Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний День боротьби зі СНІДом і концерт "466 64".


Людмила Ваннек Міжнародний День боротьби зі СНІДом і концерт "466 64".

Прага, 1 грудня 2003 року.

Світова організація охорони здоров’я оголосила про нову програму, яка дозволить бідним країнами доступ до розробок, які можуть уповільнити розповсюдження СНІДу.

Один з найбільш активних борців з цією хворобою – колишній південноафриканський президент Нельсон Мандела повідомив у Кейптауні на церемонії, присвяченій всесвітньому дню СНІДу:

"Ми повинні гарантувати, що медичне лікування буде доступне тим, хто його потребує, особливо тим, хто не в змозі собі цього дозволити. Здоров"я не може бути питанням прибутків , це фундаментальне людське право".

У багатьох містах Європи цього вечора запалюють свічки і йдуть масовими маршами, щоб привернути увагу до цієї страшної хвороби.

Одним із таких масових заходів на підтримку хворим СНІДом був і суботній концерт у південноафриканському Кейптауні. У благодійному концерті брали участь найвідоміші зірки світової поп-сцени. Це й Боно – лідер "Ю-ту", і Анн Ленокс, і Бійонсе, і "Квін", і Пітер Габріел, "Коррс" та інші.

Концерт демонструвався і на телебаченні, і на інтернеті, так що побачити його змогли не тільки ті 40 тисяч, які купили квитки, а й мільйони інших.

Коли Боно, соліст "Ю-Ту", представляв публіці Нельсона Манделу, він назвав його "президентом усюди, для кожного, хто любить свободу".

Концерт мав назву "466 64" – такий номер носив на собі протягом 18-ти років ув"язнення Мандела, коли був засуджений за боротьбу з апартеїдом.

Виступаючи перед багатомільйонною авдиторією, сам колишній президент Південної Африки пояснив:

"466 64 – це життєва кампанія, щоб допомогти боротися із загорозою безпрецедентних розмірів, яка вимагає більшої кількості життів, ніж загальна кількість жертв усіх воєн, голоду і паводків".

Дехто із зірок поп-музики, які брали участь у концерті, знають на власному досвіді чи на досвіді своїх близьких, якою страшною є ця хвороба.

Брайян Мей, учасник групи “Квін”, розповів:

"Снід підібрався дуже близько. Ми втратили нашого улюбленого приятеля. Фредді Меркурі був дуже дорогий нам і завжди таким буде. І цього вечора я почуваю себе так, наче б то він є поряд. Звичайно, він є однією з причин, чому ми тут".

Соліст “Квін” Фреді Меркурі помер від сніду наприкінці 91-го року.

Багато учасників концерту наголошували на тому, що СНІД – це не те, чого треба соромитися, а те, з чим треба боротися.

А головний гість концерту Нельсон Мандела, закликаючи всіх допомагати хворим, сказав:

"СНІД – це вже більше не хвороба. Це проблема прав людини".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG