Доступність посилання

ТОП новини

Грудневі свята через призму проблем з демократією в Україні.


Данило Яневський Сергій Шолох - відомий український журналіст; Микола Поліщук - народний депутат України (фракція “Наша Україна”), відомий український лікар; Микола Оніщук - народний депутат України від більшості, правник.

Київ, 18 грудня 2003 року.

Данило Яневський

Говорить радіо “Свобода”! В прямому ефірі “Вечірня Свобода”. Ведучий у київській студії Данило Яневський. Вітаємо всіх, хто нас слухає!

Сьогодні 18 грудня, 20-та година.

Наші гості сьогодні такі: Сергій Шолох, відомий український журналіст; відомий український лікар, народний депутат України (фракція “Наша Україна”) Микола Поліщук; народний депутат України від більшості, правник Микола Оніщук.

Добрий вечір, шановні панове.

На початок давайте послухаємо думку відомого релігійного діяча, єпископа Києво-Житомирської діацезії Римо-католицької церкви, голови українського відділення “Карітас” Станіслава Широкорадюка.

Напередодні свята святого отця Миколая він дав інтерв’ю нашій радіостанції і поділився своїми думками про проблеми, які стоять перед Україною сьогодні. Отже, владика Станіслав Широкорадюк. | Ганна Стеців

Владико, розкажіть нам про святого Миколая. Хто то був святий Миколай? Чи справді він жив на землі, ходив і робив добро, чи це велика легенда? Чи варто дітям вірити в святого Миколая, чи варто дорослим вірити в святого Миколая?

Станіслав Широкорадюк

Ви знаєте, перш за все, що це історична особистість, яка була на світі. І що найбільше цікаво для нас, що святий Миколай є якраз для всіх, тому що до 10 століття всі святі, які були в церкві, вони святкуються і Східною церквою, і Західною церквою. Ви бачите, яким популярним є святий Миколай у православній церкві і яким популярним є святий Миколай у католицькій церкві.

Ви знаєте, що святий Миколай дійсно був. Це в Смірні (Мала Азія). Він був єпископом. Найбільше він був знаний тим, що він одним із перших широко відкрив своє серце для бідних. Він допомагав бідним навіть у такий спосіб, що не хотів бути знаним і приносив свої подарунки таємним способом і ці подарунки роздавав.

Ми знаємо, що кожен святий має правдиві сторони, які насправді підтверджені фактами історичними. Але побожні люди складали теж різні легенди. І, звичайно, після його смерті цих легенд з’явилося дуже багато. Правда, небезпідставні, бо це був великий чудотворець, за його молитвами і сьогодні люди отримують допомогу. І хто насправді має таке щире набоженство, щирий побожник святого Миколая, то і сьогодні може отримувати допомогу. Але підкреслюю, це мусить бути глибока віра і побожність до святого Миколая. І багато людей теж сьогодні говорять, як святий Миколай їм допомагає.

Ганна Стеців

Владико, в Києв привезені мощі святого Миколая, чи правда це? Звідки вони прибули? Як їх вшановують, як їм поклоняються? Чи мають віруючі доступ до них?

Станіслав Широкорадюк

Так. Понад трійко отців ..., які працюють в костелі святого Миколая, привезли ці мощі із Смірни (якщо я не помиляюся). Ці мощі тепер є в костелі святого Миколая, куди вірні можуть приходити і бачити їх. Звичайно є дні, коли виділяється благословення цими мощами, і люди теж можуть цілувати ці мощі. Вони в такій спеціальній капсулі під склом. Вони є доступні для всіх. Особливо сьогодні віруючі оживили свою любов і свою надію до святого Миколая. Це пов’язано із поверненням цього храму для вірних, тому що храм на сьогодні в такому небезпечному стані, можна сказати.

Ганна Стеців

Ви маєте на увазі, владико, що ось зараз, у вечір святого Миколая не можна прийти до храму і поклонитися реліквії?

Станіслав Широкорадюк

Не завжди. Дивно, але по сьогоднішній день храм святого Миколая не називається храмом, а офіційна назва - Будинок органної музики. В цьому Будинку органної музики міститься парафія святого Миколая, де дозволяється відправляти службу. Це все треба погоджувати, коли має бути служба. З погодженням, слава Богу, таких проблем немає, тому що директор органного залу дуже покірно стає в цьому керунку, щоб не було якогось непорозуміння. Ми домовляємося. Але є факт той, що сьогодні парафія діє в Будинку органної музики, а мало б бути навпаки: це мала б бути церква святого Миколая, в якій могли б бути і звичайні концерти органної музики.

Ганна Стеців

Так, як в Андріївській церкві, скажімо.

Станіслав Широкорадюк

Так, як в Андріївській церкві, як у церкві святого Олександра. Там поставили теж орган і теж дозволяємо робити концерти органної музики. Чому б і ні?

Ганна Стеців

Чому така практика? Як Ви це пояснюєте? Чи зверталися Ви до органів влади? Від кого це залежить, щоб сьогодні віруючі могли приходити до храму? Коли їх душа спонукає туди прийти.

Станіслав Широкорадюк

Ми маємо офіційні відповіді (дуже багато люди зверталися, дуже багато листів писали) і від Міністерства освіти, і від Адміністрації Президента. Всі сьогодні хтять скерувати всю провину на міську адміністрацію. Відповідь офіційна така: “Будинок органної музики знаходиться у комунальній власності громади міста”. І, власне, нас скеровують всі туди.

Ганна Стеців

А чи ви зверталися до голови міста? Що голова міста вам відповів?

Станіслав Широкорадюк

Звичайно. Голова міста взагалі не відповідає, а відповідає другий чи третій його заступник. І в цьому найбільша проблема. Я взагалі не знаю, чи ці листи доходять до голови міської адміністрації. Завжди відповідає третя чи четверта особа, і нічого з тих відповідей зрозуміти не можна. Нас відсилають знову ж до Міністерства культури, до Адміністрації Президента. І, звичайно, сьогодні відкрито говорять: “Всі укази, які написав Президент, вони не стосуються храму святого Миколая, тому що є інший указ, який забороняє передавати такі культурні цінності національного значення віруючим”. І тут виходить така нісенітниця у всіх указах Президента, тобто один указ перекреслює другий указ.

Ганна Стеців

Чи це означає, що, наприклад, Михайлівський золотоверхий собор чи Києво-Печерська лавра не є культурними цінностями, а вони передані громадам віруючих?

Станіслав Широкорадюк

З тією однією різницею, що то православні. Звичайно, що православним набагато простіше. Мені здається, що католики мають той первородний гріх, що вони є католиками. І в місті Києві ми маємо величезні проблеми не тільки з храмом святого Миколая, а ще й з одержанням землі під забудову. Можна назвати безліч прикладів, як стосуються взагалі до католиків. Навіть якимось сектам нехристиянським побудуватися в Києві простіше, тому що вони за це платять гроші і вирішують всі ці проблеми. Католики і не мають таких грошей, і не мають такого морального права платити.

Данило Яневський

Отже, такими були думки єпископа, вікарія Києво-Житомирської діацезії Римо-католицької церкви, владики Станіслава Широкорадюка. З ним розмовляла моя колега Ганна Стеців.

Щойно владика Широкорадюк сказав про те, що всі ми маємо свої гріхи: католики – свої первородні, православні – свої. Напевно, ці гріхи є в більшості так само, як і в меншості, так само, як і в громадськості. Але люди зараз, які слухають в надвечір’ї святого Миколая, весь рік очікували на якийсь подаруночок: хто на цукерочку, хто на забавку, хто, може, на якісь більш серйозні речі, а так виглядає, що у людей забирають останню надію.

205 гривень мінімальної зарплатні, людина розуміє в Україні, що до нічого вона доробитися не може, якщо не ріже, не вбиває, не краде, не бере хабарі, більшість забирає останню надію у людей – право обирати собі лідера.

Леонід Кравчук, великий український політичний філософ, сказав з цього приводу таке: “Коли депутати обираються народом, вони мають повноваження від народу і виконують їх відповідно до своєї філософії, яка визначається не виборцями, а законами і Конституцією. Люди голосували за депутатів, а не за те, що їх обирають на 4 роки”.

Які думки спадають Вам у надвечір’я цього милого, славного і дуже теплого українського свята, пане Миколо?

Микола Оніщук

Насамперед, доброго вечора, шановні радіослухачі! Хотів би почати з того, що думки в це надвечір’я, як Ви сказали, полягають у площині побажань, які я хотів би передати слухачам. І хоч ми недавно почали відтворювати традицію, давню традицію цього свята у грудневий день, хотів би побажати усім-усім громадянам України і насамперед тим, хто особливо потребує допомоги: малоімущим, немощним - щоб цей день приніс їм людську увагу і щоб він приніс їм радість.

Данило Яневський

А як політики більшості будуть сприяти тому, щоб їм принести радість і надію?

Микола Оніщук

Почну із подарунків. Ну, Ви знаєте, подарунки все-таки є і, можливо, вони не такі песимістичні, як Ви про це сказали. Тому що сьогодні мінімальна зарплата 185, а з нового року буде 205.

Данило Яневський

А ви не пробували жити на 205 гривень? Пане Миколо, в Києві спеціально?

Микола Оніщук

Це дуже малесенька надбавка. Але, очевидно, ще не так багате українське суспільство, щоб можна було собі позволити із державного бюджету мати більше.

Данило Яневський

А от пан Медведчук собі дозволяє будувати дачу в заповіднику в Закарпатській області. Є п’ятдесятий за рангом “Багата людина в Східній Європі”. Чому в Україні, я хочу запитати, звертаючись до Вас, як до політика, кожна людина не може доробитись до того, щоб бути хоча б не п’ятдесятою, хоча б п’ятисотою з достатками в Європі? Що є основна причина, з Вашої точки зору?

Микола Оніщук

Я думаю, що причин забагато, не можна виокремити якусь одну. Насамперед, ми мусимо усвідомлювати, що ми виходимо із того суспільства, з якого ми прийшли. Зокрема, 10-12 років незалежності – це була боротьба за щось нове.

Данило Яневський

А чому сьогодні одні виходять з мільйонами, а другі, вибачте за слово, з голими, не хочу казати чим, ногами.

Микола Оніщук

Ви знаєте, це хвороба росту. Це не тільки в Україні, це у всіх країнах, які так чи інакше вирішували цю проблему. Але повертаючись до подарунків, про те, що Ви говорили.

Ви знаєте, якщо вдасться проголосувати 23-го чи 25-го в парламенті новий проект змін до Конституції, то українці отримають, по суті, парламентську республіку. І варто зауважити, що я, наприклад, не знаю країн з парламентською формою правління, де б не було свободи, наприклад. Чи де б були несталі економічні темпи розвитку.

Данило Яневський

Веймарська республіка в Німеччині.

Микола Оніщук

Чи де б не було гарного економічного розвитку. Якраз перехід до парламентської форми правління в більшій мірі, як свідчить досвід, дозволяє людям почувати себе вільно, і суспільство стає безумовно більш демократичним. Так що попри те, що Ви хотіли подати цю тему, як негатив, я бачу в цьому позитив.

Данило Яневський

Треба в усьому бачити позитив, але 80% українців хочуть обирати собі лідера на прямих виборах президентських. Чого Ви їм не хочете зробити такого подарунку?

Микола Оніщук

Я абсолютно переконаний, якщо б сьогодні ми запитали українців, чи хочуть вони обрати Генерального прокурора, Голову КСУ, Голову ВСУ. Всі громадяни сказали б: так, ми хочемо все обирати. Але держава так облаштована, кожна держава, не тільки Україна: Польща, Німеччина - що не має потреби і нераціонально усіх обирати народом.

Данило Яневський

Ми хочемо тільки Президента обирати.

Микола Оніщук

Оскільки це було вірно, що ми обирали нинішнього Президента безпосередньо громадянами України. Адже він мав і має на сьогодні досить великі легітимні повноваження по управлінню країною, зокрема, по формуванню уряду. А центральний зміст всякої реформи – це не Президент, це урядування, тобто, хто буде призначати уряд. І якщо уряд уже призначає не Президент, а призначає парламент і парламентська більшість, то виникає питання: а чи є потреба обирати всенародно главу держави, якщо він не урядує в країні, а урядує вже парламентська більшість.

Данило Яневський

Давайте референдум проведемо і людей запитаємо.

Микола Оніщук

Я, до речі, не заперечую.

Данило Яневський

ОК, добре. Пане Миколо, сердечно Вам дякую. Наші гості мають договорення. Прошу, пане Миколо, будь ласка.

Микола Поліщук

Добрий вечір шановні слухачі. Я хотів би продовжити те, що почав мій колега пан Микола. Перше: ми за минулий рік, нам вдалося... (уряд, який ще хотів тільки здобути якісь довіру в парламенті) вдалося збільшити за рік заробітну плату на 31%. Що ж пропонує цей уряд? Цей уряд пропонує знизити заробітну плату, це раз, але взагалі до кінця року вона буде збільшена всього-на-всього на 20%.

А тепер подивимось: інфляція – 7%, ПДВ на ліки, акциз на спирт в тому числі медичний...

Данило Яневський

Про ліки можна докладніше?

Микола Поліщук

Тут я хочу якраз зупинитись, що уряд, парламентська більшість, проголосувавши непостатейно за той бюджет, автоматично проголосувала і підняття ПДВ на ліки, це на 15-20% зразу подорожчають ліки. Прийняття акцизу із 2 гривень до 16 на спирт – це вдвічі, а то й в два з половиною рази подорожчають зразу всі ліки, які на спирту, автоматично подорожчають...

Данило Яневський

А горілка?

Микола Поліщук

Горілка в тому числі. Тут є деякі механізми. Вчора заявив перший віце-прем‘єр Азаров і віце-прем‘єр Табачник, що ПДВ не буде піднято на ліки. Але вдумайтесь, шановний, це тоді, коли опозиція і зокрема “НУ” провела прес-конференцію, коли всі ЗМІ включили все це, і Президент видає, нібито він здивований, як це уряд зробив! А хто ж “нахиляв” ту ВР, хто ж “нахиляв” той уряд, щоб все це було, піднялось? І тут рекомендується на цьому фоні конституційна реформа. Як може робити влада, яка не користується у народу довірою, конституційну реформу? Я це бачу так, що поганому танцору щось заважає: або дуже натертий паркет, або ще щось. І от ця влада, яка показала протягом останніх років абсолютну неспроможність що -небудь на краще зробити в Україні, якраз хоче зробити. І що зробити? Конституційну реформу. І доказує, що це для людей! Та шановні, уряд перш за все, уряд вибрала більшість? Він користується довірою більшості? І що він веде? Він показує абсолютно не соціальну політику.

Данило Яневський

Пане Шолох, Ви погоджуєтесь з тим, що уряду заважає те, з чого Фаберже робив свої пасхальня яйця?

Сергій Шолох

Я думаю, ні. Там не такі дурні люди сидять. Хочу зразу репліку. Якщо Вам, не дай Бог, вдасться 23-го провести цю реформу, то Україна отримає подарунок, українські люди, у вигляді Кучми-прем‘єра наступного. Він не буде третім Президентом, він просто стане прем‘єром з повними повноваженнями. Але ось про уряд якраз. Якось пройшло непоміченим: у той день коли соціалісти пропонували 305 - мінімальну, було записано 235, а уряд знизив на 205, наступного дня Янукович видав наказ про збільшення зарплати апарату Президента і Кабміну...

Данило Яневський

Президент скасував.

Сергій Шолох

Так, Президент скасував, але був наказ на 300-500 %. Там зарплати дуже великі, десь 1300-1500 грн. Давайте на 5 помножимо: 6000 – можна жити. Проживіть за 205. От вам і уряд, якого обрала більшість і який пропонує такі подаруночки. Людям по 205 – там по 6 тисяч.

Микола Оніщук

Я хочу заперечити, знаєте чим? Не можна вихвачувати окремі явища, тому що природньо, завжди є щось, що можна подати в негативному сенсі, в негативному вигляді. Але треба мати на увазі, що саме цей уряд запропонував (перший, можливо, з усіх урядів, в тому числі і уряду Ющенка) який сказав: я іду на зменшення податків. Не 40%, а 13% на зарплату, не 30% податок на прибуток, а 25%. Природньо, що цей уряд мусить шукати, як компенсувати ті зменшення надходжень до бюджету, а з бюджету ми платимо ту ж саму заробітну плату освітянам, науковцям, медична освіта і все таке інше. Тому справедливості ради треба зауважити, що уряд робить вірні кроки, одночасно думаючи і про публічний, і про приватний інтерес.

Тепер, що стосується, власне, теми, яку озвучив мій колега Поліщук, народний депутат, щодо ліків. Насправді не тільки “НУ” була проти ліків. Я хочу вам сказати, що на засіданні нашої фракції, фракції промисловців і підприємців, ми категорично сказали пану Азарову, що ми виступаємо проти цього інституту.

Микола Поліщук

Але проголосували.

Микола Оніщук

Нічого подібного. Що стосується акцизу на спирт, до речі. Ви погоджуєтесь зі мною, Ви знаєте добре цю сферу. Який рівень рентабельності фармацевтичних підприємств, коли вони виготовляють оці простесенькі ліки на спирту? Да майже 200%. І якраз уряд правильно сказав, що, шановні, це не проблема, ви не мусите перекласти на споживачів це підвищення, ви зменшіть свої супернадходження (я маю на увазі суперприбутки, які мають фармацевтичні компанії). Більше того, уряд навіть погодився там, де ця рентабельність низька, відшкодовувати виробникам, але щоб ціни на ліки для громадян, зокрема, де є елемент спирту, залишилися незмінними.

Данило Яневський

Вони залишаться незмінними?

Микола Оніщук

Я в цьому абсолютно переконаний, що вони залишаться незмінними. Можливо, і в чому варто було підтримати уряд, він введе цей податок на ПДВ, і це варто було б зробити на 10% усіх найменувань ліків, коли вони є надто дорогими і коли ними користуються не пересічні громадяни, а багаті люди. От вони могли б і заплатити цей податок.

Данило Яневський

Ну, багаті повинні платити більше. Пане Миколо, сердечно Вам дякую за участь у нашій програмі. Веселих свят і всіляких успіхів. Будь-ласка, пане Поліщук.

Микола Поліщук

Всюди звучить, який у нас добрий Президент. Перше: нахилив більшість за те, щоб проголосувала за бюджет несоціальний. Тепер уже він показує, коли опозиція піднялась і сказала, що не можна цього робити, і весь народ піднявся, і почали в аптеках розкуповувати ліки, піднялась преса, все, він тепер показує, який він добрий. Він уже робить так, як хочуть люди.

Дуже цікава була у пана Миколи така репліка: уряд повинен десь брати гроші, тому що податок такий. Подивимось цей податок: в кінці кінців він не такий, як вони сказали. І брати компенсацію за подорожчання хліба, компенсацію за ліки, тобто за здоров’я – це абсолютно антинародно.

Наступне. За фармфірми. Так, фармацевтична промисловість прибуткова. Але будуть страждати люди. Ми знаємо, як сьогодні уряд повертає ПДВ або повертає компенсації. Через це і пан Микола дуже цікаво сказав: дорогі ліки. А хіба немає так, що декому з хворих треба дорогі ліки, і бідній людині. Сьогодні люди всі купують ліки за свої гроші. Абсолютно всі, а не частково. І хто буде компенсацію цю робити? Значить, уряд заздалегідь заклав антисоціальний бюджет, який передбачає не тільки голодом морити людей, який передбачає видирати гроші з кишені і за рахунок здоров’я, і навіть за рахунок життя. І пан Микола говорить, що вони в себе на фракції сказали...

Данило Яневський

Він, вибачте, пішов, і давайте ми не будемо до нього апелювати.

Микола Поліщук

Якщо фракції більшості так вирішили, то чому вони проголосували так? От у мене є питання.

Данило Яневський

А чому вони так проголосували?

Микола Поліщук

А проголосували тому, що вони роблять все те, що сьогодні їм кажуть з Банкової. Самі абсолютно не думають.

Данило Яневський

Ну, я не розумію цієї логіки. Навіщо Банковій в цій ситуації ще піднімати ціни на ліки?

Микола Поліщук

Тому що тут не тільки ліки...

Данило Яневський

Чи сприяти цьому?

Микола Поліщук

Тут не тільки ліки. Справа в тому, що Банкова сьогодні керує більшістю в парламенті.

Данило Яневський

Це зрозуміло.

Микола Поліщук

І ще не було такого, щоб бюджет без обговорення приймався.

Данило Яневський

Навіщо їм “розгойдувати” цю ситуацію економічну?

Микола Поліщук

А я думаю, що тут є декілька факторів. Перший, що вони не вникли в суть цього бюджету, а другий, щоб показати, що от парламент зробив так, а Президент робить краще, і він іде так, як хоче народ.

Данило Яневський

Пане Шолох, я так і не зрозумів. З одного боку, опозиція звинувачує уряд і Президента в тому, що уряд і Президент розгойдують ситуацію соціально-економічну в країні. З іншого боку, чільні діячі й представники АПУ, вище керівництво держави говорить про те, що ситуацію розгойдують Ющенко і опозиція. Хто кого розгойдує, з Вашої точки зору, і чому, найголовніше?

Сергій Шолох

Давайте подивимось на цю “гойдалку” таким чином. Не будемо казати там уряд, Адміністрація. Є питання. Є режим (я не називаю цю владу), який створив для себе умови.

Данило Яневський

Це законна влада. За Кучму проголосували 16 мільйонів.

Сергій Шолох

Я за нього не голосував.

Данило Яневський

Він законний Президент. Це треба прийняти.

Сергій Шолох

Добре. Ми всі добре розуміємо, що ті ж самі питання ліків, до речі, треба подивитися, хто володіє найбільшими фармацевтичними компаніями.

Данило Яневський

А хто володіє?

Сергій Шолох

А я зараз не можу сказати.

Данило Яневський

Пане Миколо, хто володіє найбільшими фармацевтичними компаніями в Україні?

Микола Поліщук

Ви знаєте, я боюсь Вам сказати, але знаю, що вже частина фармацевтичних заводів приватизовані, в тому числі людьми, близькими до Президента.

Данило Яневський

Дякую.

Сергій Шолох

Я теж знаю одну людину. Не впевнений, що зараз він контролює. Ця людина очолює одну з найбільших партій в Україні.

Данило Яневський

Це хто?

Сергій Шолох

Це пан Пустовойтенко. Можливо, я не правий. І він зараз дозволяє собі невеличкі сміливі кроки. Чому б його не поштовхати, таким чином піднявши його податки і так далі? І от він побіг до Президента...

Данило Яневський

Тобто, іншими словами, якщо я Вас правильно зрозумів, країна дістане підвищення цін, тому що хтось хоче “придавити” політично Валерія Пустовойтенка і НДП.

Сергій Шолох

Так.

Данило Яневський

У цьому є суть.

Сергій Шолох

Тому що треба заставить його партію так, як треба, не тільки фракцію, на майбутніх виборах. У нього величезна партія все-таки за кількостю.

Данило Яневський

Пане Миколо, що Ви думаєте?

Микола Поліщук

Я боюсь говорити відносно політичних ситуацій. Я можу сказати більше відносно охорони здоров’я людей і відносно того, що я, як і наша фракція, і я, як голова комітету профільного, хірург (і тепер хірург, не в минулому), відстоюю ту позицію, що сьогодні абсолютно нічого не робиться для покращення охорони здоров’я.

Ви подивіться таке: от в системі охорони здоров’я заробітна плата – 306,8 грн., тоді коли середня в промисловості – 621,3 грн.

Данило Яневський

У два рази.

Микола Поліщук

Вдумайтесь у це. У два рази нижча заробітна плата. І на сьогодні уряд знизив ще заробітну плату, ввівши 205 без посадових співвідношень до березня, ставить в однакові умови санітарку, сестру і лікаря.

Данило Яневський

Вибачте, це я розумію. Формально це так: вдвічі різниця. Але будь-яка людина знає, що в українську лікарню залежно від того, в якому вона місті і що треба зробити, без ста доларів не заходь. А слюсар, вибачте, ці гроші уві сні тільки бачить.

Микола Поліщук

Знову я хочу сказати, що це проблема та, яку створила ця ж влада. Тому що можна було давно вже зробити перелік послуг, які надаються безкоштовно і які гарантує держава, і перелік медичних послуг, які повинна доплачувати людина.

Данило Яневський

А чому Ваш Комітет це не зробив?

Микола Поліщук

Комітет виніс 28 листопада минулого року у ВР таку постанову...

Данило Яневський

В 2002 році.

Микола Поліщук

В 2002, за яку проголосували 346, здається, народних депутатів, тобто конституційною більшістю, що все це треба зробити. Пройшло вже більше року – нічого не зроблено. І уряд не робить в цьому плані нічого, різні там ссилки, що в них нема закону, що нема закону про обов’язкове медичне страхування, інші питання.

Тобто, я хочу сказати, що ВР робить. Ви подивіться, які резонансні були парламентські слухання по туберкольозу, СНІДу, алкоголізму, наркоманії, який був день уряду по серцево-судинних, судинно-мозкових захворюваннях. Що ви думаєте, на наступний рік на інсульти хоч копійка виділена? Ні копійки не виділив сьогоднішній уряд. А я відстоював і писав. І Комітет постанови свої робив з цього.

Данило Яневський

Я зрозумів це. Ваш лідер сьогодні сказав, що спроби сфальсифікувати президентські вибори чи відмінити їх викличуть акції протесту в населення. Він також сказав: “У такому випадку говоритиме Майдан.” В такому випадку політичні аналітики шукатимуть аналоги , чи то югославський, чи то грузинський, чи російський варіант. Ви серйозно вірите, Ваша політична фракція, Ваша політична сила в те, що люди у нас, які не вийшли протестувати на вулиці проти підвищення цін на хліб, ліки і так далі, підуть протестувати щодо прямих виборів?

Микола Поліщук

Я б не хотів, щоб ми думали про те, що українець може йти на Майдан, намиливши мотузку і накинувши собі її на шию. Я думаю, що український народ уже зрозумів, до чого ця влада доводить його.

Вона доводить його до жебрацтва, будемо так говорити. Я думаю, що жебраки не завжди покірні, вони теж можуть виступити.

Данило Яневський

Що Ви думаєте з цього приводу, пане Сергію?

Сергій Шолох

Я, власне, згадав сьогоднішнє свято.

Данило Яневський

Та ми, власне, для цього і зібралися.

Сергій Шолох

Можливо, воно і добре, що таке свято є, але з іншого боку, воно привчає, що хтось щось прийде і подарує.

Данило Яневський

Тільки чемним і слухняним, тим, хто добре працював.

Сергій Шолох

Так чемними і слухняними. Як сказав Президент загально обраний, як ти сказав...

Данило Яневський

Я сказав, що за нього проголосувало 16 мільйонів чоловік.

Сергій Шолох

Так, як він сказав, так і будемо жити, як скаже той адміністратор, якого він призначив, так і будемо жити. А такого не буває. Миколайчик, можливо, і був в історії, був добрим. І завтра щось мої діти знайдуть у себе під подушками.

Але ж грузини не чекали святого Миколая, вони вийшли, простояли 20 днів на вулиці і принаймні почали процес реформ, дійсних реформ. А українці... Коли ми кажемо сьогодні цифри зарплати. А згадайте, коли Ющенко був прем’єром: 8 разів підняв зарплату, 8 разів підняв пенсії і виплатив усі заборгованості за півтора року, до речі, по всьому. І коли його знімали, скільки народу вийшло? Ні, нас привчили чекати Миколайчика, який подарує нам гроші.

Данило Яневський

Кожен миколайчик хтось повинен купити, красиво загорнути і добрій красивій дівчинці покласти, чи хлопчикові, покласти під подушку. Правда? Правда. Вони не з повітря беруться ці подарунки, на них треба працювати і працювати сумлінно.

Сергій Шолох

Правильно, правильно.

Данило Яневський

А Ви кажете, що українці нічого не можуть. Я правильно Вас зрозумів?

Сергій Шолох

Я дуже хотів би помилятися.

Данило Яневський

А Ви, пане Миколо?

Микола Поліщук

Сьогодні опозиція все ж таки сильна, і найбільша фракція...

Данило Яневський

А в чому її сила? От я зрозуміти не можу.

Микола Поліщук

Сила її в тому, що...

Данило Яневський

Вона все програє, вона все програє на вулиці, вона все програє в парламенті.

Микола Поліщук

Я б не сказав, що вона все програє. Справа в тому, що на сьогодні опозиція, будемо так казати, блок “НУ” - найбільший блок, соціалісти, БЮТ і в деяких ситуаціях соціальних підтримують нас комуністи, з соціальних програм. Я думаю, що ці три сили, і якщо їх підтримає 4-та опозиція, вони мають реальні...

Данило Яневський

4-та – це хто?

Микола Поліщук

Комуністи, якщо підтримають. Вони мають реальні шанси при виборах, а вони відбудуться. Я впевнений в тому, що вони відбудуться - всенародні вибори Президента. Тому що я не думаю, що вистачить цинізму владі ліквідувати вибори Президента народом. Якщо вони відбудуться...

Данило Яневський

Оце я останнє не зрозумів. У влади не вистачить цинізму для того, щоб ліквідувати всенародні вибори?

Микола Поліщук

Так, я думаю, не вистачить.

Данило Яневський

Будь-яка влада в будь-якій країні, навіть у найдемократичнішій, має дуже широкі можливості для того, щоб не допустити того, що їй не потрібно, а особливо в пострадянських країнах.

Микола Поліщук

Ви знаєте, можливо, я щось, як політик, у цьому не розумію. Але, як хірург, я розумію, що сьогодні є хворий – це народ, розумію причину цієї хвороби, розумію збудника цієї хвороби і знаю, хто може вилікувати цей народ. Це якраз опозиційні фракції.

Данило Яневський

Треба різати.

Микола Поліщук

Ні, не треба різати.

Данило Яневський

Треба різати, пане Сергію?

Сергій Шолох

А я бачу, що час закінчується вже. І тому, мабуть, на прощання хотів би сказати...

Данило Яневський

Чи може все ж таки терапевтично? Ви хоч і не лікар...

Сергій Шолох

Я хочу перейти на духовну тему.

Данило Яневський

Давайте.

Сергій Шолох

Все-таки про Миколайчика хочу сказати, як вчора Леонід Кучма, можливо, тому що він не Миколай, який він зробив подарунок мені, моїм дітям, моїй сім’ї і мільйонам неправославних християн, заборонивши запалити центральну ялинку 25 числа.

Данило Яневський

Чому?

Сергій Шолох

У нього інший розклад. Це планувалося. На сайті Київради об’ява висить, що буде в 17.00 25 числа запалена свічка. І всі неправославні християни в цей день в усьому світі святкують Різдво. Так от, це був подарунок на святого Миколая. Мої діти не зможуть вийти на Майдан наш і біля нашої ялинки...

Данило Яневський

Ви так про це говорите, наче це черговий злочин антинародного режиму.

Сергій Шолох

Мені так образливо це. Минулого року те ж саме було, до речі, те ж саме. Якщо він не може спланувати, щоб 25 він був, то хай його дружина прийде запалить. Чи взагалі навіщо там комусь запалювати. Включили світло – народ гуляє. Це подарунок від нашого Президента.

Данило Яневський

Ви хотіли репліку, пане Миколо?

Микола Поліщук

Я хотів сказати, що це теж показує духовну бідність тих людей, які сьогодні керують державою.

Данило Яневський

Так от чітко: вони духовно бідні.

Микола Поліщук

Тому що Україну представляють не тільки православні, ті, що живуть в Україні. Україну представляють і католики, і інші релігійні...

Данило Яневський

Ми шануємо всіх: і мусульман, і іудеїв.

Микола Поліщук

Через це свято, свято Нового року, ялинки, Різдва. Воно для всіх однакове. І було важливо якраз врахувати потреби і надії абсолютно всіх, а не просто, згідно свого бачення, вузького бачення, я б сказав.

Данило Яневський

Я знаєте, зокрема, за що люблю українців? Як щось робити руками, так – ні, а як поговорити про українську духовність, так просто очі у людей палають. От бачите на пана Шолоха...

Микола Поліщук

А Ви прийдіть до мене в операційну...

Данило Яневський

Не дай Боже!

Микола Поліщук

Ви побачите, що я роблю руками.

Данило Яневський

Дякую за запрошення. У мене був один лікар, він мене запросив і сказав: “Приходьте, я маю приватний цвинтар”. “Дякую, - сказав я, - я не хочу у Вас лікуватися”.

Микола Поліщук

На Миколая про це не можна говорити. Звісна річ, що в кожного лікаря є невдачі. Але я, як лікар, хотів би всім побажати добрих свят, щастя, добра і надії. А ми будемо старатися робити все, щоб збулися надії народу нашого.

Данило Яневський

Ви, як журналіст, що б хотіли побажати людям, пане Сергію?

Сергій Шолох

Я хотів би побажати, щоб наступного року святий Миколай, Різдво Христове і Новий рік зустрічалися в іншій країні, з іншим Президентом, з народнообраним Президентом на вільних виборах.

Микола Поліщук

В якісно іншій Україні.

Данило Яневський

Американська неурядова організація правозахисна “Freedom House” теж надіслала сьогодні привіт всім українцям. Україна названа частково вільною країною в числі 5 країн колишнього СРСР. Вона разом з Вірменією, Грузією, Молдовою. Я, чесно кажучи, не розумію, як можна бути частково вільним, це, як частково вагітним.

Але в кожному разі, дорогі слухачі, хочу побажати вам милих, приємних, теплих свят, щоб Господь обдарував вас своєю ласкою. Тут були сьогодні на “Вечірній Свободі” Сергій Шолох, Микола Оніщук і Микола Поліщук. Мене звати Данило Яневський. Кохайтеся!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG