Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон завершив дводенний вiзит до Белграда. Вiн попередив, що не подолано усi перешкоди на шляху євроатлантичної iнтеграцiї країни.


Михайло Рамач Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон завершив дводенний вiзит до Белграда. Вiн попередив, що не подолано усi перешкоди на шляху євроатлантичної iнтеграцiї країни.

Белград, 27 листопада 2003 – “Генерал Ратко Младич був у Сербiї, його ймовiрно iще захищають і переховують десь у Сербiї. У разi, якщо вiн мене бачить по телебаченню , якщо вiн справжнiй патрiот, то мав би здатися скоріше, анiж ми його спiймаємо”. Такими словами Джордж Робертсон в центральнiй iнформацiйнiй передачi державного телебачення звернувся до колишнього командувача збройних сил боснiйських сербiв, котрого Мiжнародний трибунал у Гаазi звинувачує у скоєннi воєнних злочинiв.

Президент державного об’єднання Светозар Марович та мiнiстр закордонних справ Ґоран Свиланович ствердили, що влада не має iнформацiї про те, де наразi перебуває генерал Младич , що вона готова заарештувати усiх розшукуваних у разi, якщо вони перебувають на територiї країни.

Другою перешкодою на шляху євроатлантичної iнтеграцiї Сербiї i Чорногорiї, на думку Робертсона, є позов белградського уряду проти восьми країн НАТО, котрi брали участь у повiтрянiй кампанiї проти Сербiї 1999 року. Мiнiстр Свиланович сказав, що влада не може дати позитивну вiдповiдь на вимогу вiдкликати позов. За його словами, цей позов слiд розглядати разом з позовами, якi до Мiжнародного суду в Гаазi проти Сербiї i Чорногорiї подали Хорватiя та Боснiя i Герцеговина.

Незважаючи на згаданi вiдкритi питання, якi гальмують вступ країни до програми НАТО “Партнерство заради миру”, Робертсон висловив задоволення, що вiн вiдвiдав “нову, демократичну, а не нацiоналiстичну Сербiю i Чорногорiю”.

Громадян Сербiї тим часом схвилювала iнша тема. Заступник лiдера ультранацiоналiстичної Радикальної партiї Томислав Николич заявив, що його партiя виступає за створення великої Сербiї, якщо прийде до влади, розiрве дипломатичнi стосунки iз сусiдньою країною. Николич додав, що у разi перемоги його партiї на парламентських виборах сербськi збройнi сили й полiцiя повернуться до Косова. Вiн ствердив, що радикали готовi розпочати новi вiйни. Згiдно з опитуваннями, популярнiсть Радикальної партiї зростає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG