Доступність посилання

ТОП новини

Студенти Оттавського університету про зустріч із Юлією Тимошенко.


Сергій Куделя Студенти Оттавського університету про зустріч із Юлією Тимошенко.

Вашингтон, 4 грудня 2003 - Під час візиту Юлії Тимошенко до Канади цього тижня їй вдалося зустрітися не лише із канадськими урядовцями, але й представниками української діаспори, і, зокрема, зі студентами. У вівторок вона виступила в Оттавському університеті перед численною аудиторією, що налічувала близько 250 осіб. Двоє з присутніх на зустрічі студентів розповіли радіо “Свобода” про свої враження від виступу Тимошенко.

Для Джона Кузоба, канадського студента українського походження, зустріч із Юлією Тимошенко була першим досвідом живого спілкування із українським політиком. Він зазначає, що найбільш несподіваним під час зустрічі була відсутність будь-яких згадок про відомі йому звинувачення на адресу Тимошенко:

“Вона дуже жорстко виступає проти корупції, однак багато хто і надалі вважає, що вона заробила мільярди доларів завдяки корупційним зв’язкам. Я думав, що вона буде захищати себе від цих звинувачень. Однак, вона навіть не згадала про них”.

Джон Кузоб каже, що більшість з того, що говорила Юлія Тимошенко про проблеми із демократією та свободою слова в Україні, він уже знав. Єдине, що його зацікавило у виступі, це заклик Тимошенко до української діаспори відвідати Україну під час президентських виборів міжнародними спостерігачами. Однак, він особисто не думає, що ця ініціатива знайде широку підтримку:

“Я не хочу платити за авіаквиток до України, а потім стати об’єктом тиску та можливого насилля, як це буває зі спостерігачами на виборах. Я думаю, що з цієї ж причини не поїде і багато інших. Дехто навіть запитував, чому Тимошенко, як найбагатшій жінці в Україні, самій не оплатити усі витрати на подорож для спострігачів. Але я розумію, що у цьому випадку нас би не сприймали в Україні, як незалежних спотерігачів”.

Порівнюючи Тимошенко із канадськими політиками, Джон Кузоб вказує на дві відмінності:

“Її цікавіше слухати. І вона, безперечно, привабливо виглядає, що у канадській політиці рідкість”.

Схожої думки дотримується і українська студентка Юля Яроцька, яка навчається у Канаді лише півтора року. Вона визнає, що зустріч із Юлією Тиомошенко в Оттаві змінила її попередню думку про цього політика:

“Думка, що їй просто потрібна влада, що їй не важлива доля України. Така була думка, але вона змінилася. Я все ж думаю, що вона зацікавлена в Україні. Можливо не в такій мірі, як вона це хоче презентувати. Але в мене довіра до неї більша зараз, ніж була попередньо. Загальне враження, яке вона на мене справила , розумної жінки і талановитого політика”.

Єдиний недолік виступу Тимошенко, на думку Юлі Яроцької, - це відсутність конкретики та багато узагальнень. Разом з тим, за її словами, Тимошенко знайшла підтримку в місцевої діаспори:

“В Оттаві досить таке тепле сприйняття, я б сказала. Не тільки тому, що вона виступає проти Президента і вона в опозиції, але як політика її сприйняли дуже добре. Я думаю, це також зумовлено тим, що вона у коаліції із Віктором Ющенко, оскільки його тут сприймають дійсно як серйозного політика і претендента на владу”.

І Джон Кузоб, і Юлія Яроцька кажуть, що зустріч із Тимошенко посилила їхнє зацікавлення українською політикою. І, головне, дала їм надію, що в Україні можливі зміни на краще.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG