Доступність посилання

ТОП новини

У Франції хочуть заборонити відкрите носіння релігійної атрибутики в громадських школах та державних установах.


Петро Кагуй У Франції хочуть заборонити відкрите носіння релігійної атрибутики в громадських школах та державних установах.

Прага, 18 грудня 2003 року - Президент Франції Жак Ширак учора закликав парламент ухвалити закон про заборону носити у школах та університетах мусульманські жіночі хустки на голові, іудейські єрмолки та християнські хрести великих розмірів.

На виступ Ширака, який протягом тижня знайомився із проектом цього закону, чекали у Франції ,як на важливу подію. І цьому виступу передували жваві дискусії серед громадськості і відбулися навіть акції протесту.

Жак Ширак виступив із сорокахвилинною промовою на спеціальній нараді в Єлисейському палаці, на якому були присутні не лише члени уряду, але й представники громадськості, глави основних релігійних об''єднань та громад, а також лідери політичних партій і керівництво найбільших профспілок.

“Вважаю, що носіння символів віри, які підкреслюють належність до тої чи іншої релігії, потрібно заборонити у державних школах, коледжах і ліцеях”, - заявив президент Франції. При цьому він наголосив: “Від дотримання цього принципу залежить згуртованість французького суспільства. Світський характер держави – це основа існування Франції, наріжний камінь її конституції”.

“Світськість гарантує свободу сумління. Вона захищає свободу вірити або не вірити. Вона гарантує можливість кожному виражати і практикувати віру мирно, вільно, без загрози нав’язувати іншим свої переконання чи віру”, - зауважив Жак Ширак.

Законопроектом передбачено заборону носити у навчальних закладах мусульманські жіночі хустки, іудейські єрмолки та християнські хрести великих розмірів. Водночас ніхто не заборонятиме школярам і студентам носити невеликі медальйони, кулони та подібні дрібні речі релігійного змісту.

Глава Французької ради з питань ісламу Даліл Бубакер зауважив, що виступ Жака Ширака “був виваженим і мудрим”. Бубакер висловив сподівання, що “мусульманська громада відреагує на нього так само зважено і мудро”.

Однак не усі такої думки, дехто вважає, що такий закон втручається у приватне життя.

Думка представниці “Асоціації підтримки школярів-вихідців із Африки”: “Новий закон викличе у суспільстві дискусію про роль і місце жінок-мусульманок у Франції. Деякі викладачі говорять, що школярок інколи змушують носити хустки. А після ухвалення такого закону вони принаймні у школах не муситимуть це робити”.

У Франції нині проживає близько 5 мільйонів мусульман. За підтримку законопроекту виступає близько 40 % мусульманського населення і загалом майже 70 % усіх громадян Франції.

Президент Франції Жак Ширак заявив, що світська освіта – одне із найважливіших завоювань республіки. І він сподівається, що цей закон буде ухвалений до початку наступного року.
XS
SM
MD
LG