Доступність посилання

ТОП новини

США закликають НАТО до більшої участі в Іраку.


Марія Щур США закликають НАТО до більшої участі в Іраку.

Прага, 4 грудня 2003 – Сполучені Штати ще раз закликали НАТО взяти на себе більше відповідальності в Іраку. При цьому, виступаючи у штаб-квартирі Північно-Атлантичного Союзу в Брюсселі, державний секретар США Колін Пауелл наголосив, що країнам-членам НАТО не потрібна відповідна резолюція ООН.

Американський державний секретар скористався ще однією можливістю закликати європейських союзників США підтримати Америку в Іраку силами НАТО. Після ранкової зустрічі з міністрами закордонних справ країн-членів НАТО американський державний секретар Колін Пауелл заявив, що «жоден з його колег не висловився проти, не назвав будь-яких причин», чому б НАТО не могло розділити зі Сполученими Штатами відповідальність за безпеку Іраку. Як сказав Пауелл, навіть Франція та Німеччина, що чинили найбільшу опозицію цій ідеї у Європі, не висловилися проти неї на зустрічі з ним. Американський державний секретар також зауважив, що Сполучені Штати не виключають появу спеціальної резолюції ООН з цього приводу, хоча зараз в американській адміністрації її не вважають необхідною.

На думку Пауеллла, НАТО могло б взяти під опіку один з міжнародних секторів, зокрема, як висловився Пауелл: «Можливо, на якомусь етапі ми могли б розглянути можливість, щоб НАТО перебрало відповідальність за сектор, яким нині опікується польський підрозділ, але це у майбутньому. Крім того, може бути і ширший перелік речей, які б могло робити НАТО».

Виступаючи у Брюсселі, американський державний секретар різко критикував європейські плани створення власного центру воєнного планування. «Сполучені Штати не можуть прийняти незалежні структури Європейського Союзу, які б дублювали вже існуючі можливості НАТО», - наголосив Колін Пауелл. Ще у жовтні Сполучені Штати попередили своїх європейських союзників, що плани Європейського Союзу можуть бути «найсерйознішою загрозою» для майбутнього НАТО. На думку оглядачів, виступ Пауелла свідчить про те, що Вашингтон чинитиме потужний опір планам Франції зменшити вплив Америки у Європі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG