Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз піддав різкій критиці США за те ,що вони надали гроші компаніям лише тих країн, котрі підтримали Сполучені Штати Америки у війні з Іраком.


Славко Волинський Євросоюз піддав різкій критиці США за те ,що вони надали гроші компаніям лише тих країн, котрі підтримали Сполучені Штати Америки у війні з Іраком.

Брюссель, 11 грудня 2003 - Європейська комісія закликала Сполучені Штати Америки переглянути свою позицію щодо розподілу коштів міжнародним компаніям для відбудови Іраку. Євросоюз піддав різкій критиці США за те, що вони надали гроші компаніям лише тих країн, котрі підтримали Сполучені Штати Америки у війні з Іраком. Про це сьогодні зробила офіційну заяву Європейська Комісія.

У заяві Європейської Комісії мовиться, що ЄС засуджує рішення Сполучених Штатів Америки відмовити в наданні коштів компаніям тих країн, які не взяли участі в бойових і стабілізаційних операціях збройних сил в Іраку. Тобто ані французьким, ані німецьким і навіть російським компаніям не дістанеться жодного контракту для відбудови Іраку. А сума, яку виділили Сполучені Штати Америки для цієї мети, вражає: понад 18 мільярдів доларів. Звісно, що кожне будівельне чи електромонтажне підприємство бажало б і собі ухопити з цєї суми шмат і одержати замовлення для здійснення в Іраку робіт з відбудови тієї країни.

У зв’язку з цим помічник Голови Європейської Комісії Рейо Кемпенін заявив:

«Ми дуже незадоволені таким рішенням. Ми переконані, що з таким рішенням тяжко погодитись. Ба більше, це політична помилка, оскільки США дає негативний імпульс саме в той час, коли все міжнародне співтовариство працює над тим, щоб Ірак став прозорою, демократичною, квітучою країною».

Євросоюз вважає, що зараз не варто згадувати старі чвари, а слід здійснювати конкретну прогресивну роботу.

У своїй заяві Європейська Комісія нагадує Сполученим Штатам Америки, що в жовтні нинішнього року під час мадридської конференції щодо відбудови Іраку, США, як і усі інші країни, проголосували за відкриті, прозорі і антидискримінаційні процедури укладання контрактів з компаніями будь –яких країн, що спроможні ефективно і якісно відбудовувати Ірак.

Тому обурення представника Європейської Комісії Рейо Кемпеніна були зрозумілими. Рейо Кемпенін досить гостро висловився на Адресу США:

«Ми також закликаємо адміністрацію Сполучених Штатів самій переглянути аспекти конкуренції, які визначені Світовою Організацією Торгівлі перед тим, як робити безглузді дії. І ми також не бажаємо проведення з цього приводу жодних нових дискусій у рамках Світової організації торгівлі».

Європейська Комісія планує розглянути 26 контрактів стосовно відбудови Іраку і сама визначатиме, яким компанія доручити виконання цих контрактів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG