Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд за проханням парламенту у Вільнюсі почав розглядати питання, чи президент Роландас Паксас не порушив конституцію і закон своїм квітневим декретом.


Альгімантас Літвінас Конституційний суд за проханням парламенту у Вільнюсі почав розглядати питання, чи президент Роландас Паксас не порушив конституцію і закон своїм квітневим декретом.

Вільнюс, 4 грудня 2003 року.

У Вільнюсі сьогодні почалися публічні засідання коституційного суду Литви, де за проханням парламенту розглядається питання, чи президент Роландас Паксас не порушив конституцію і закон, своїм декретом 11 квітня надавши литовське громадянство головному спонсору виборчої кампанії, російському громадянину Юрію Борисову.

Сьогоднішнє засідання конституційного суду і відповіді свідків на ньому виявляють, що комісія зі справ громадянства при президенті Литви 9 квітня рекомендувала президенту надати громадянство Борисову, не маючи документів, які потрібні за законом. Ще в середині минулого року Борисову наказом президента Росії було надане російське громадянство, водночас він автоматично позбавився литовського громадянства. 47-літній Борисов, власник компанії “Avia Baltika” з ремонту російських гелікоптерів і торгівлі запчастинами, близько 40 років з перервами мешкає в Литві.

Президент Паксас надав Борисову литовське громадянство вже після попередження департаменту держбезпеки, що Борисов збирається шляхом шантажу повернути мільйони, які Паксас йому заборгував, і що Борисов через непризначення його радником президента називав президента Паксаса в телефонній розмові “політичним трупом”. Тепер у Борисова литовською прокуратурою відібрані обидва паспорти. Тим часом він готується видати накладом до 2 мільйонів примірників одноразовий часопис, виданню якого сприяють російські громадяни Затонська і Потнін, спеціалісти російської фірми зі створення іміджу “Almax”. Оці два російські громадяни тепер перебувають у Литві з туристичною візою і дають свідчення у литовській прокуратурі.

Литовські політики і оглядачі ставлять питання, до якої міри іноземні, в даному випадку російські, компанії можуть втручатися у політичне життя Литви. Член Сейму Вітаутас Ландсбергіс зареєстрував у парламенті проект листа до президента Росії Володимира Путіна з проханням обмежити діяльність російських спецслужб у Литві. На фоні цих подій парламент Литви почав процедуру формулювання обвинувачення (імпічменту) президенту Паксасу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG