Доступність посилання

ТОП новини

Що не сподобалося Президентові у законі про закордонних українців.


Мар’яна Драч Що не сподобалося Президентові у законі про закордонних українців.

Прага, 16 грудня 2003 року.

Мар’яна Драч

Українські політики і далі сперечаються про закон, який визначатиме правовий статус закордонних співвітчизників. Президент України наклав вето на цей документ і 13 грудня повернув його до Верховної Ради.

Автор законопроекту, заступник голови Парламентського комітету у закордонних справах Ігор Осташ тим не менше не втрачає оптимізму. Він сподівається, що закон про закордонних українців із новими правками буде ухвалений до кінця цієї парламентської сесії або ж на початку наступної.

Ігор Осташ розповів радіо "Свобода" про суть головних претензій Банкової до закону, який він готував.

Ігор Осташ

В преамбулі ми зафіксували, що українці, які проживають за межами, становлять невід’ємну частину українського народу. Але Президент, посилаючись на те, що в український народ записуються громадяни України всіх національностей, він пропонує виключити цей абзац із преамбули.

Є ще також зауваження до визначення закордонного українця. Ми, зокрема, записали формулу, за якою закордонним українцем є особа, яка ідентифікує себе українцем і має українське етнічне походження, визнає Україну батьківщиною свого етнічного походження, або також особа або її предки належать до української нації.

Але Президент пропонує виключити частину щодо самоідентифікації закордонного українця, як українця. Мотивація полягає в тому, що, скажімо, десь є певне обмеження в інших закордонних українців. Наприклад, у кримських татар, які були змушені покинути територію України через депортацію, а вони не зможуть отримати статус закордонного українця.

Звичайно, можна сперечатися, тому що ми заклали в термінологію цього закону практично поняття української політичної нації, тобто всі українці, які проживають на території України, є українцями.

Мар’яна Драч

Ще є одне спірне питання – це система квот для закордонних українців. Йдеться про квоти на навчання. Що пропонує парламент? Що пропонує Президент?

Ігор Осташ

Парламент пропонує узаконити те, що на сьогодні є практично. Бо на сьогодні дійсно є практика надання місць закордонним українцям для навчання в Україні. Ми просто пропонуємо, щоб цим питанням займалася Національна комісія з питань закордонних українців.

Президент пропонує це робити на підставі міжнародних договорів, як це передбачає закон, зокрема закон “Про вищу освіту”.

Я думаю, що тут ми знайдемо компромісний варіант, тому що на сьогодні дуже багато студентів, скажімо, з колишньої Югославії, Придністров’я, навчаються в Україні. Я думаю, ми збережемо цю практику, коли українці з регіонів, особливо з регіонів, які не можна вважати, скажімо, багатими країнами, щоб вони мали можливість навчати своїх дітей в українських вузах.

Мар’яна Драч

А що дасть Україні закон “Про правовий статус закордонних українців”? Для чого він потрібен Україні?

Ігор Осташ

Він потрібен Україні, як державі, в першу чергу, тому що це є практично своєрідний політичний акт возз’єднання із українцями закордоном. Ви знаєте, що за попередніми підрахунками, йде мова про 12, а може, що й про 20 мільйонів українців. Тому, власне, ми передбачаємо цим законом усім таким українцям надати статус закордонного українця і надати їм права в Україні.

Мар’яна Драч

Одне із таких прав, наскільки я розумію, безкоштовний в’їзд на територію України. Якщо це, зокрема, громадяни західних держав, таких, як Канада, США, вони зможуть безкоштовно приїжджати в Україну. Так?

Ігор Осташ

Так. Йде мова про безкоштовне надання візи на 5 років на підставі документу - посвідчення закордонного українця. А також для мене, наприклад, найбільш принциповим пунктом у цьому законі (я думаю, що він якоюсь мірою розкриває ідеологію цього закону) це є фактично програма повернення українців в Україну. Ми передбачили, що саме в бюджеті України ВР будуть щорічно закладатися кошти на програму повернення українців в Україну. Це, очевидно, є українська стратегія, тому що ми знаємо, що багато українців хотіли б повернутися в Україну і, можливо, в такий спосіб трохи підтримати демографічну ситуацію в Україні, оскільки на сьогодні ми маємо катастрофічну картину. Ми знаємо, що ми практично маємо вже не 52, як колись ми гордо говорили, а 48 мільйонів українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG