Доступність посилання

ТОП новини

Нинішня ситуація у Чечні: розмова із першим заступником Міністра закордонних справ Чеченської республіки «Ічкерія» Усманом Ферзаулі.


Петро Кагуй Нинішня ситуація у Чечні: розмова із першим заступником Міністра закордонних справ Чеченської республіки «Ічкерія» Усманом Ферзаулі.

Прага, 17 грудня 2003 року - «Чеченські бойовики ведуть партизанську боротьбу із підземних криївок», - це цитата із передостаннього числа російського тижневика «Аргументы и факты».

У статті мовиться, що чеченські бійці, розділившись на бойові загони по 10-15 осіб, створили десятки підземних міні-схронів. Добре замасковані і глибоко вриті в землю за усіма правилами фортифікаційного мистецтва, підземні гарнізони розташувались під носом у федеральних сил.

«Бойовики взяли на озброєння тактику балтійських і українських націоналістів, які до середини 1950-их років вели партизанську війну...», - зауважує російська газета «Аргументы и факты», розповідаючи своїм читачам про одну конкретну підземну криївку, яку нещодавно виявили російські військові.

Попри усі заяви офіційної Москви, що ситуація на північному Кавказі нормалізується, війна у Чечні триває.

В інтерв''ю радіо «Свобода» перший заступник міністра закордонних справ Чеченської Республіки «Ічкерія» Усман Ферзаулі дав свою оцінку тому, що відбувається у Чечні:

Пане Ферзаулі, як Ви оцінюєте ситуацію у Чечні після організованих Москвою президентських виборів, що відбулися на початку жовтня?

«Мені важко назвати це президентськими виборами, оскільки, згідно з конституцією Чеченської Республіки «Ічкерія», будь-які аналогічні заходи протягом бойових дій, поки війна не закінчиться, не дійсні. Тобто, у нас воєнний стан. І ситуація зовсім не змінилася, не дивлячись на те, що російський уряд видає бажане за дійсне. Вони демонструють, що йде процес якогось там псевдополітичного врегулювання, а насправді триває ескалація бойових дій. Тобто конфлікт розширюється. З’являється більше людей, які перебувають у відчаї через безправне становище у Чечні, оскільки в Чечні тривають позасудові розправи і зникнення людей, тривають свавільні арешти, вимагання і так далі. Іншими словами, я хотів би наголосити, що ситуація ніскільки не змінилася. І, на щастя, сьогодні Захід, який так підтримував псевдодемократичні перетворення при Путіні, чудово нині розуміє, що є тенденція відкочування Росії у пострадянську еру. Влада КДБ, утиски і вільної преси, і прав людини, і так далі, і тому подібне. Ось така ситуація зараз».

Пане Ферзаулі, а що Ви можете сказати стосовно збройного протистояння? Чи змінюється тактика чеченського руху спротиву? Слабшає чи, може, навпаки, посилюється збройне протистояння?

«Як я вже сказав, є тенденція до розширення цього воєнного конфлікту. Більше того, така невиправдана жорстокість, до якої вдаються російські окупаційні підрозділи у Чечні, поповнює лави спротиву. І це очевидний факт, який, до речі, визнають і самі росіяни. Охочих воювати дуже багато. Але в нинішніх умовах наше командування, Державний комітет оборони дотримуються тактики відмовляти зараз у наборі молодих людей. Нема у нас дефіциту у прихильниках і немає дефіциту в армії. А що стосується тактики, то вона залишається такою, як і була. Національно-визвольний рух Чеченської республіки «Ічкерія» має свою доктрину: звільнення території Чеченської республіки від окупації. І ця позиція не змінилася. Водночас хочу особливо наголосити, що згідно з державним актом, підписаним президентом Чеченської республіки «Ічкерія», перенесення бойових дій на прилеглі території, мається на увазі Російську Федерацію, є злочином. І тому хочу пояснити ось цей момент, який досить важливий у нашій справі.

Виходячи з нинішньої ситуації, якою ви бачите перспективу врегулювання конфлікту між Чечнею і Росією?

На це питання є дуже багато відповідей, тобто є повна відповідь, але є деякі моменти, про котрі я зараз не можу говорити. Тобто, відкриті і приховані. Давайте говорити про відкриті моменти. Безумовно, уряд Росії, політична еліта Росії, так звана, нехтують будь-якими нашими заявами, нашою готовністю йти на переговори і так далі. Водночас вони прекрасно розуміють, що потрапили в глухий кут. У тому традиційному підході, який зараз вибраний російським урядом, тобто, дотримання тактики замовчування проблеми.... Повірте мені, історія воєн: локальних, міжнародних - показує, що така тактика не далекоглядна. Це тактика моменту, і вона може мати успіх лише на певний момент. І далі транспортують вантаж під «номером двісті» (цинкові труни) до глибинки Росії, в різні міста і села. Люди цілком розуміють, що тривають десь бойові дії, що є вбиті і поранені. Це ж десятки тисяч калік після цієї війни.

Тому хочу зразу наголосити, що тактика замовчування нічого не змінить, вона погіршує. Подивіться, що сьогодні твориться у деяких інших автономних республіках на північному Кавказі, котрі входять до складу Російської Федерації. Повірте мені, там ситуація досить гостра. Я можу сказати, врешті: президент Масхадов не змінив свого наміру вирішити усі проблеми шляхом політичних переговорів, оскільки політичне неврегульованість наших відносин є домінуючою проблемою в цьому конфлікті», - заявив в інтерв’ю радіо «Свобода» перший заступник міністра закордонних справ Чеченської республіки «Ічкерія» Усман Ферзаулі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG