Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Парламентські вибори в Росії.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Парламентські вибори в Росії.

Прага, 8 грудня 2003 – Усі провідні західні газети у понеділок відгукуються на результати парламентських виборів, у яких перемогу здобули кандидати партії «Єдина Росія», яка підтримує Путіна. Більшість західних оглядачів вважають, що нинішні вибори не допомогли справі зміцнення демократії в Росії і зближення її із Заходом.

За словами газети «Нью-Йорк таймс», нинішні вибори в Росії залишають враження, що перед демократією у цій країні лежить ще далекий шлях до західних стандартів. Як вважає газета, терористичний акт на залізниці у п’ятницю лише посилив гнів виборців і збільшив кількість голосів за партію Путіна, який звинувачує чеченців за терористичні атаки.

Далі газета звертає увагу на те, що Росія має аж 23 конкуруючі партії, проте значна більшість із них – це не загальнонаціональні політичні партії, а радше дрібні фракції і групи, які намагаються проштовхнути своїх місцевих висуванців, що полегшило перемогу «Єдиної Росії». Дальше спостереження газети є те, що багато кандидатів у нинішніх виборах були новозбагачені російські бізнесмени й олігархи, які тепер намагаються купити собі доступ до влади і дальшого збагачення. При цьому газета вказує на той факт, що близько третини кандидатів від комуністичної партії – це нові мільйонери.

Ірландська газета «Айриш таймс» у редакційні статті теж вважає, що терористичний акт у п’ятницю, внаслідок якого загинули 44 особи, допоміг партії Путіна здобути перемогу у парламентських виборах. Крім того, як вважає газета, виборців привабили передвиборчі обіцянки Путіна покінчити з корупцією, відновити законність і порядок, а також відновити російську гордість і гідність у світі. При цьому газета вказує на упередженість державних засобів інформації у передвиборчій кампанії, на маніпуляції і використання у виборах державних адміністративних ресурсів для потреб партії «Єдина Росія». Проте нинішні вибори, як підкреслює «Айриш таймс», дають можливість простежити політичну траєкторію Росії за президентства Путіна. Тут газета стверджує тенденції посилення державного контролю і домінування лідера, орієнтацію на безоглядну війну проти чеченських сепаратистів, а також на порядок і владу, а не на права людини. Ба більше, як вважає газета, ідеться також про старання Кремля відновити впливи над колишніми радянськими республіками і відновити свою роль світової наддержави. При цьому, як вважає газета, даремно було б припускати, що Путін орієнтуватиметься на Захід.

Французька газета «Фіґаро» теж вказує на широке використання партією Путіна адміністративних ресурсів у передвиборчій кампанії і на явне приглушування голосів опозиції, для якої відведене в засобах інформації обмежене місце і час для пояснення політичних платформ, причому без жодних дискусій із представниками теперішньої влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG