Доступність посилання

ТОП новини

Про новий фонд “АнтиСНІД” доньки Леоніда Кучми Олени Франчук.


Зиновій Фрис, Данило Яневський Лілія Григорович - народний депутат України (фракція "Наша Україна"); Валерій Івасюк - колишній голова Національного комітету боротьби зі СНІДом і наркоманією при Президентові України.

Київ-Прага, 5 грудня 2003 року.

Зиновій Фрис

Говорить радіо “Свобода”!

Донька Леоніда Кучми, Олена Франчук, створила власний фонд "АнтиСНІД".

Олена Франчук

Мені так приємно. Ви знаєте, насправді про СНІД тепер будуть говорити, хоча журналісти пробуватимуть так чи інакше піймати якісь цікаві моменти. Наприклад: “А Ви створили свій фонд, щоб робити політичну кар’єру?” Ні, боротися зі СНІДом. Тому, можливо, на СНІД тепер звернуть більшу увагу. Я це зробила для того, щоб в Україні зрозуміли реальну загрозу.

Зиновій Фрис

А ось уже деякі перші відгуки. Народний депутат Анатолій Матвієнко.

Анатолій Матвієнко

Кожен сотий – ВІЛ-інфікований. Це жахливо. За темпами поширення цієї чуми Україна сьогодні лідирує. Я взагалі вітаю всі благодійні акції і громадські інституції, які народжуються в ім’я щирості і такої мети.

Зиновій Фрис

Народний депутат Тарас Чорновіл.

Тарас Чорновіл

Сам Кучма – це є щось трошки гірше, ніж СНІД. То створення такого фонду його дочкою викликає певні нехороші асоціації.

Зиновій Фрис

Про фонд Олени Франчук для боротьби зі СНІДом сьогоднішня “Вечірня Свобода”.

У київській студії дискутуватимуть: Лілія Григорович, народний депутат України (фракція "Наша Україна"), і Валерій Івасюк, колишній голова Національного комітету боротьби зі СНІДом і наркоманією при Президентові України.

"Вечірня "Свобода". 5 грудня. Перед мікрофоном у Празі Зиновій Фрис. Ведучий у Києві – Данило Яневський.

Донька Леоніда Кучми, Олена Франчук, створила власний фонд "АнтиСНІД".

Сьогодні вранці я взяв телефоном інтерв’ю з пані Оленою Франчук. “Чи означає створення власного фонду, - запитав я співрозмовницю спершу, - що Вам вже набридло бути просто донькою Президента країни, і Ви вирішили розпочати власне публічне життя?” На що Олена Франчук відповіла: | Олена Франчук

Звичайно ж, мені не набридло бути донькою свого тата. Я як найдовше хочу залишатися улюбленою донькою улюбленого тата.

Зиновій Фрис

Оскільки Ви донька Президента, то, звичайно, увага до Вашого фонду, до Вас особисто підвищена, всім цікаво знати. Чи не боїтеся Ви, що хтось просто може Вас звинуватити в тому, що ось пані Кучма чи пані Франчук, оскільки чоловік її Пінчук, то там може переслідувати якісь політичні цілі? Чи доводилося щось подібне чути Вам? Ви не боїтеся цього?

Олена Франчук

Так. Цим насправді цікавляться журналісти насамперед. Ви знаєте, я це чула, коли думала про створення цього фонду. В принципі, це не було миттєве рішення. Я достатньо свідомо і довго до нього йшла. Звичайно, я думала і про це, і про ці звинувачення, і таке інше. Я просто ставлюся до цього по-філософськи. Я ставлюся до цього зовсім спокійно. Я дуже відкрита для спілкування і готова відповідати на всі запитання, щоб ні в кого не було жодних підозр і сумнівів. Тобто, я ще раз повторюю: цей фонд створений для боротьби зі СНІДом. Це його єдина чесна і справжня мета. Жодних інших цілей ми не мали на меті.

Зиновій Фрис

Як практично Ви маєте намір допомагати, і скільком Ви можете допомогти дітям і взагалі людям, які хворі на СНІД?

Олена Франчук

Я думаю, що це запитання варто розділити на дві теми: профілактика і лікування. Вони, безумовно, пов’язані між собою. Зараз моє завдання – зробити потужну кампанію, яка могла б зупинити зростання СНІДу. Україна зараз на 6 місці в світі. В світі! За темпами росту ми є третіми в СНД. У нас 19% зростання в рік. Це страшна цифра. Тобто щодня 150-200 людей поповнюють число інфікованих.

Отже, завдання – зупинити цей страшний ріст. Значною мірою цей ріст відбувається через незнання, через ігнорування цієї теми, її нерозуміння. Тому моє завдання – зробити зараз потужну кампанію інформаційну, пропагандистську, яка донесла б реальність цієї загрози до людей.

Що стосується лікування. Це, звичайно, невід’ємна складова боротьби зі СНІДом. Ми плануємо також цим займатися. Ми проведемо благочинний концерт 12 грудня в Національній опері України. Будуть виступати американська співачка Джессі Норман і диригент Володимир Співаков. Всі гроші від концерту підуть на потреби дитячого будинку для ВІЛ-інфікованих дітей.

Ось як я це розумію, і що видається дуже важливим – це розгляд питання про придбання мобільних лабораторій для анонімного тестування на ВІЛ-інфекцію. Багато ВІЛ-інфікованих у нас навіть не знають, що вони вже заразилися. Тільки тому це відбувається, що ці люди не здавали аналізів. На мою думку, це дуже важливий і пріоритетний напрямок.

Зиновій Фрис

Дорогі слухачі, у ході нашої передачі я буду знайомити вас з іншими фрагментами інтерв’ю з донькою Президента України Оленою Франчук, засновницею фонду для боротьби зі СНІДом, хворобою, що стала для України однією з найактуальніших.

А тепер запитання нашим гостям.

В Україні по-різному поставилися до самого факту створення донькою керівника держави за рік до нових президентських виборів фонду для боротьби зі СНІДом. Олена Франчук не приховує: “Те, що я є донькою Президента, лише допоможе зібрати більше коштів, а значить вилікувати більше хворих на СНІД чи ВІЛ-інфікованих”.

Пані Григорович, здавалося б, благородна мета і раптом така неоднозначність в суспільстві. Що це: специфічний український менталітет чи щось інше? Приміром, у всьому, щоб не робила влада або наближені до влади люди, треба піддавати негайному сумніву?

Лілія Григорович

Добрий вечір, пане Зиновію. Добрий вечір, шановні радіослухачі.

Я хочу сказати, що мене особисто надзвичайно цікавить спроба зупинити епідемію СНІДу в Україні, а заодно й епідемію туберкульозу, а заодно й епідемію величезної міграції трудової легальної і нелегальної і так далі. Серйозно зупинити - це значить щорічно виконувати бюджет, виконувати державні програми, мати відповідальну владу. Бо постає питання: чому ж ми маємо ці епідемії?

У той же час можна привітати будь-який доброчинний крок будь-якої людини, яка намагається в цьому допомогти, в тому числі і створення благодійного фонду, який очолила пані Олена Франчук.

Річ у тім, що сьогодні говорити, що зробить цей фонд, привітавши його створення, є зарано, бо народилася дитина пару днів тому. Навіть якщо батьки цієї дитини дуже поважні, то ми можемо відмітити лише факт народження. А зупинити епідемію СНІДу треба дуже серйозними державними заходами, бо, як зазначалося, це тема із проблеми національної безпеки. Навіть якщо на кожного хворого СНІДом ми будемо мати благодійний фонд, то все одно це є тема національної безпеки, це є система державних, політичних, національно вагомих рішень.

Зиновій Фрис

Тобто, іншими словами, пані Григорович, те, що зробила Кучма, на Вашу думку, воно є другорядним, оскільки це недержавний крок, недержавний захід, не державний фонд?

Лілія Григорович

Ні. Це громадська організація, яка має на меті допомогти. Але допомогти – це одне, а вирішити – це зовсім інше. Я, як людина державна, говорю про ”вирішити”. А справу пані Олени- “допомогти”- я, звісно, вітаю.

Зиновій Фрис

Дякую. Пане Івасюк, я так сподіваюся, що Ваша відповідь буде іншою з цього ж приводу.

Валерій Івасюк

Не знаю, чи Ваше сподівання виправдаю. Але Ви знаєте, в зв’язку і з Вашим запитанням мені на думку спала аналогія.

От у Великій Британії ставлення до королівської сім’ї за останні 20 років здебільшого байдуже. Одначе благочинні і гуманістичні акції, які проводила свого часу принцеса Діана... І я був свідком, коли мене Елтон Джон познайомив з нею в Лейт-хаусі в Лондоні 1995 року (Лейт-хаус це є заклад, такий хоспіс для ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД, де вони там, власне, доживають свого віку), і коли я побачив цю чарівну жінку, маму, яка не стримуючи сліз, відреагувала на те, що побачила. І потім її ініціативи спричинили, між іншим, і досить високий рейтинг королівської сім’ї.

Щодо Олени Франчук, я думаю, що тут спрацював інстинкт самозахисту та й ще материнський інстинкт: захистити своїх власних дітей. Бо СНІД не визнає жодних соціальних, біологічних чи вікових кордонів. Це біда, яка загрожує кожному.

І те, що молода жінка і молода мама так відреагувала на це, це є природно і адекватно. Через те я можу це тільки вітати. Дай Боже цьому фонду долучитися до дуже благородної мети, зберегти українців України.

Зиновій Фрис

Іншими словами, захищаючи власних дітей, пані Франчук хоче захистити і інших українців?

Валерій Івасюк

Це абсолютно правильно. Це найбільш, я б сказав, дієвий мотив будь-яких дій, чи не так, пані Ліля? Ви жінка і мама, так?

Лілія Григорович

Ну, очевидно.

Зиновій Фрис

Данило, я нагадаю, що я не сказав на початку передачі, що другий ведучий у київський студії Данило Яневський, мій колега. І ще раз про гостей: це Валерій Івасюк, колишній голова Національного комітету по боротьбі зі СНІДом і наркоманією при Президентові України, і Лілія Григорович, народний депутат України, фракція “НУ”. Данило, будь ласка.

Данило Яневський

Добрий вечір, вітаю всіх слухачів “Радіо Свобода” і бажаю Вам приємних вихідних. Пані Григорович, Ви щойно сказали, що зупинити інфекцію чи цю пандемію СНІДу можуть тільки державні заходи. Що Ви державна людина. Я людина абсолютно недержавна, як би так би сказати, громадська, презентую громадське суспільство. І тому я абсолютно переконаний, що держава – це я, в тому числі особисто.

Отже, я стверджую, що у кожної людини повинна бути своя власна відповідальність за своє життя. Що ми маємо сьогодні в українському суспільстві: наркотики, ми маємо хаотичні статеві стосунки, особливо серед молоді, такий собі первісний проміскуітет, вживання одноразових шприців, очевидно. Ми маємо проблеми з системою охорони здоров’я, правда?

Що, Леонід Кучма примушує людей вживати наркотики? Ні. Ми мали звірячий режим при Радянському Союзі – цього не було. Раптово виник СНІД. Ви не знаходите, що тут щось дивного є?

Лілія Григорович

Давайте разом спробуємо проаналізувати.

Данило Яневський

Давайте.

Лілія Григорович

Тому що, я думаю, це болить кожному громадянину України.

Данило Яневський

У мене ні, у мене не болить, я не вживаю наркотики.

Лілія Григорович

Болить та ситуація.

Валерій Івасюк

Данило, але ж ти альтруїст. Хіба Вам не байдуже?

Данило Яневський

Байдуже, мені це байдуже. Мені все одно: вони живі чи вони помруть. Тому що люди повинні мати відповідальність за те, що вони роблять, за свої родини.

Валерій Івасюк

А діти, які народилися від ВІЛ-інфікованих людей?

Данило Яневський

Діти – інше питання.

Валерій Івасюк

А люди, які заражаються, не знаючи. Так чи ні? На парламентських слуханнях, пані Лілю, Ви як депутат ВР, Ви це чули, що третя хвиля в Україні розповсюдження СНІДУ – це хвиля, яка зачепила, так зване, скажімо умовно, нормальне населення. Тих людей, які не мають, як Ви сказали, якихось хаотичних стосунків.

Лілія Григорович

Або кров перелили.

Валерій Івасюк

Або перелили кров, або, скажімо, колись там чоловік 20 років тому назад вживав наркотики, але залишив і є нормальним добрим сім’янином, нормальним батьком. Але ВІЛ-інфекція тліла і вона проявилася і відбулось зараження матері, відбулось зараження дитини. Як бути з цими тисячами людей? Чи у Вас спрацьовує в даному випадку байдужість?

Данило Яневський

Безперечно, у мене спрацьовує.

Валерій Івасюк

І до цих людей?

Данило Яневський

Да, абсолютно.

Валерій Івасюк

Пане Данило, скільки Ви ставили питань. Я собі дозволю продовжити, бо у нас просто пінг-понг пішов по колу.

Данило Яневський

Це добре.

Лілія Григорович

Це блискуче, звісно. Так, оскільки кожен з нас - держава, і держава є в кожному з нас, то я б собі дозволила сказати, що мене особисто просто, як громадянку, болить те, що моя Україна в парі з Ліберією, та десь там ще з Конго і Замбезі чимчикує сьогодні на світовому подіумові. Мене особисто це дуже болить. І, звичайно, ми починаємо шукати відповідь: звідкіля це лихо на нас взялося? Так дійсно, жили за “залізною завісою”, того всього не було. “Завіса” піднялася. І, знаєте, все сміття полетіло і сіло на що?

Данило Яневський

Ну да, я розумію, це всі знають, що ЦРУ придумало цей СНІД і наслало його на Радянський Союз.

Лілія Григорович

Ні, ні, боронь Боже, тут не та аудиторія, щоб такі версії озвучувати. Я про інше. Чому, скажімо, немає епідемії СНІДу в тій же ж Польщі такої, в тій же Чехії.

Валерій Івасюк

Я вибачаюсь, ще більше в Польщі. Я просто недавно з Польщі, і там якраз теж...

Зиновій Фрис

Але ж Україна числиться на шостому місці, а Польща десь там далі, пане Івасюк.

Валерій Івасюк

А Ви знаєте, пане Зиновію, я вибачаюсь перед пані Лілією, я буквально відреагую стосовно Польщі. Справа полягає в тому, що президент країни у Польщі, ще починаючи від Леха Валенси, потім другий строк у Кваснєвського – вони вчасно увімкнули державний механізм профілактики і упередження СНІДу

Лілія Григорович

Все ж таки державний...

Валерій Івасюк

Абсолютно! Бо не можна таку епідемію подолати тільки громадськими якимось ініціативами. Це занадто і великі гроші і ресурси. Так от, вони не переривали національних дій у протистоянні СНІДу. У нас ця перерва відбулася від 1997 до 1999 року, у нас не було національної програми, і ми маємо на сьогоднішній день вибух епідемії якраз серед гетеросексуального, нормального населення через те, що люди не знали, через те, що відбулося це провалля в поінформованості людей.

Лілія Григорович

Я ще продовжу. А що у нас сталося між 1997 і 1999 роками?

Данило Яневський

Я дуже перепрошую. Ви собі не суперечите? Ви сказали, що в Польщі ще більші темпи зростання СНІДу, і тут же говорите, що існує державна програма. Так що вона до біди допоможе ця державна програма, якщо люди ні про що не дбають, що треба вживати презервативи...

Валерій Івасюк

Ми говоримо не про кількість, а ми говоримо про темпи росту і збільшення, приросту епідемії. В Україні це більше. Але кількість ВІЛ-інфікованих у Польщі більша, бо вона раніше прийшла до того відкритого простору.

Лілія Григорович

Звичайно, можу вам сказати дуже коротко. Дві речі: безпечний секс плюс обмін шприців у наркоманів , все. І, здається, питання вирішене, правильно? Якщо так формально підійти. Принаймні так у країнах ЄС. Що з нами сталося? Не тільки те, що провалилася цілісна державна тенденція охоронних превентивних заходів. Але ж ми пережили 1996, 97, 98, 99 роки. Ви пригадайте, коли 4 роки поспіль люди не отримують по 7, 10, 12 місяців зарплати. Коли є така стагнація, така морально-суспільна деградація в усьому суспільстві. Як людина собі ховається від дійсності, розслабляється? Ось у чому проблема.

Данило Яневський

Може, вибачте пані Лілія, якщо не платять заробітну платню, то щось треба робити на політичному рівні, на рівні організації місцевого самоврядування. Взяти лопату, нарешті, і піти щось копати, чи щось фарбувати, чи щось вирощувати, а не чекати, що тобі держава це дасть. От пані Франчук не чекає ніякої держави. Зробила свій фонд, дякувати Богу. Так може і люди відгукнуться на це. Хто копійчиною, але найголовніше , що Ви говорите: обмін шприців, безпечний секс, громадська гігієна чи суспільна, не знаю як назвати правильно, і так далі.

Лілія Григорович

Іще велика річ взагалі – профілактика моралі, скажем так, це дуже велика річ.

Данило Яневський

Так це від нас залежить, від людей, вибачте, від мирних київських, львівських, харківських і так далі обивателів. Правда?

Зиновій Фрис

Данило, ти нагадав про кошти, і я хотів би, щоб ми все ж таки продовжили тему фонду Олени Франчук. І, власне, ми зокрема говорили про кошти, тобто, скільки потрібно грошей для того, щоб втілити, в життя ту програму, яку собі запланувала донька Президента, на що вона відповіла:

Олена Франчук

Оскільки проект лише в стадії запуску, то важко оцінити розміри коштів, які потрібні для його реалізації. Ми плануємо, що наш фонд витратить наступного року не менше 1 млн. грн. Також багато грошей ще буде залучено, тому, я думаю, що буде більше. Але мені важко сказати поки що про якусь конкретну суму.

Зиновій Фрис

Пані Григорович, Ви говорили про державний рівень вирішення проблеми СНІДу. Очевидно, у Вас є якісь конкретні цифри з цього приводу ,Ви цим займаєтеся, скільки потрібно зараз в Україні коштів для того, аби збити цю епідемію, аби серйозно зайнятися попередженням самої хвороби, тобто тестуванням попереднім?

Данило Яневський

І системні заходи які повинні бути.

Лілія Григорович

Отже, якщо виходити з того, що сьогодні в Україні ми маємо 60 тис. ВІЛ-інфікованих, а на лікування кожної людини приблизно йде 10 тис. дол., то можна собі порахувати, що це має коштувати. Дописати ці всі нулі і зупинитись на цьому.

Але ж, не забуваймо про те, що є ще ВІЛ-інфіковані діти. Це трошки інший догляд і потреби. Не забуваймо про те, що є ще необхідність мати правильну діагностику, правильні системи, якісні. Їхня закупівля і проведення, а також, звичайно ж, ін’єкційні способи.

Тому, я думаю, що треба ще помножити все те, що ми говорили, на 4, і десь приблизно вийдемо на певну цифру.

І все ж таки, якщо це почне робити громадська організація (я просто не маю ілюзій, що якась громадська організація справиться з цим, бо в жодній найрозвинутішій країні цього немає), це допоміжне. Це може бути авангардове, це може бути багато ідей. А держава не буде цього робити: не буде виконувати рік у рік бюджет, не буде виділяти коштів, не буде мати національних програм, не буде їх фінансувати, то тоді постає питання з заміною еліти і все. І більш нічого. З огляду на те.

Я ще раз кажу, що коли в країні виникає чи епідемія туберкульозу, чи епідемія СНІДу, це є діагноз не суспільства. Це є діагноз політичної системи, яка до цього привела. От і все.

Зиновій Фрис

Пане Івасюк, Ви тривалий час безпосередньо займалися проблемами СНІДу в Україні, знаєте, що там діється всередині. Скажіть, будь ласка, коли ми говоримо про СНІД, коли ми говоримо бодай про профілактику, що треба зробити в Україні, як змінити, скажімо, український менталітет чи я не знаю що, щоб українське суспільство перестало боятися слова, яке на Заході почуєш дуже часто і не бояться цього слова (я маю на увазі отой презерватив), щоб, вимовляючи це слово, в суспільстві не соромилися? Що має статися в суспільстві українському, щоб мужчини, жінки зрозуміли, що треба користуватися презервативами? Пане Івасюк, Вам, будь ласка, слово.

Валерій Івасюк

Ви знаєте, я повертаюся до власне інтерв’ю Олени Франчук “Українській правді”. Вона в своїх мотиваціях щодо утворення цього фонду попала в “десятку”. Вона сказала, що “Коли я переконалася, що це відбувається насправді, то мені стало страшно від того, що ніхто про це не знає, що люди не сприймають це як свою проблему. Власне кажучи, так само, як і я не сприймала. От коли я побачила ці цифри, я прийняла відповідне рішення”.

То коли людина на такій високій соціальній і, я би сказав, матеріальній сходинці у суспільстві, і вона вперше чує, то що можна говорити про пересічного громадянина? Отже, перше: тотальна поінформованість населення про СНІД. Ви знаєте, латиняни казали: “Знаю – значить не боюсь.” Плюс презерватизація всієї України. Звичайно, є така, я би сказав, деяка гіпербола наче.

До цього я би ще додав одне важливе. Глава держави в Україні є особа, яка зосередила в своїх руках доволі багато влади. До 1997 року, до речі, коли Україна, як про це говорила ООН, досягла успіхів, вперше знищивши в Європі темпи росту епідемії і в абсолютних цифрах стало в 1997 році менше ВІЛ-інфікованих, ніж у 1996, це сталося через те, що Президент до 1997-го отримував достовірну, правильну і вчасну інформацію. Отже, правильність дій глави держави незалежно від того, хто ним є, є правильність і достовірність інформації.

На сьогоднішній день я можу сказати, спостерігаючи це здалеку: Президент України,як глава держави ,отримує недостовірну, неправдиву і невчасну інформацію. Через те, я вважаю, парламентські слухання, які відбулися 1 грудня, додадуть до тої інформації, яку повинен мати і Президент, і парламент, достатньо критичної маси цієї інформації, щоб були включені механізми державного спротиву, боротьби зі СНІДом.

Лілія Григорович

Пане Валерію, аж навіть я зрозуміла після Ваших пояснень про профілактику, чому у нас все ж таки буде 205 гривень із 1 грудня, а не 237 – на оту презерватизацію всієї України. Мабуть, якраз ото нам і залишиться. Але, певно, буде мало.

Валерій Івасюк

Так, звичайно.

Зиновій Фрис

Скажіть будь ласка, шановне панство, ось багато мовиться в Україні вже про той фонд, який створила Франчук. Думки, ми вже казали, на початку, розділилися. Давайте послухаємо повнішу відповідь з приводу фонду доньки Президента Тараса Чорновола, народного депутата.

Тарас Чорновіл

Вже був у нас один фонд з дуже гарною назвою : соціального захисту чи справедливості, створений перед минулими президентськими виборами. І тому зрозуміло, що напередодні виборів люди, які дуже прямо “зав’язані” на цю владу, як правило, прочинають створювати гарні фонди під не зовсім гарні цілі.

А якщо ми ще добавимо, що для української нації сам Кучма – це є щось трошки гірше, ніж СНІД, то створення такого фонду його дочкою викликає якісь певні нехороші асоціації.

Зиновій Фрис

І цілковито по-іншому думає ще один народний депутат з фракції БЮТ Анатолій Матвієнко.

Анатолій Матвієнко

Проблема надзвичайно складна. Ми маємо розуміти, що акумулювати ми маємо кошти сьогодні на вирішення цієї проблеми надзвичайно великий. Кожний сотий – ВІЛ-інфікований. Це жахливо. За темпами поширення цієї чуми Україні сьогодні лідирує.

Я взагалі вітаю всі благодійні акції і громадські інституції, які народжуються в ім’я щирості і такої мети. Я не сприймаю в штики, що там стоїть донька Президента, пан Пінчук за цим фондом. Я волів би про нього говорити після того, як він покаже свою діяльність. У витоках народження я б зараз не втручався і не чинив якогось навіть суспільного опору. Можливо, це перші якісь ластівки усвідомлення того, що людина має за своє життя зробити хоч якийсь суспільно значимий крок.

І якщо це мотивація в ім’я такої мети, давайте будемо вітати. Незалежно хто це , мій ворог чи мій побратим, робить. Будемо виходити з якоїсь певної категорії моральності, сподіваючись, що ще не все моральне вмерло в душі олігархів або нинішнього корумпованого владного інституту. І, можливо, це перші паростки якогось пробудження і зміни акцентів. Я б, швидше за все, закликав дивитися саме з такої точки зору на цю проблему.

Зиновій Фрис

Отже, думки різні. Вочевидь, будуть якісь звинувачення і будуть похвали на адресу Франчук. І про це ми також говорили з нею в інтерв’ю. Ось на ті звинувачення, які вже лунали чи будуть лунати, Олена Франчук зокрема сказала.

Олена Франчук

Ой, ви знаєте, коректно це чи ні, я вчора прочитала статтю в Інтернеті, здається, “Обком”. “Тато створив для доньки “дочірнє підприємство.” Це якраз із серії “а чи не боїтесь Ви звинувачень?” Ви знаєте, я їх не боюсь. Але я просто думаю: а раптом у людей все це через брак інформації, а не злі наміри? Тому я хочу сказати, що мій фонд ні копійки з бюджетних грошей не має, не просить і не витратить. Жодної копійки.

Ще звучить звинувачення, що цей фонд створений для того, щоб дістати якісь там гранти Світового банку. Це також неправда. Фонд створений на приватні кошти і буде залучати виключно приватні кошти для боротьби зі СНІДом.

Зиновій Фрис

Заявила в інтерв’ю зі мною сьогодні вранці Олена Франчук.

Скажіть, пані Григорович, ось і з боку опозиції звучать сумніви в доцільності і, я б сказав, в чистоті намірів Олени Франчук. А скажіть, будь ласка, а чому не опозиція, але ж вона випередити і могла зробити щось своє, але це зробила людина, наближена до першої особи –Президента. Чи доречно тут звинувачувати Олену Франчук?

Лілія Григорович

Ну, я більше схиляюся до позиції пана Анатолія Матвієнко, а ще більш чесний і мудріший є адвокат : мине рік, ми все зрозуміємо, що то за фонд, що він зробив, яка в нього ціль і так далі. Бо дитина тільки вчора народилася, а ми вже їй сьогодні даємо корону і цісаря, і митаря, і так дальше.

Давайте подивимося, що ж той фонд зробить далі. Як кажуть, кінець діло хвалить. От бачите, як то добре бути дочкою Президента. Я, ваша покірна слуга, Лілія Григорович, минулого тижня зареєструвала Центр суспільно-політичної аналітики “Візія”. Кілька статей ми про те напишемо. Але ж зарано про те говорити. Вся країна не чекає, що ж то буде за фонд, що з нього буде.

Дай Боже, щоб той фонд працював, я можу сказати тільки одне, якщо серйозно. Коли у нас сьогодні 60 тисяч інфікованих, коли у нас, фактично, кожен сотий ВІЛ-інфікований, це з одного боку. Перегнемо карточку і з другого боку карточки напишемо: середня пенсія, або мінімальна – 9 доларів, середня зарплата – 40 доларів, відсоток ВВП на охорону здоров’я – 3,1.

Та ще з цього року в бюджеті, співчуваю пані Олені Франчук, оподатковуватися благодійна діяльність. Поки у нас буде тих 9 доларів, 40 доларів, 3 % ВВП, все це будуть гарні наміри, які, дай Боже, аби здійснилися.

Чи опозиція не поспішила? Ну, от з центром я поспішила, я випередила, таких фанфар і реляцій не чую. Я хочу сказати про інше. Опозиція поспішила в іншому, найголовнішому, ми хотіли, щоб наші громадяни 237 гривень отримували, яких би вистачило і на презерватив, і на кілька буханок хліба. Але, на жаль, не вийшло. Це є одне.

Друге. Бог його знає, що сьогодні є найважнішим у цій державі. Найважніше в цій державі є те, щоб виконувалися закони і Конституція. З цим ми дуже поважно спішимо. Якщо це не буде, то на кожну проблему треба буде робити фонд. От і все.

Зиновій Фрис

Пане Івасюк, кажуть, в Україні є дуже багато організацій, що займаються СНІДом. Якщо це правда, то, може, їм би вартувало об’єднатися, об’єднатися в один кулак? Чи всі хочуть розпоряджатися коштами і вважати себе великими рятівниками, пане Івасюк?

Валерій Івасюк

Пане Зиновію, Ви знаєте, я не думаю, що треба об’єднуватися, тому що в такій проблемі, контраверсійній проблемі, як явище СНІДу, то не можна мати монополію на істину. Ця проблема торкається всього, починаючи від інтимного, найінтимнішого, від народження дитини, закінчуючи медичною допомогою.

Всі сфери життя є такими, що можуть мати фактори ризику зараження.

Данило Яневський

Найінтимніше почуття, Валерію,- це любов до України.

Валерій Івасюк

Ви знаєте, і любов до України, на жаль, може мати СНІД і інший синдром набутого імунодефіциту правди, віри у майбутнє цієї України, якщо говорити про теперішню владу. Це трошки інший СНІД. Отже, я би думав так, що те, що утворення цього фонду (так, Олена Франчук – дружина Пінчука і дочка Кучми) спричинили такий інформаційний бум, такий інформаційний привід. Створення цього фонду...

Данило Яневський

І що в цьому поганого?

Валерій Івасюк

Це є вже добре, це вже є результат. Через те, я думаю, що усвідомивши, що в СНІДові тільки 10 % медичного, решта – це біосоціальне, політичне і економічне. Я думаю, що, власне, в утворенні цього фонду, і Франчук правильно сказала, що інформація, що пропаганда здорового способу життя через ЗМІ, і я думаю, що, в принципі, те, що створився ще один фонд і під таким, скажімо, прізвищем – це є непогано.

Але насправді, Ви праві, що час – це найкращий цензор будь-яких ініціатив. Через рік побачимо.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Івасюк. І я маю ще одну цитату від Олени Франчук про те, що, на її думку, СНІД – це не чума. І ось чому...

Олена Франчук

Не можна називати СНІД чумою 20-го сторіччя. Заглиблюючись у цю тему, я розумію, що це неправильно, бо СНІД не передається так швидко і просто, як чума. Тому не треба його боятися. Не треба відвертатися від людей, які вже є ВІЛ-інфікованими, як від прокажених. Це дуже заважає боротьбі з цим захворюванням, бо як тільки людина про це дізнається, про свою хворобу, то вона одразу починає себе почувати ізгоєм.

Від неї всі відвертаються, і це не дає їй можливості боротися і правильно себе поводити. СНІД сьогодні є страшною хворобою, але існує лікування, є терапія, можна приймати ліки і дуже довго жити з цією хворобою. І до речі, приймаючи ліки, значно зменшується ризик того, що інфекція передасться іншій людині.

Зиновій Фрис

Заявила для інтерв’ю радіо “Свобода” засновник фонду “АнтиСНІД” Олена Франчук, донька Президента Кучми. Шановні гості (в нас дуже мало часу), все ж таки, що таке СНІД в широкому сенсі цього слова, пані Григорович?

Лілія Григорович

СНІД – це велике випробування для людства на всій нашій планеті, дійсно, випробування 21 століття , це в соціальному сенсі. А от в політичному сенсі, епідемія СНІДу – це є тест для влади тієї країни, де вона виникає.

Зиновій Фрис

Пане Івасюк?

Валерій Івасюк

Отже, я скажу з біомедичної точки зору. Вірус імунодефіциту людину – це черговий геномний паразит.

Данило Яневський

Що це таке?

Валерій Івасюк

Якщо взяти геном людини за 100 %, то тільки 5 % в нашому геномі відповідають за те, що ми – людина, а не мавпа, чи не кішка, чи не жаба якась. 95 % - це не наші гени, це гени тих геномних вірусів, з якими людство зустрічалося впродовж мільйонів років свого існування. Ми зустріли новий вірус. Якою трагічною буде ця зустріч, скільки на вівтар цієї зустрічі буде покладено життів – це залежить від вчасності і правильності наших дій.

Але, виходячи з біологічного закону найважливішого, що на рівні біологічної системи паразит, яким у даному випадку є вірус СНІДу, не зацікавлений у знищенні на рівні біологічної системи свого хазяїна, тобто людства. Я оптимістично дивлюся на долю людства. Єдине: не віддаймо цьому протистоянню СНІДу і людства забагато життів. Врятуймо цих людей, особливо дітей, і, власне, всіх людей.

І це, що утворилося кілька днів тому під егідою Франчук, це є добре, навіть якщо одна дитина буде врятована, то честь і хвала цьому фонду.

Зиновій Фрис

Дякую. І я нагадаю нашим шановним слухачам, що сьогодні в ефірі “Вечірньої Свободи” ми обговорювали з різних боків створення донькою Леоніда Кучми – Оленою Франчук власного фонду “АнтиСНІД”. Нашими гостями в київській студії були Лілія Григорович, народний депутат України, фракція “НУ”, і Валерій Івасюк, колишній голова Національного комітету з боротьби зі СНІДом і наркоманією при Президентові України. Передачу вели Зиновій Фрис і Данило Яневський. До зустрічі. Хай вам щастить! Хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG