Доступність посилання

ТОП новини

Російські компанії можуть залишитись без "іракського пирога".


Віталій Портников Російські компанії можуть залишитись без "іракського пирога".

Москва, 11 грудня 2003 року.

Віталій Портников

Повідомлення про те, що російські компанії не будуть мати іракських замовлень - стало для політичного керівництва Росії справжнім холодним душем. Сьогодні російські політики і засоби масової інформації говорять, що неможливо допустити розпаду антитерористичної коаліції.

Російські нафтові компанії завжди сподівалися на солідні контракти в Іраку. Можна сказати, що вся політика Росії по відношенню до режиму Саддама Гусейна була пов’язана саме із цими контрактами. Керівники “Лукойлу” та інших нафтових компаній, близькі до адміністрації президента В.Путіна, рапортували: підписані нові і нові угоди з адміністрацією С.Гусейна, російські компанії стають власниками найбільших у світі нафтових родовищ.

Зауваження реалістів що до того, що, можливо, Росії не вдасться скористатися можливостями, які надаються цими контрактами, тому що Ірак знаходиться під міжнародними санкціями, а коли ці санкції будуть скасовані, ймовірно, в Багдаді вже не буде в С.Гусейна, російськими політиками та нафтовими генералами у розрахунок не сприймалися.

Тим більше Росії сьогодні неприємно усвідомлювати, що вона зазнала поразки не миттєвої, а поразки, так би мовити, стратегічної, що всі зауваження минулих років сьогодні справдилися.

Міністр закордонних справ РФ Ігор Іванов, який зараз перебуває у Німеччині впевнений, що всі країни міжнародною спільноти, які бажають взяти участь у відновленні Іраку мають можливість це зробити.

Ігор Іванов

Що стосується відновлення Іраку, то я впевнений, що це справа всього міжнародного співтовариства. Всі ці країни, які бажають допомогти народу Іраку, мають отримати таку можливість.

Віталій Портников

Вже сьогодні у Мюнхені Ігор Іванов підкреслив, що необхідно об’єднати всі зусилля під егідою ООН, щоб спільно почати політичне врегулювання в Іраку. Міністр сказав навіть більше. На його думку, війна в Іраку послабила можливості міжнародного співтовариства у боротьбі з тероризмом. Зараз потрібно здійснити відповідні заходи, щоб відповісти загрозам і викликам, які стоять перед людством.

“Ми не можемо припустити, що Ірак перетворився у нове джерело міжнародного тероризму”, - сказав російський міністр, даючи зрозуміти своїм німецьким співрозмовникам, що за позицію Росії Ірак за часів режиму С.Гусейна не був таким джерелом.

Однак за дипломатичними тирадами російського міністра закордонних справ, звичайно ж, приховується розчарування – Росія втрачає нафтові гроші в Іраку і погодитися з цим в Москві не можуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG