Доступність посилання

ТОП новини

Арешт двох найуспішніших мультимільйонерів Чехії


Оксана Пеленська Арешт двох найуспішніших мультимільйонерів Чехії

Прага, 28 листопада 2003 - На запитання, як живуть чеські мільйонери, сьогодні відповідь була б невтішною. Кілька годин тому чеська поліція арештувала двох найуспішніших мультимільйонерів - Віктора Колачека та Яна Пршібіла. Ці імена більшості чехів невідомі, та якщо назвати корпорацію ЧСМ – ОДК, що володіє чвертю енергетичного ринку Чехії, стає зрозумілим, про які “крупні риби” йдеться.

Вікторові Колачеку - 51. Часи, коли він простим техніком поступив на шахту в містечку Карвіна, давно минули. Кмітливий молодий чоловік швидко зорієнтувався, як можна робити гроші у вуглевидобувній промисловості, котра за комунізму, крім збитків, не приносила нічого. Та головне, він зумів легко знайти спільну мову з рідним колективом, який після демократичної революції 89-ого віддячив Колачеку тим, що обрав його директором шахти. Перше, що зробив новий директор, це приватизував своє перше підприємство. А в 1997 році виникла корпорація “Чесько-моравські шахти”. У Колачека з’явились нові фірми і нові компаньйони. Були серед них Ян Пршібіл і Петро Отава, разом у них справи пішли ще краще. Сьогодні, за повідомленням преси, імперія Віктора Колачека - це понад 17 тисяч робочих місць на кількох десятках фірм, які займаються виробництвом вугілля, коксу і супровідних матеріалів. Це також ланцюг першокласних готелів на курортах у Татрах. Ось що з приводу арешту чеських мільйонерів для радіо “Свобода” сказав керівник відділу економіки популярного празького тижневика “Тіден” Мірослав Мотейлек:

Мірослав Мотейлек: “Дійшло до арешту двох найвідоміших чеських підприємців – Віктора Колачека та його колишнього партнера Яна Пршібіла. Зараз поліція розшукує ще одного їхнього партнера – Петра Отаву. Річ у тім, що ця група має величезний вплив на чеську економіку, вони мають у своїх руках майже чверть усіх енергоресурсів Чехії. До їхнього майна належить також понад 45 тисяч квартир. Тяжко сказати, чим закінчиться процес, але гадаю, що справа потрясе всією чеською підприємницькою сценою”.

За словами чеського аналітика, крім низки вуглевидобувних фірм, магнатові Колачеку належить також і торговельна фірма “Металімекс” – єдина з країн центральної Європи, яка вступила до групи “Енерджі Клаб”. Факт сам по собі особливо цікавий, якщо взяти до уваги, що “Енерджі Клаб” був заснований з ініціатив російського президента Володимира Путіна і до нього входять такі російські гіганти, як “Газпром”, “РАО” і “Юкос”. За повідомленням преси, на останньому засіданні “Енерджі Клаб-у” обговорювалось і питання приватизації видобутку чеського бурого вугілля, та про деталі члени клубу мовчать.

Як зазначають фахівці, довести злочинність групи в приватизаційних процесах, продажі й купівлі акцій, перереєстрації власників майна буде непросто, оскільки маєтки розписані на десятки близьких і далеких родичів. На їхню думку, безсумнівно одне: арешт двох найбільших енергетичних босів матиме визначальний виплив на подальший розвиток чеської економіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG