Доступність посилання

ТОП новини

ВІЛ/СНІД: Україна в контексті світової проблеми.


Сергій Кисельов ВІЛ/СНІД: Україна в контексті світової проблеми.

Київ, 26 листопада 2003 - Глобальна епідемія СНІДу не виявляє ознак послаблення. Лише цього року більш як 5 мільйонів людей по всьому світу заразилися вірусом імунодефіциту, до 3,5 мільйонів людей померло від СНІДу. Ці дані про розвиток глобальної епідемії ВІЛ/СНІД були оприлюднені в доповіді, що її поширила Об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу, скорочено ЮНЕЙДС, та Всесвітня організація охорони здоров''я. Представники програми провели в Києві прес-конференцію, яка, за їхніми словами, є прологом до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, що відзначатиметься 1 грудня.

Упродовж приблизно тих трьох хвилин, що звучатиме цей репортаж, у світі загине від СНІДу троє людей. Така сумна статистика третьої світової війни, яку людство допоки не надто успішно веде зі СНІДом. Як повідомила представник ЮНЕЙДС в Україні, Білорусії та Молдові Джантін Джакобі, на сьогодні від 34 до 46 мільйонів землян є носіями ВІЛ-інфекції. Серед них майже 3 мільйони – діти. 2003 року щодня вірус імунодефіциту діставали 14 тисяч чоловік. Найбільш кричуща ситуація з поширенням СНІДу склалася на сьогодні в Африці. Але епідемія ударними темпами захоплює й деякі регіони Центральної Азії та Східної Європи, де раніше ситуація була менш небезпечною. Джантін Джакобі підкреслила:

"Я хотіла би звернути увагу, що торік у Східній Європі та Центральній Азії померло від 23 до 37 тисяч хворих на СНІД. Очікується, що така смертність зростатиме швидкими темпами. Головною причиною поширення ВІЛ/СНІДу в Східній Європі та Центральній Азії є не стільки секс без запобіжних засобів, скільки ін’єкційне вживанням наркотиків", – повідомила Джантін Джакобі й додала, що в Східній Європі зростає також кількість дітей, інфікованих вірусом імунодефіциту ще в утробах матерів.

Що стосується України, то порівняно із ситуацією в деяких африканських країнах, вона виглядає значно краще. Хоча, за оцінками фахівців, 400 тисяч українців, тобто, 1 % дорослого населення інфіковано вірусом імунодефіциту. Більшість із них молоді люди віком від 20 до 39 років.

Про ситуацію в Східній Європі поінформувала представник ЮНЕЙДС в Україні,Білорусі та Молдові Джантін Джакобі:

"...в Естонії найбільшими темпами поширюється епідемія імунодефіциту людини, друге та третє місце щодо розмаху епідемії посідають Російська Федерація та Україна”.

Конкретніше про ситуацію з розповсюдженням імунодефіциту та СНІДу в Україні розповів представник українського Міністерства охорони здоров''я Сергій Філіпович:

"На жаль, епідемія, яка почалась 1987 року і мала значний сплеск в 1995 році, на сьогодні не зупинена і продовжується. Тільки за один місяць – це вересень 2003 року – було зареєстровано 853 ВІЛ-інфікованих громадян України. Якщо говорити про кількість, яку ми реєструємо від початку 1987 року, то станом на 1 жовтня зареєстровані 59 тисяч 397 ВІЛ-інфікованих співвітчизників. На жаль, частина цих людей уже померла. І якщо корелювати з тими даними світовими, то на сьогодні живе в Україні 45 тисяч 493 ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД”.

Він також поскаржився, що Україні бракує грошей, щоб повноцінно лікувати хворих на СНІД і ВІЛ-інфікованих. Тим часом, за даними Всесвітнього Банку, вартість ліків, які щоденно мусить вживати хворий на СНІД, складає приблизно 30 доларів – сума, яка для багатьох українських громадян здається астрономічною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG