Доступність посилання

ТОП новини

День СНІДу.


Марія Щур День СНІДу.

Прага, 1 грудня 2003 – Сьогодні у світі відзначають День СНІДу, хвороби, що лише минулого року забрала життя 3 мільйонів людей і продовжує поширюватися швидкими темпами. Проте СНІД є не лише смертельною хворобою, він ще є серйозною соціальною проблемою, яка найбільше стосується бідних країн, де зосереджена більшість хворих, які не в змозі оплатити своє лікування. Цього року Світова організація з охорони здоров’я та Фонд ООН з боротьби зі СНІДом оголосили нову програму, яка має відкрити доступ хворим у бідних країнах до дорогих медикаментів, що уповільнюють розвиток хвороби.

«Три до п’яти» - так лаконічно назвали світові організації проект допомоги бідним країнам світу, які мають отримати анти-ретровірусні препарати, що уповільнять перетворення вірусу імунодефіциту людини на синдром імунодефіциту, тобто на саму хворобу СНІД. За словами генерального секретаря ООН Кофі Аннана, проект, що обійдеться у 5 мільйонів доларів, забезпечить ліками до 2005 року 3 мільйони людей.

Ця обнадійлива цифра збіглась з іншою, набагато сумнішою: рівно стільки ж людей загинуло минулого року від СНІДу у світі, в основному, на Африканському континенті, де живе понад половину з усіх носіїв вірусу. Загалом на планеті зараз нараховується близько 42 мільйонів заражених цією смертоносною хворобою. Найбільш ураженою вірусом країною є Південно -Африканська Республіка там кожен десятий є носієм вірусу. В інших країнах, зокрема у Східній Європі, в Україні та Росії швидким темпам поширення хвороби сприяє брак знань про запобігання зараженню та зловживання наркотиками.

Фахівці зазначають, що хвороба дедалі більше стає проблемою бідних країн. Якщо на Заході завдяки лікам зараження вірусом перестало бути негайним смертним вироком, яким воно було ще 20 років тому, то у бідних країнах зараження означає швидку смерть.

Колишній президент Південно-Африканської Республіки Нельсон Мандела сьогодні привітав появу міжнародного плану боротьби з хворобою у бідних країнах. «Ми повинні забезпечити, щоб лікування було доступним для тих, хто його потребує, і особливо для тих, хто не може його оплатити. Здоров’я не може бути проблемою доходів , це засадниче людське право. Ми повинні дати людям надію на те, що можна жити здоровим повнокровним людським життям, навіть, якщо у тебе є ВІЛ чи СНІД».

У Всесвітній день СНІДу йшлося не лише про лікування, але і про запобігання хворобі, про відповідальність політиків за майбутнє своїх країн. Важливість усвідомленням ними проблеми оглядачі демонструють на прикладі тієї ж Південної Африки. Коли 15 років тому менше, ніж 2% населення було заражено СНІДом, влада не вбачала у цьому проблеми, розповідає британський часопис “Економіст”. Навіть п’ять років тому у Йоганнесбурзі не було жодного попереджувального плакату, хоч епідемія уже поширювалася повним ходом. Врешті-решт це призвело до того, що тепер у країні з 45- мільйонним населенням понад 5 мільйонів заражених. Сумне попередження для України, де за оцінками фахівців може бути до півмільйона носіїв вірусу, тобто більше, ніж 1% населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG