Доступність посилання

ТОП новини

Автоматизована система має допомогти в складанні паззлу “штазі”.


Надія Кандиба Автоматизована система має допомогти в складанні паззлу “штазі”.

Німеччина, 28 листопада 2003 - Вже не один рік співробітники Федерального відомства з вивчення архівів східнонімецької служби безпеки намагаються реконструювати архівні документи, які свого часу були розірвані, а їхні рештки були складені в 16 тисяч мішків. Тепер експерти пропонують автоматизувати цей процес.

Восени 1989-го року, тобто безпосередньо перед падінням берлінської стіни, в міністерстві безпеки НДР була проведена найбільша в історії країни акцію зі знищення архівних документів. Однак уже незабаром спеціальне устаткування, яке для цього використовувалося, вийшло з ладу. Співробітникам міністерства було наказано просто брати і розривати документи руками. Загалом нині нараховується 16 тисяч мішків, вщент заповнених розірваними документами, які містять таємну інформацію про агентів “штазі” та неофіційних співробітників ендеерівської спецслужби. Працівники Федерального відомства з дослідження архівів “штазі” вже не один рік намагаються в копіткій ручній праці зібрати цей “паззл”, який складається з приблизно 600 мільйонів елементів. Говорить прес-секретар цього відомства Крістіан Боос: “Серед розірваних паперів документи всіх категорій. Але найцікавішими для нас звичайно є ті матеріали, які дозволяють жертвам ендеерівського режиму домагатися своєї реабілітації. Цілком можливо, що нам вдасться отримати нову інформацію про позаштатних співробітників “штазі” , сказав Крістіан Босс.

На допомогу Федеральному відомству з дослідження архівів “штазі” вирішили прийти експерти з Інституту імені Фраунхофера. Разом з колегами з компанії ” Lufthansa Systems” вони розробили електронну систему, за допомогою якої можна автоматизувати процес реконструкції документів. Для цього потрібно сканувати з обох сторін окремі шматочки розірваних документів. Потім комп”ютерна програма порівнює форму та краї розірваного паперу, колір, шрифт, почерк і врешті-решт збирає до купи окремі частини документу. Для виконання такого завдання необхідно поєднати між собою близько ста потужних комп”ютерів, які зможуть виконати всю роботу за п”ять років. Говорить один з керівників Федерального відомства з дослідження архівів “штазі” Йохан Гехт: “Якби ми й надалі збирали цей “паззл” вручну, то для цього нам знадобилося б від 300 до 400 років. Це абсолютно нереальні строки”, - вважає Йохан Гехт.

Про кошти, які необхідно витратити для закупівлі нової технології та прискорення процесу реконструкції розірваних документів, Федеральне відомство з вивчення архівів “штазі” поки що мовчить. За непідтвердженими даними, для цього знадобиться від 57 до 60 мільйонів євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG