Доступність посилання

ТОП новини

У Криму розпочалися урочистості з нагоди ювілею лідера кримськотатарського народу, відомого правозахисника Мустафи Джемілєва.


Володимир Притула У Криму розпочалися урочистості з нагоди ювілею лідера кримськотатарського народу, відомого правозахисника Мустафи Джемілєва.

Симферополь, 3 грудня 2003 - Відкриттям музейної виставки "Ант еткен-мен" (“Я поклявся”) у Криму розпочалися урочистості з нагоди ювілею лідера кримськотатарського народу, відомого правозахисника Мустафи Джемілєва. “Кирим-огли”(“Син Криму”), як його інколи називають кримські татари, Мустафа Джемілєв народився 13 листопада 1943 року, але цьогорічний ювілей припав на священний місяць Рамазан – місяць посту, тож урочистості були перенесені на грудень.

У приміщенні колишнього Кримського обкому КПСС звучить національний гімн кримськотатарського народу "Ант еткен-мен" (“Я поклявся”). Під такою ж назвою тут відкрилася виставка про історію кримськотатарського національного руху, якому цього року виповнюється пів століття. І цей ювілей збігся з іншим ювілеєм – 60-літтям Мустафи Джемілєва, незмінного в останні два десятиліття лідера національного руху. Двадцять років тому, виступаючи на черговому судовому процесі, де його судили за політичними статтями, він заявив: “Я поклявся, що ніхто, ніколи і за жодних обставин не змусить мене відмовитися від виконання свого обов’язку, що покладений на мене честю, сумлінням і національною гідністю. Сьогодні я знову можу повторити цю клятву і сподіваюся, що у мене буде достатньо духу і сил, щоб не зрадити цьому принципу до кінця своїх днів”.

Виступаючи на відкритті виставки, Мустафа Джемілєв знову говорив, що мета його життя – боротьба за права кримськотатарського народу, і ця боротьба триває: “Якщо народ не знає і не шанує свого минулого, то у нього не буде майбутнього. Тому зараз ми маємо згадати свою історію, історію боротьби за наше майбутнє, бо наш народ ще мусить докласти чимало зусиль, щоб це майбутнє було гідним і справедливим”, - відзначив Мустафа Джемілєв.

Він присвятив національному рухові 44 роки свого життя, з них 17 років – провів за гратами, у 70-ті він 303 дні тримав голодування. І зараз Мустафа Джемілєв очолює Меджліс і є визнаним лідером свого народу. З нагоди його ювілею завтра у Симферополі відкривається триденна міжнародна науково-практична конференція "Кримськотатарський національний і правозахисний рухи: джерела та еволюція". Відбудеться урочистий вечір і святковий концерт. Очевидно, на ньому прозвучить нова пісня, написана кримськотатарськими поетами і покладена на народну музику спеціально для вшанування свого лідера.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG