Доступність посилання

ТОП новини

Світ відзначає сто років розвитку авіації.


Мирослава Гонгадзе Світ відзначає сто років розвитку авіації.

Вашингтон, 12 грудня 2003 - Сто років тому вперше в історії людства у небо піднявся літаючий апарат, сконструйований американцями, братами Райд. Всього дванадцять секунд тривав його політ, який дав початок розвитку авіації у світі. Сьогодні на Кіл Девід Хілз, що у Північній Кароліні, зірка Голлівуду Джон Траволта і Президент США Джордж Буш вітали авіаторів на шоу, присвяченому цій історичній події.

Брати Орвіл і Вілбурл Райд сто років тому успішно випробували сконструйований власними руками літак. 17 грудня 1903 року вони вперше піднялись у повітря. Тоді політ тривав, як зараз сперечаються лише десять чи дванадцять секунд, точно не відомо. Наступна спроба польоту на літаку, з двигуном, яким управляв один з братів, мала більший успіх. Літакові вдалось протриматись у повітрі аж п’ятдесят дев’ять секунд. Саме ті секунди і дали життя розвитку сучасного літакобудування.

Тисячі авіаторів, аматорів та професіоналів, зібрались сьогодні на шоу, присвяченому цій події у Північній Кароліні. Навіть президент США Джордж Буш виступив з привітанням.

Цей день є одним з героїчних моментів в історії нашої нації і в історії людства, сказав Джордж Буш, відкриваючи церемонію.

“Так довго, як люди літатимуть, ми будемо відзначати досягнення молодих братів Орвіла і Вілбура Райдів одного холодного ранку над землею північної Кароліни,” - заявив президент Буш.

Роль ведучого на авіаційному шоу виконував Джон Траволта. Він приземлився на власному літаку на спеціально сконструйоване для цієї події поле.

“Напевно найбільше, що залишили для нас брати Райди – це переконання, що немає ніяких обмежень ні для людського духу, ні для фізичних досягнень людини, якщо ми маємо віру, волю і велике серце”, – звернувся до глядачів зірка Голлівуду Джон Траволта 17 грудня 2003, рівно через сто років після першого авіапольоту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG