Доступність посилання

ТОП новини

Початок процедури імпічменту президентові. Сьогодні Сейм Литви ухвалив рішення створити спеціальну парламентську комісію для розгляду шести пунктів звинувачень президентові Роландасу Паксасу.


Альгімантас Літвінас Початок процедури імпічменту президентові. Сьогодні Сейм Литви ухвалив рішення створити спеціальну парламентську комісію для розгляду шести пунктів звинувачень президентові Роландасу Паксасу.

Вільнюс, 18 грудня 2003 – У Вільнюсі почалась процедура імпічменту президентові Роландасу Паксасу - колишньому льотчику, підприємцю, потім меру столиці і двічі прем’єру Литви, якого в січні народ обрав президентом, а в жовтні політична еліта звинуватила у порушенні конституції і присяги. Сьогодні Сейм вирішив до понеділка створити спеціальну парламентську комісію у складі 12 осіб, парламентарів та юристів, для розгляду звинувачень президентові Паксасу. Замість потрібних для початку імпічменту підписів 36 депутатів ініціатори у вівторок зібрали навіть 86 підписів, цієї кількості вистачило б для звільнення президента з посади.

Глава парламенту Артурас Паулаускас висловив припущення, що коли справа дійде до звільнення, може бути зібрано навіть 95 депутатських голосів. Тепер у Сеймі є 137 депутатів.

Понад дві третини депутатів парламенту пред’являє Паксасу шість звинувачень у порушенні конституції і присяги. Це звинувачення у вразливості, яка складає загрозу для національної безпеки, у змішуванні громадських і приватних інтересів, у розладі роботи владних закладів, у незабезпеченні охорони державної таємниці, у здійсненні впливу на приватних суб’єктів господарства та в недбалому виконанні обов’язків. Кардинал католицької церкви Литви Аудріс Бачкіс висловив надію, що президент прийме мужнє рішення та піднесе народові гарний різдвяний подарунок (тобто, подасть у відставку). Проте Роландас Паксас продовжує щовечірні вояжі по районних центрах. Більшість його прихильників є в селі.

Щодо строку розгляду звинувачень парламентською комісією ось що вважає глава парламенту Артурас Паулаускас:

“Я вважаю, оттимальним було б, щоб комісія завершила роботу протягом двох місяців. Це було б оптимальним. Якщо затягнеться, звичайно, це напруження в суспільстві, довгий розгляд питання не приносить користі нікому”.

Декотрі оглядачі та політики вважають, що президент Паксас може в будь-який момент процедури імпічменту подати у відставку і висувати свою кандидатуру у нових виборах президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG