Доступність посилання

ТОП новини

Пікетування рухом "Проти всіх" російської амбасади в Києві.


Сергій Кисельов Пікетування рухом "Проти всіх" російської амбасади в Києві.

Київ, 12 грудня 2003 - Претензії Росії до України з приводу острова Коси Тузли у Керченській протоці викликали хвилю політичних заяв про необхідність повернути Україні ядерний статус. Поступово ядерні настрої вийшли за межі Верховної Ради, і нині з аналогічними вимогами почали виступати також ті політичні сили, які в парламенті не представлені. Так, скажімо, у п’ятницю всеукраїнський рух "Проти всіх" пікетував амбасаду Російської Федерації у Києві, закликаючи українське керівництво у найкоротший термін відновити ядерний арсенал країни.

Всеукраїнський рух "Проти всіх", який народився напередодні останніх парламентських виборів і до якого нині входять Патріотична партія та Партія малого і середнього бізнесу, приурочив пікетування російської амбасади в Києві до 10 річниці першої Конституції Російської Федерації. На думку пікетувальників, під час виборів до Державної Думи деякі принципи Основного закону були порушені, через це до вищого законодавчого органу Росії прийшли сили, настроєні антиукраїнськи, які мріють про "велику Росію в кордонах СРСР".

Як зауважив в інтерв’ю для радіо "Свобода" лідер руху "Проти всіх", він же лідер Патріотичної партії, народний депутат минулого скликання Микола Габер, "...перемогли найбільш таки імперські сили, які чітко заявляють про претензії до України, які всю кампанію провели на лейтмотиві претензій до України, антиукраїнських лозунгах".

Пан Габер звернув увагу, що коли західні приїжджі почуваються в Москві так само комфортно, як і в будь-якій європейській столиці, то українцям ведеться там, наче людям другого сорту. Для прикладу лідер Патріотичної партії згадав про недавнє затримання в російській столиці українського тележурналіста Дмитра Корчинського: "Журналіст, достатньо відомий на сьогодні пан Корчинський, приїжджаючи в Москву і не роблячи ніяких акцій, а просто виконуючи свою журналістську роботу, потрапляє в СІЗО, не просто його затримали і взяли в нього паспорт, його кидають в СІЗО, його затримують більше, ніж на три години, і ніхто не вибачається".

Микола Габер вважає, що оскільки в Росії за кілька місяців відбудуться президентські вибори, антиукраїнська істерія у деяких політиків під час передвиборчої кампанії стане ще потужнішою. Аби застерегти їх від цього, "Патріотична партія України, яка є основою блоку "Проти всіх", і Партія середнього і малого бізнесу, і інші політичні сили, які сьогодні заявляють (це перша сигнальна акція) про те, що Україні потрібно повернутись до питання повернення ядерної зброї. Як фактору стримування".

Міркування з приводу того, наскільки реальним є поновлення Україною ядерного статусу, я попросив прокоментувати директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентина Бадрака. Ось що він сказав з цього приводу: "Технологічно Україна має потенціал для відновлення ядерного статусу. Але це лише гіпотетично, з урахуванням наукової та технологічної бази".

Пан Бадрак вважає, що світова спільнота поставиться до потенційної спроби України реалізувати ядерні амбіції вкрай негативно: "Тиск політичний може бути настільки великим, що дивіденди навіть гіпотетичні, які Україна може отримати, маючи ядерний статус, будуть неспівставні. Тобто, визначиться недоцільність цього кроку. Саме тому в односторонньому порядку робити такий крок було б сьогодні недоцільно. А те, що запропоновано шановними політичними силами, якраз і є таким необережним кроком, який може зашкодити Україні як державі, як гравцю на міжнародному рівні", – підкреслив Валентин Бадрак.

До цього слід додати, що принаймні в перші 45 хвилин акції протесту, яку проводив рух "Проти всіх", біля російської амбасади стояло шестеро пікетувальників, а трохи далі – дев''ятеро сержантів та офіцерів міліції і ще троє спецназівців, які про всяк випадок перекрили вхід до дипломатичного представництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG