Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини”. 1. До міжнародного дня прав людини – круглий стіл “Про законодавче забезпечення людських прав і свобод в Україні”. 2. Омбудсман Ніна Карпачова незадоволена дотриманням прав людини у Криму. 3. Територіальна громада Василькова, що на Київщині, скаржиться на порушення свого права на самоврядування.


Надія Шерстюк “Права людини”. 1. До міжнародного дня прав людини – круглий стіл “Про законодавче забезпечення людських прав і свобод в Україні”. 2. Омбудсман Ніна Карпачова незадоволена дотриманням прав людини у Криму. 3. Територіальна громада Василькова, що на Київщині, скаржиться на порушення свого права на самоврядування.

Київ, 9 грудня 2003 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. Перед мікрофоном у київській студії Надія Шерстюк, за режисерським пультом Сергій Балабанов. Вітаю вас, шановні слухачі!

- До міжнародного дня прав людини – круглий стіл “Про законодавче забезпечення людських прав і свобод в Україні”.

- Омбудсман Ніна Карпачова незадоволена дотриманням прав людини у Криму.

- Територіальна громада Василькова, що на Київщині, скаржиться на порушення свого права на самоврядування.

Такі, серед іншого, теми пропонуємо вам упродовж наступних 15-ти хвилин.

Напередодні міжнародного дня прав людини Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів у Києві круглий стіл на тему “Про законодавче забезпечення прав людини в Україні”. Його учасники дійшли висновку, що важливо не лише проголосити людські права найвищою цінністю, а й забезпечити виконання того, що проголошено. На круглому столі побував Віктор Міняйло.

Віктор Міняйло

На круглий стіл завітали лише представники парламентської опозиції: як лівої, так і правої. Фракція “Наша Україна” була представлена аж двома колишніми міністрами закордонних справ України: Геннадієм Удовенком і Борисом Тарасюком.

Геннадій Удовенко, як голова профільного Парламентського комітету, виступив з доповіддю. Він повідомив, що третина Конституції України присвячена правам людини, але не усі дотримуються положень Основного Закону.

Геннадій Удовенко

На жаль, у сучасної влади майже відсутня політична воля до рішучих дій у сфері захисту прав людини. Адже за обсягом закріплення їх в Конституції України, можна вважати однієї з найдемократичніших у світі. Виконання законів, особливо в соціальній галузі, постійно ігнорується виконавчою владою.

Віктор Міняйло

Геннадій Удовенко наголосив, що за 12 років незалежності створена задовільна законодавча база стосовно прав людини, але тисячі людей продовжують звертатися зі скаргами на дії силових структур, судів і органів державної влади.

Критично висловлювався про дотримання прав людини в Україні і інший колишній міністр закордонних справ України, нині голова Парламентського комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк. Він вважає, що за час незалежності ситуація в цій царині погіршувалася з кожним роком.

Борис Тарасюк

Звичайно, я не порівнюю сьогодні з правами людини ситуацію, що була в СРСР, але в деяких порушеннях прав людини нинішня влада спромоглася перевершити навіть комуністичний режим. Сьогодні вже стало аксіомою те, що в Україні порушуються свобода слова, цензура. В радянські часи УРСР наголошувала на тому, що в Україні поважалися соціальні права. Сьогодні соціальні права українських громадян порушуються, причому в такий спосіб, що важко навіть охарактеризувати.

Віктор Міняйло

Охарактеризував порушення соціальних прав людини в Україні представник фракції комуністів Микола Шульга. Він також почав з проголошення незалежності України і закінчив акцією “Україна без Кучми”.

Микола Шульга

Можна зробити висновок, що в Україні порушуються права трудящих, що знайшли своє вираження у статтях Загальної декларації прав людини. Нагадаю, що вони стосуються прав на соціальне забезпечення і на здійснення гідних для підтримки людської гідності і вільного розвитку особистості в економічній, соціальній і культурній областях. Дотримання саме соціальних прав людини є ключем до дотримання всіх інших прав. Голодною людиною дуже легко маніпулювати.

Віктор Міняйло

Що ж робити, щоб ситуація в царині прав людини в Україні поліпшилася? Учасники круглого столу вважають, що насамперед потрібно відновити баланс влад. А також, крім гарних законів, потрібні механізми їх реалізації і дієві заходи відповідальності для тих, хто ці закони порушує.

Надія Шерстюк

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, за підсумками комплексного моніторингу дотримання прав і свобод громадян в Автономній Республіці Крим і Севастополі, внесла подання главі кримського уряду Сергію Куницину, мерам Симферополя Валерію Єрмаку і Керчі Олегу Осадчому, а також голові Севастопольської міської держадміністрації Леонідові Жуньку.

Як повідомили у прес-службі омбудсмена, пані Карпачова пропонує вжити низку оперативних заходів для відновлення прав мешканців півострова на житло, освіту, охорону здоров''я, безпечне навколишнє середовище і соціальний захист.

Детальніше про це розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

У жовтні на особистому прийомі, який проводився у низці міст кримської автономії і Севастополі, до Ніни Карпачової звернулися понад одна тисяча триста кримчан і севастопольців з питаннями, більшість з яких, на думку Уповноваженої з прав людини, необхідно вирішувати на місцевому рівні. Вона вважає, що місцеві владні структури мають більш оперативно та ефективно здійснювати заходи з метою попередження порушень і поновлення прав мешканців півострова.

Прес-служба омбутсмена наводить приклад, коли місцева влада не реагує на звернення інваліда війни 1-ої групи із зору Степана Голуба з Ялти, який мешкає в кімнаті без комунальних зручностей.

Майже рік не виконується рішення Ялтинського суду про приватизацію житла місцевого мешканця Валерія Свиніна, який звернувся до БТІ міста із заявою про видачу йому довідки-розрахунку на частину будинку, де він мешкає.

На вкрай незадовільні житлові умови скаржиться вдова інваліда війни, інвалід 1-ої групи Ганна Макаренко, яка мешкає в селищі Гвардійському у приміщенні колишньої німецької стайні. І таких прикладів, за словами омбудсмена, сотні.

Відзначаючи економічне зростання, що спостерігається останнім часом у Криму, Ніна Карпачова у поданні до органів місцевої влади констатує, що підстав для позитивної оцінки стану дотримання прав і свобод мешканців автономії поки що немає.

Уповноважена з прав людини запропонувала керівництву АРК підготувати пропозиції до Кабінету Міністрів і Верховної Ради України про реформування міжбюджетних відносин у бік посилення економічних і фінансових повноважень автономії, про механізми погашення боргів перед працівниками освіти, про порядок подальшого використання гуртожитків та участі їхніх мешканців у приватизації житла, про використання земель Південного узбережжя Криму як національного надбання всього народу України.

Український омбудсмен висловила готовність до більш активної співпраці з місцевими органами влади. Вона заявила, що триматиме на особистому контролі розгляд кожного звернення мешканців Криму, які отримала під час особистого прийому.

Надія Шерстюк

Ветеранська організація Перевальського району Луганської області звернулася до обласного керівництва з вимогою відставки голови райради Перевальського району Сергія Вінника. На думку представників громадської організації, пан Вінник не справлявся зі своїми службовими обов’язками на посаді керівника району.

Сам же Сергій Вінник вважає, що у такий спосіб члени ветеранської організації образили його честь та гідність. Він звернувся з позовом до суду і вимагає морального відшкодування у розмірі 10 тисяч гривень.

За ситуацією в Перевальську спостерігав Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Слід відразу зауважити, що голова Перевальської районної ради С.Вінник вже не вперше з’ясовує стосунки з громадськими організаціями у суді. Восени минулого року він подав позов до суду на обласне відділення Громадського контролю. Суть конфлікту полягала в тому, щ активісти громадської організації засумнівалися в законності деяких дій районного керівника.

Судова тяганина тривала більше року. В результаті на днях Луганський апеляційний суд відмовив позивачу у задоволенні позову.

Ось як цю ситуацію та конфлікт С.Вінника з ветеранами Перевальського району коментує лідер Луганського громадського контролю Віктор Бакуменко:

Віктор Бакуменко

Він образився на те, що ветеранська організація у складі 87 чоловік проголосували за недовіру. Це звернення зачитав А.А. Козленко, і саме тому він відповідає у суді від імені всієї ветеранського організації.

Василь Соколенко

В інтерв’ю для радіо “Свобода” позивач наголосив, що не має претензій до А.Козленка, який зачитав звернення. Він просто хоче з’ясувати у суді, хто ж є автором того документу.

Сергій Вінник

Позивна заява мені потрібна лише для того, щоб офіційно з’ясувати, хто є автором звернення і віддати належне тим, хто цим займається: хто займається політичними інтригами, хто дуже підло використовує цих ветеранів, обдурює їх, намагається сформувати неправдиве уявлення і про людину, і про події, які відбулися з однією метою, щоб звільнити Вінника з посади.

Василь Соколенко

До цього слід додати, що в 2001 році через суд з’ясовував стосунки з людьми, які посміли критикувати обласне начальство, сам голова обласної адміністрації О.Єфремов. Тоді, під час незаконного і дострокового звільнення з посади міського голови Луганська А. Гоферова, на мітингу і на зустрічі в обласній адміністрації представники декількох організацій висловили своє негативне ставлення до дій влади. О.Єфремов обурився, як він тоді вважав, на необґрунтовані звинувачення і подав відразу 5 позовів на загальну суму в 250 тисяч гривень. Судова тяганина закінчилася тим, що позивач вдовольнився тільки однією тисячею гривень, яку йому сплатив один із відповідачів.

До речі, С.Вінник в розмові з кореспондентом радіо “Свобода” наголосив, що він не ставить собі за мету збагатитися на 10 тисяч гривень за рахунок ветеранів, а просто має намір поставити на місце тих, хто, як він вважає, намагається незаконно усунути його з посади.

Надія Шерстюк

І на закінчення програми - про ситуацію у Василькові Київської області. Представники територіальної громади міста вважають, що обласна держадміністрація постійно обмежує їхні права на самоврядування. Зокрема, вони вважають, що влада робить чергову спробу усунути з посади законообраного міського голову Валерія Поповича.

Подробиці – у матеріалі Володимира Ляшка.

Володимир Ляшко

Складні стосунки між обласною держадміністрацією та міською радою Василькова, яку очолив Валерій Попович, почалися ще з 1999 року, коли міський голова був незаконно заарештований, а згодом, поновлений на цій посаді знову ж таки рішенням суду. Ситуацію у Василькові спеціально розглядала Тимчасова слідча комісія парламенту.

Керуючий справами міськвиконкому Анатолій Боровик розповідає:

Анатолій Боровик

Це питання було предметом розгляду на Парламентській Асамблеї РЄ, воно розглядалося державним департаментом США. В решті-решт, через декілька років територіальна громада виборців м. Василькова знову обрала Поповича міським головою. І от те, що відбувається, схоже на дві краплини води на те, що відбувалося в 99-му році.

Як нам стало відомо сьогодні, обласна прокуратура отримала доручення відкрити кримінальну справу проти міського голови, щоб потім діяти так, як діяли в 1999-му році.

Володимир Ляшко

У 1999-му році прокуратура перевіряла скаргу громадянина Панченка, сьогодні - скаргу громадянина Гаркавенка, колишнього начальника міськвідділу освіти, діяльності якого Парламентська комісія теж дала відповідну оцінку. Причому, теперішня перевірка проводилася в пожежному порядку з залученням великої кількості працівників міськвиконкому для роботи в суботу та неділю.

Анатолій Боровик

І коли ми запитали старшого слідчого Ганну Миколаївну, чи правомірно це, що змусили вони працювати у вихідні дні увесь апарат міської ради, вона відповіла, що ні.

Володимир Ляшко

Анатолій Боровик повідомив, що Васильківська міськрада працює під постійним пресом непередбачуваних морально-психологічних і фінансових труднощів.

Анатолій Боровик

Відключення електроенергії від об’єктів, які забезпечують життєдіяльність міста, нічим невмотивована. Це відбувалося на першотравневі свята, на День Перемоги, на Великдень, була блокада банківських рахунків. Що мається на увазі? З подачі голови Васильківської райдержадміністрації Кожаром, виконуючи, очевидно, замовлення свого обласного начальства, була подана скарга до господарського суду Київської області з вимогою зняти з рахунки міської ради півмільйона гривень і накласти арешт на рахунок міської ради. Ви розумієте, що це таке? Це невиплата заробітної плати, невиплата соціальних виплат і таке інше.

Суддя Київського обласного господарського суду Грекова винесла рішення: частково задовольнити прохання Кожара, тобто рахунок не блокувати, але стягнути 500 тисяч.

Була подана апеляційна скарга. І як тільки справа вийшла за межі Київської області (розглядав цю справу регіональний суд) було прийнято рішення скасувати повністю ухвалу Київського обласного господарського суду.

Володимир Ляшко

Депутат Київської облради від Васильківського виборчого округу №5 Ольга Клименко доповіла жителям міста, що засідання бюджетної комісії облради проходять непрозоро і дотації серед міст розподіляються волюнтаристськими методами.

Тепер громада і міська рада Василькова наполягають на виконанні прем’єр-міністром і Президентом України постанови Верховної Ради від червня 2001-го року про зняття з посади голови Київської облдержадміністрації Анатолія Засухи за "масові порушення прав громадян."

Надія Шерстюк

На цьому програму “Права людини: українська реальність” ми завершуємо. Її уклала і провела Надія Шерстюк. На все добре. Говорить радіо “Свобода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG