідно з двосторонньою угодою, українські та російські рибалки можуть безперешкодно ловити рибу в 250-ти кілометровій чорноморській зоні – від кримського мису Меганом до мису Дооб у Краснодарському краї. За обумовленою квотою, українські рибалки планували виловити 9 тисяч тонн хамси, але спромоглися лише на 350 тонн, як їхнім суднам надійшов наказ залишити зону промислу.

Петро Поляков каже, що не знає точної причини таких недружніх дій російської влади, але підозрює, що це пов’язане з подіями довкола острова Коси Тузли: “Ми так припускаємо, що це продовжуються справи Тузли. Але це тільки припущення, конкретної відповіді немає. Ось на 8 грудня під Темрюком на Кубані призначена зустріч і робота російсько-української комісії з рибальства в Азовському морі. Ось там і поставимо усі питання, ось там все і розглядатиметься”, - вважає начальник штабу путини Азово-Чорноморського басейну Петро Поляков, з яким я розмовляв по телефону з Керчі.

За його словами, Україна не забороняла російським рибалкам ловити рибу у своїх водах. Тож у Керчі такі дії росіян розцінили як помсту і зустріли з великим розчаруванням. А вилов хамси, тим часом, практично уже закінчився. В Керчі підраховують збитки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG