Доступність посилання

ТОП новини

Захоплення Саддама Гусейна як політична перемога президента Буша.


Сергій Куделя Захоплення Саддама Гусейна як політична перемога президента Буша.

Вашингтон, 15 грудня 2003 - Президент США Джордж Буш виступив сьогодні із запевненнями, що Сполучені Штати гарантуватимуть Саддаму Гусейну відкритий та справедливий судовий процес. Під час прес-конференції у Білому домі, Буш також відмовився назвати покарання, яке він вважав би доречним для Гусейна. Водночас він звернувся особисто до полоненого іракського лідера зі словами: “Світу буде краще без вас, пане Саддам Гусейн”. Під час сьогоднішньої прес-коференції також стало відомо, як і коли президент дізнався про захоплення Гусейна.

Про захоплення американськими військовими особи, схожої на Саддама Гусейна, президент Буш дізнався від міністра оборони США Дональда Рамсфельда вже у суботу. Все ж до остаточної ідентифікації полоненого президент вирішив повідомити про цю новину лише обмежене коло осіб зі своєї адміністрації. Однак уже ввечері у суботу у Вашингтоні з’явилися перші чутки про захоплення Саддама. На передріздвяному прийнятті у віце-президента Чейні того вечора журналіст з телеканалу NBC розповів директору ЦРУ Джорджу Тенету про свій дивний сон, в якому Гусейн був взятий у полон американськими військовими. У відповідь керівник американської розвідки лише лаконічно побажав журналісту гарних свят.

Перше повідомлення про захоплення Гусейна з’явилося на телеканалі CNN о п’ятій годині ранку наступного дня, тобто вже у неділю. У той самий час у Білому домі пролунав дзвінок радника з національної безпеки Кондолізи Райс, яка поінфорувала президента про офіційне підтвердження особи Гусейна. У той самий час з’явилися і перші кадри полоненого іракського лідера, на яких колишній диктатор проходить медичне обстеження. Оглядачі вважають, що надаючи журналістам саме ці зйомки, Пентагон хотів зобразити Гусейна як звичайного смертного. Адже Саддам, за виразом одного з американських журналістів, “швидше схожий на старого бездомного алкоголіка”, ніж на всемогутнього диктатора.

Білшість коментаторів у Вашингтоні наголошують, що захоплення Гусейна стало не лише військовим досягненням для США, але й політичною перемогою для президента Буша. Адже для американського загалу це буде демонстрацією конкретного результату у його війні з тероризмом. А критики Буша з демократичної партії втратили один з улюблених аргументів, який свідчив про неефективність чинної адміністрації. Водночас більшість демократів у своїх коментарях зазначають, що захоплення Гусейна не змінює того факту, що сама війна в Іраку була, на їхню думку, невиправданою. Перші опитування громадської думки у США вказують, що більшість американців сприйняла цю новину із радістю та полегшенням. Обличчя полоненого Гусейна, яке з’явилося на перших сторінках усіх американських газет, надало американцям напередодні Різдва відчуття безпеки і впевненості. Тобто саме того, чого їм бракувало в останні два роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG