Доступність посилання

ТОП новини

УКРАЇНА ЗАПЛАТИТЬ ЗА ОБЛАДНАННЯ ВСЬОГО КОРДОНУ З БІЛОРУССЮ – на такий крок її змушує піти Мінськ, вимагаючи сплати старих боргів.


Юрій Свірко УКРАЇНА ЗАПЛАТИТЬ ЗА ОБЛАДНАННЯ ВСЬОГО КОРДОНУ З БІЛОРУССЮ – на такий крок її змушує піти Мінськ, вимагаючи сплати старих боргів.

Мінськ, 27 листопада 2003 – 27 листопада в Бресті розпочалася робоча зустріч керівників регіонів Білорусі та України. Туди приїхали офіційні делегації Волинської, Житомирської, Тернопільської, Івано-Франківської, Рівненської, Чернігівської, Хмельницької та Київської областей. Ця зустріч стала вже третім білорусько-українським заходом цього тижня після візитів до Білорусі керівника прикордонних військ України Миколи Литвина та заступника міністра закордонних справ України Олександра Моцика.

Про зустріч у Бресті домовилися ще під час жовтневого засідання міжурядової білорусько-української комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. Ця комісія досі не може розв’язати головне проблемне питання двосторонніх відносин : про українські борги Мінськові. Тому доводиться проводити інші зустрічі, метою яких є поширення економічних зв’язків Білорусі та України. На брестське засідання приїхали посли обох країн у Мінську та Києві. Сторони обговорили питання розвитку міжрегіональних контактів, зокрема в галузі агропромислового комплексу та споживкооперації. Цієї п’ятниці заплановано підписати спільний протокол, який зафіксує досягнуті домовленості.

За словами брестського губернатора Василя Долгольова, цього року його область має негативне сальдо в торгівлі з Україною. Берестейщина постачає туди газові плити, рибу, сірники, керамічну плитку, холодильні компресори. А імпортує українські турбореактивні мотори та корм для тварин. Українські інвестори створили в Брестській області 7 спільних підприємств.

Але прикордонні стосунки не можуть повноцінно розвиватися без юридичного оформлення статусу міждержавного кордону, а також питання, що його пов’язав з договором про кордон білоруський президент Олександр Лукашенко, тобто повернення українських боргів Мінськові. Лукашенко та його український колега Леонід Кучма вже декілька разів визначали останній строк розв’язання цієї проблеми. Минулого разу це було 1 листопада. Але до Білорусі знов приїхала українська делегація на чолі з заступником міністра закордонних справ України Олександром Моциком. Він зустрівся з керівником білоруського уряду Сергієм Сидорським та іншими мінськими чиновниками з 10 відомств.

Результати переговорів не розголошуються. Але стало відомо, що Київ запропонував скасувати борги товарами й послугами. Сторони майже остаточно домовилися, що фінансувати обладнання білорусько-українського кордону буде лише Київ. Проте білоруська сторона все ж бажала б отримати від України готівку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG