Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті намагаються запобігти поширенню СНІДу.


Іван Костюк На Прикарпатті намагаються запобігти поширенню СНІДу.

Івано-Франківськ, 1 грудня 2003 - На Прикарпатті намагаються запобігти поширенню СНІДу. Медики стверджують, що ситуація в області в цій сфері не є такою загрозливою, як в центральних та південних реґіонах держави, однак кількість віл-інфікованих та хворих на СНІД продовжує зростати. Для того, щоб ефективно боротись з хворобою, на Івано-Франківщині створено єдиний у державі центр лікування хворих на СНІД.

Першого грудня в усьому світі відзначають день боротьби із чумою 20-го століття – захворюванням на СНІД. На Прикарпатті, зважаючи на сумний досвід південних та східних реґіонів держави, де кількість ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД вже підраховується десятками тисяч, намагаються запобігти поширенню цього захворювання. В обласному центрі Прикарпаття нещодавно створений реґіональний центр лікування хворих на СНІД, який оснащений найсучаснішим медичним обладнанням. У цьому центрі діє не лише стаціонарне відділення, але й проводять анонімне тестування всіх, хто бажає чи має бодай найменшу підозру на те, що захворів. На жаль, ефективних ліків проти хвороби медики дотепер не знайшли. Обласний лікар-інфекціоніст Богдан Дикий з цього приводу зауважує: “Цей вірус в організмі приводить до того, що імунітет людини втрачається і на цьому ґрунті з”являються найрізномантініші інфекції та пухлини, які приводять, на жаль, до смерті людини”. Такі дані про ВІЛ/СНІД, зрештою, відомі кожному. На Івано-Франківщині, зокрема, ведеться активна пропагандистська кампанія передовсім у навчальних закладах. Медики, однак, наголошують, що найбільшою групою ризику щодо захворювання на СНІД, є люди, які вживають ін”єкційні наркотики. В Івано-Франківську благодійний фонд “Солідарність” у межах боротьби зі СНІДом видає безкоштовно ін”єкційним наркоманам одноразові шприци. Однак інфекцією можна заразитися і будь-яка здорова людина. І це не обов”язково може статися через вколювання наркотиків або ж статевим шляхом. На цьому, зокрема, наголосив, Богдан Дикий: “Можуть бути моменти зараження, коли вражається слизова оболонка того пацієнта, який є віл-інфікованим. І якщо недостатньо дезинфікувати цю апаратуру, то може заразитися і здорова людина”. Отож, стежити за тим, щоб не розповсюджувався СНІД, потрібно буквально на кожному рівні: від побуту і аж до медичних установ. Лікарі у свою чергу говорять про те, що потрібно вести мову не лише про лікування ВІЛ-інфікованих, але й захист медиків, які з ними працюють. Психологічний стан останніх бажає бути кращим. На цьому, зокрема, наголошують самі лікарі: “Ми кажемо про захист ВІЛ-інфікованих, а проблема захисту медичного персоналу при роботі з ними зараз практично не піднімається, навіть на рівні держави”.

“Мені здається, що цього повинна кожна людина боятися. Але я тут застрахована, я знаю, з ким я працюю, як я працюю, і я з цим обережна”.

Варто також наголосити, що Центр лікування хворих на СНІД, що діє в Івано-Франківську, єдиний в Україні. До нього звертаються понад чотири сотні ВІЛ-інфікованих, які проживають у реґіоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG