Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» занепокоєна ситуацією довкола Інтернету в Китаї, а також і в Україні.


Петро Кагуй Міжнародна організація «Репортери без кордонів» занепокоєна ситуацією довкола Інтернету в Китаї, а також і в Україні.

Прага, 8 грудня 2003 року - Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликала 14 провідних Інтернет-компаній та комп’ютерних фірм, які продають своє устаткування до Китаю, переглянути свої відносини з цією державою. «Репортери без кордонів» звертають увагу на постійні утиски свободи слова у китайській частині Інтернету. Зростає і кількість заарештованих, так би мовити, інтернет-дисидентів.

За повідомленням міжнародної організації «Репортери без кордонів», деякі північно-американські, європейські та південно-корейські компанії поставляють Китаю обладнання, яке дозволяє китайській комуністичній владі шпигувати за користувачами Інтернету. Як наголошує організація «Репортери без кордонів», усі ці компанії повинні відчувати відповідальність за те, що відбувається зі звичайними користувачами Інтернету в Китаї, однак вони закривають очі на такий стан справ.

3 грудня «Репортери без кордонів» розіслали керівникам цих компаній листа разом із першим інформаційним випуском бюлетеня «Новини про репресії в Інтернеті», в якому мовиться про посилення заходів китайської влади з метою покласти край свободі слова в Інтернеті.

Використовуючи обладнання закордонних компаній, китайська поліція проводить арешти інтернет-дисидентів. Чимало з них уже перебуває у в’язниці фактично лише за їхню участь в інтернет-форумах та використання електронної пошти. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає усі перераховані нею компанії використовувати свій вплив на уряд Китаю, щоб забезпечити користувачам Інтернету свободу слова.

Ще наприкінці минулого літа американські дослідники із Гарвардського університету повідомили, що китайська влада блокує доступ 45 мільйонам користувачам Інтернету до 10 частини усіх світових інтернетівських ресурсів. Дослідники виявили, що на усі 100 % був закритий доступ до сайтів, котрі містили такі слова як «Тибет», Тайвань», «рівноправність».

А загалом, для запитів із території Китаю виявилися недоступними понад 50 тисяч сайтів із перевірених близько 200 тисяч. До списку заблокованих сайтів потрапили такі інформаціійні ресурси, як BBC, CNN ABC, журнал «Time», сайти багатьох американських університетів, а також 3284 тайванських сайти.

Така ситуація з Інтернетом у Китаї. А, якщо взяти Україну, то тут, звичайно, картина зовсім інша, хоча є свої серйозні проблеми, на які також звертає увагу міжнародна організація «Репортери без кордонів». Про якесь централізоване блокування з боку влади певних інтернетівських ресурсів, наразі, не йдеться. «Репортери без кордонів» стурбовані спробами українських спецслужб контролювати операції, що проводяться в Інтернеті та переглядати чужу електронну пошту. СБУ наполягає, щоб інтернет-провайдери придбали за свій рахунок дороге обладнання, з допомогою якого спецслужби будуть переглядати електронне листування. Правозахисне інформаційне агентство «Пріма» днями повідомило, що 10 інтернет-провайдерів таке обладнання вже закупили. Проти такої ініціативи спецслужб виступає «Асоціація українських інтернет-провайдерів.

18 листопада Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проект закону «Про діяльність у сфері інформатизації». За висновками організації «Репортери без кордонів», законопроектом передбачені юридичні права для цензури інтернетівських видань з боку влади.

«Репортери без кордонів» закликали прем''єр-міністра Віктора Януковича провести консультації щодо цього законопроекту з представниками Інтернет-організацій та організацій, котрі займаються захистом свободи слова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG