Доступність посилання

ТОП новини

Як вплине вступ Польщі до ЄС на економічні стосунки зі східними сусідами?


Володимир Павлів Як вплине вступ Польщі до ЄС на економічні стосунки зі східними сусідами?

Варшава, 27 листопада 2003 - Днями у Польщі відбувся 12-й Економічний форум східних ринків. В його роботі взяли участь майже 300 представників малого та середнього бізнесу із Польщі, а також з країн – східних сусідів. Головним питанням цьогорічного форуму було те, як зміняться умови ведення бізнесу між цими країнами після вступу Польщі до Європейського Союзу. В роботі форуму взяли участь чимало й українських бізнесменів.

Партнери польських фірм з України та інших країн – східних польських сусідів найбільше бояться збільшення польських митних ставок, росту бюрократії та додаткових обмежень, пов’язаних із сертифікацією товарів, після вступу Польщі до ЄС. Тому багато з них підписують чергові угоди з польськими партнерами лише на перше півріччя. Ця непевність пояснюється відсутністю чіткої інформації з боку польського уряду про нові митні, фінансові та правові регулювання в торгівлі зі східними сусідами, що почнуть діяти після 1 травня 2004 року. Все це, за спостереженнями польських бізнесменів, викликає зайву нервовість і роздратованість їхніх східних партнерів.

Хвилювання бізнесменів намагалися заспокоїти присутні на форумі представники польського міністерства економіки, котрі запевняли, що торгівля зі східними сусідами залишиться для Польщі пріоритетом і після вступу цієї країни до Євросоюзу. Віце-міністр економіки Ірена Хербст повідомила, що від 1 травня наступного року у Польщі почнуть діяти євросоюзівські митні ставки і правила доступу до єдиного ринку. Наприклад, на кордоні з Україною з нині діючих тарифів 47 % не зміниться, 45 % тарифів зменшиться і тільки 8 % зросте.

Ця інформація тішить українського підприємця, котрий експортує до Польщі пиво та квас фірми “Оболонь”, Ігоря Хранюка: «Мають набути чинності мита, принаймні на напої і на пиво, які діють у Європейському Союзі, а мита в ЄС на наші продукти набагато нижчі, ніж при імпорті з України до Польщі. Тому я вважаю, що повинно бути краще, але не знаю, чи для всіх».

А іншим, зокрема великим державним фірмам, продукція яких становитиме поважну конкуренцію для польських товарів, може бути зовсім нелегко. Тому уряд України, дбаючи про їхні інтереси, намагатиметься зберегти деякі з чинних нині двосторонніх польсько-українських угод і після вступу Польщі до ЄС. Про це говорив нещодавно у Варшаві прем’єр-міністр України Віктор Янукович під час саміту Центральноєвропейської ініціативи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG