Доступність посилання

ТОП новини

Американці підвищують заходи безпеки.


Мар’яна Драч Американці підвищують заходи безпеки.

Прага, 22 грудня 2003 року - Із наближенням різдвяних та новорічних свят Сполучені Шати оголосили про підвищення рівня готовності до терактів. За оцінкою американських урядовців, загроза атаки нині можливо є вищою, ніж коли-небудь після подій 11-го вересня.

Міністр з питань внутрішньої безпеки США Том Рідж заявив , що спецслужби отримують дедалі більше повідомлень про підготовку терористами нових нападів на Америку. І це дані з достовірних джерел. Том Рідж: "Інформація, яку ми маємо, свідчить про те, що екстремісти, котрі перебувають за кордоном, найближчим часом збираються здійснити атаки, які, на їхню думку, дорівнюватимуть або будуть страшнішими за напади на Нью-Йорк, Пентагон і Пенсильванію два роки тому".

Том Рідж попередив, що під час терактів можливо знову будуть задіяні літаки. З огляду на це американська влада посилює заходи безпеки в аеропортах. У критичних місцях також буде посилена охорона морських шляхів.

Водночас американські урядовці не закликають громадян змінювати святкові плани. Різдво – це дуже важливий час для американської економіки, коли мільйони летять відвідувати своїх рідних та вирушають у магазини за подарунками. Будь-який удар по різдвяному бізнесу може серйозно вплинути на американське господарство, яке повільно оговтується після спаду.

Америка підвищила рівень готовності до терактів до оранжевої позначки вже вп‘яте від подій 11-го вересня. Вперше на сполох вдарили через річницю терактів восени 2002-го року, потім у лютому минулого року, коли з‘явилася дані про можливу атаку "Аль-Каїди." У березні очікували реакції на війну в Іраку, а в травні підняли ступінь тривоги після нападів у Саудівській Аравії та Марокко.

Тим часом навздогін за Білим домом про посилення заходів безпеки сьогодні оголосила і Японія. Про це повідомив у Токіо головний секретар Кабінету міністрів Ясудо Фукуда. За його словами, Японія не отримувала конкретної інформації про теракти, але з огляду на попереджувальні дії американців також вирішила вжити заходів.

А в самій Америці знову розгорілися політичні дебати з приводу того, чи нинішня влада ефективно веде боротьбу з тероризмом. Один з головних претендентів на посаду президента від Демократичної партії Ховард Дін нещодавно заявив, що арешт Саддама Хусейна не зробив Америку безпечнішою країною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG