Доступність посилання

ТОП новини

Америка пом’якшує свою позицію щодо торгівлі сталлю.


Марія Щур Америка пом’якшує свою позицію щодо торгівлі сталлю.

Прага, 5 грудня 2003 – За десять днів до запровадження європейських санкцій на американську продукцію Сполучені Штати вирішили змінити свою політику щодо торгівлі сталлю. Президент Сполучених Штатів Джордж Буш скасував тарифи на імпортовану сталь, що впродовж уже більше, як півтора року псували стосунки з Європейським Союзом і ледь не допровадили до торговельної війни з Європою. А нехтування США рішеннями Світової організації торгівлі, на думку оглядачів, ставило під удар усю систему міжнародної торгівлі.

Цього рішення країни-виробники сталі очікували від Америки впродовж довгих 20 місяців. І нарешті у четвер прозвучала заява президента Джорджа Буша: «Рішення, що я ухвалюю, базуватиметься на моєму глибокому переконанні, що американські споживачі, американська економіка виграє від того, що світ торгуватиме вільно і справедливо». Тарифи стосувалися широкого спектру продуктів зі сталі та мали залишатися в дії протягом трьох років, тобто до 2005 року. Як пояснює президент Буш, його адміністрація запровадила ці тарифи для того, щоб захистити сталеву промисловість від нечесної закордонної конкуренції, оскільки, як вважають у Вашингтоні, уряди деяких країн субсидують сталеві компанії своїх країн. Та у багатьох випадках ці звинувачення були бездоказовими.

У посланні президента, яке виголосив речник Скотт Маккленнан пояснюється, що тепер ситуація виправилась і необхідність у тарифах відпала: «Я зробив заходи для того, щоб дати можливість цій галузі пристосуватися до зростання імпорту і полегшити ситуацію робітників та громад, що залежать від сталевої промисловості. Ці заходи досягли своєї мети і в результаті економічних змін настав час їх скасувати».

Низка сталеекспортуючих країн (серед них країни-члени Європейського Союзу, Японія та Китай) упродовж останніх півтора року зверталися зі своїми скаргами до Світової організації торгівлі. За рішенням організації ЄС отримав можливість накласти у відповідь на американські тарифи свої, на суму близько 4 мільярдів доларів. Проте американський торговельний представник Роберт Золлік заявив, що американське рішення було ухвалене незалежно від погроз.

Якою б не була мотивація, а зі свого боку європейський комісар з питань торгівлі Паскаль Ламі привітав рішення Америки: «Це, зрозуміло, добрі новини для європейської сталі, для європейських сталевиробників та для Європи в цілому». Він додав, що тепер Європейський Союз відмовиться від запланованого удару у відповідь. «Ці санкції, як уже казав, були узгоджені із СОТ. Сполучені Штати погодились з рішенням організації і санкції зникнуть. Вони мали б набрати чинності з 15 грудня, якби американці не скасували своїх санкцій, тепер у них відпала потреба».

На думку оглядачів, те, що адміністрація Буша нарешті дослухалася до рішення Світової організації торгівлі, підвищило престиж цієї організації після низки невдалих переговорів між багатшими й біднішими членами світового торговельного форуму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG