Доступність посилання

ТОП новини

Про апеляційний розгляд у справі донецької школи № 36.


Тарас Марусик Про апеляційний розгляд у справі донецької школи № 36.

Київ, 4 грудня 2003 року.

Тарас Марусик

Упродовж кількох останніх місяців радіо “Свобода” продовжує слідкувати за розгортанням ситуації, що склалася в Донецьку зі школою № 36. Нагадаємо, що в цьому місті на понад 170 шкіл лише чотири є повноцінними українськомовними навчальними закладами . Загалом же, за даними Міністерства освіти та науки, в Донецьку тільки 10,1 % учнів, включно з українськомовними класами в російських школах, навчаються державною мовою. Це суперечить 10-ій статті Конституції України і рішенню Конституційного Суду від 14 грудня 1999 року і є грубим порушенням чинного законодавства. Незважаючи на це, сесія міської ради своїм рішенням від 18 квітня 2003 року ліквідувала школу № 36 Ленінського району Донецька. Після того, як конфлікт місцевого масштабу набув всеукраїнського звучання, Донецька міська рада своїм рішенням від 4 вересня, як це не звучить парадоксально, підтвердила закриття школи № 36. Ситуації не можуть поки що змінити ні депутати Верховної Ради України, ні втручання центральної виконавчої влади, ні колишній голова Комітету з боротьби з організованою злочинністю при Президентові України, а нині заступник Генерального прокурора України Ольга Колінько.

Громадськість Донецька не змирилися з цим і бореться за школу всіма доступними засобами, в тому числі і за допомогою судових позовів. Сьогодні, 4 грудня, розпочався апеляційний розгляд цієї справи.

Після судової епопеї у Ворошиловському місцевому суді обласна організація Всеукраїнського комітету оборони прав людини звернулася зі скаргою в Апеляційний суд Донецької області. Голова організації Євгенія Ратникова не погодилася з відмовою місцевого суду визнати неправомірним закриття 36 школи з українською мовою навчання.

Говорить заступник голови Донецького обласного відділу Всеукраїнського товариства “Просвіта” Марія Олійник.

Марія Олійник

Суд у складі суддів Зінов’євої, Новикової та Машири задовольнив клопотання комітету про участь у процесі прокурора на захист прав і інтересів неповнолітніх дітей. Нагадаємо, що суддя Л.Переверзєва Ворошилівського суду невмотивовано відмовила прокурору Ворошилівської районної прокуратури Плехановій, яка звернулася до суду про намір взяти участь у цій справі. Апеляційна колегія також задовольнила клопотання комітету про повне фіксування судового розгляду технічними засобами і виправила помилку судді Переверзєвої, яка чомусь забула вислати комітету копію заперечень на апеляційну скаргу Донецької міської ради.

Тарас Марусик

Наступне засідання призначене на 17 грудня. Заступник голови Донецького обласного відділу Всеукраїнського товариства “Просвіта” Марія Олійник продовжує.

Марія Олійник

Судді відзначили, що справа дуже об’ємна і запланували відвести на її розгляд цілий день.

Тарас Марусик

А тим часом четверо учнів із закритої школи продовжують навчатися в тому самому приміщенні колишньої 36 школи. До них приходять 12 вчителів із 45 школи. Нагадаю, що більшість учнів 36 школи перевели у школу № 45 з російською мовою навчання. 1 грудня директор цієї школи і заступники директора звільнені. Згідно з чутками, які циркулюють у Ленінському районі Донецька, приводом для звільнення стала якась хвороба чи епідемія, яку місцева влада довго приховувала.

Говорить колишній директор 36-ої донецької школи Ніна Прокопович.

Ніна Прокопович

Влада це не дуже афішує. Ви розумієте, ходять тільки чутки, хоча діти хворіють, діти перебувають у різних лікарнях. Проте це в пресі не друкується, не розказується. Я вважаю, що зміна керівництва школи № 45 пов’язана саме з цим. Вже на посаді новий директор Бабарицька, колишній завуч школи №42.

Тарас Марусик

Колишній директор 36-ої донецької школи Ніна Прокопович вважає, що це сталося несподівано, але не випадково, з огляду на серйозність хвороби.

Ніна Прокопович

Були підозри на сельманельоз, але зараз існують версії іншої хвороби.

Тарас Марусик

Ви назвати не можете?

Ніна Прокопович

Ні, але я думаю, що через декілька днів ми будемо мати такі дані.

Тарас Марусик

В кінці листопада в Донецьку мало відбутися спільне засідання колегій Міністерства освіти і науки України та облдержадміністрації, на якій планувалося затвердити програму переведення шкіл Донецької області на українську мову навчання. Щось не склалося в чиновників, тому засідання перенесене на грудень 2003 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG