Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба з Віктором Медведчуком за океаном: політика чи бізнес?


Мар’яна Драч Боротьба з Віктором Медведчуком за океаном: політика чи бізнес?

Прага, 22 грудня 2003 року – Опоненти керівника Адміністрації Президента України розгорнули кампанію проти Віктора Медведчука за океаном. Минулої п‘ятниці провідна американська газета "Нью-Йорк Таймс" опублікувала рекламну сторінку, автори якої закликають українців об‘єднатися, щоб не дозволити Вікторові Медведчукові стати наступним Президентом України. Але деякі оглядачі вважають, що тут йдеться не стільки про політику, скільки про інтереси бізнесу.

Значну частину рекламної сторінки в "Нью-Йорк Таймс" займає чорно-біле зображення лісу. Під малюнком великими літерами цитата: "Вони сказали, що завезуть мене до лісу і поховають живцем". Ці слова належать відомому бізнесменові Костянтину Григоришину. Підприємець стверджує, що протягом дев‘яти місяців йому погрожував Віктор Медведчук та його близький соратник Григорій Суркіс. Після арешту в жовтні 2002-го року в Григоришина залишилися лише "спогади про втрачений бізнес". Усі цитати – з посиланнями на різні інтерв‘ю Горигоришина Бі-бі-сі, газетам "Ukrainian Weekly" та "Wasgington Post". Автори рекламного оголошення, які представилися як "Друзі України" (Friends of Ukraine) стверджують, що Україну очікують страшні часи, якщо її Президентом стане Віктор Медведчук.

Крім справи Григоришина, вони згадують про інші відомі звинувачення на адресу лідера ес-деків. Під час навчання в університеті Медведчук з друзями жорстоко побив неповнолітнього. Хоча суд засудив Медведчука до двох років ув‘язнення, за кілька місяців звинувачення було знято і справу закрито. Згадується і про те, що Медведчук - один з найбагатших людей України та агент КДБ з великим досвідом. Усе - з посиланням на українські опозиційні та західні видання. Зазначу, що лідер соціал-демократів (об‘єднаних) не раз відкидав подібні звинувачення.

Хто ж веде боротьбу з Медведчуком на сторінках авторитетної американської газети? Президент Світового конгресу українців, нью-йоркський адвокат Аскольд Лозинський каже радіо "Свобода," що скоріше за все йдеться про війну українських олігархів:

"Мушу сказати з дозою гумору, що я вітаю такий почин, хоч він дуже дорогий, і я не знаю, скільки він користі принесе. Але постать Медведчука самого є одіозна, і будь-яка критика в його сторону є корисна. Я не знаю, хто стоїть за “Friends of Ukraine”, але я думаю, що то є олігархічна структура і це прямо боротьба одного олігарха проти другого і фактично, я думаю, що єдине спасіння, яке в сучасній Україні існує, це те, що олігархи між собою зжеруться" .

Скільки може коштувати така рекламна сторінка в "Нью-Йорк Таймс"?

"Понад сто тисяч доларів, а беручи під увагу, що то є десять або одинадцять місяців до виборів, то це тільки початок. Я певний, що ця особа чи ця група розчисляє набагато більше таких заходів".

Не виключають оглядачі і російського сліду. Один із поінформованих аналітиків, який забажав лишитися неназваним, сказав радіо "Свобода", що в компрометації Медведчука насамперед зацікавлені кола, близькі до головного російського енергетика Анатолія Чубайса та зятя Президента України, народного депутата Віктора Пінчука. Саме група Медведчука і Суркіса зараз виступає проти приватизації росіянами українських обленерго, а Чубайс і Пінчук навпаки, агітують за таку приватизацію, зауважує оглядач.

Тим часом експерти з українських питань в Америці, до яких зверталося радіо "Свобода", не знають, хто ж саме стоїть за організацією "Друзі України." На наші електронні листи ця група не відповідає.

Який же вплив може мати негативна кампанія про Віктора Медведчука на американців? Президент групи "Ukraine Market Reform" Морґан Вільямс вважає, що вороги Медведчука прорахувались.

"З того, що я знаю про подібну рекламу в "Нью-Йорк Таймс," вона не матиме жодного впливу. Це викинуті гроші. Це не та аудиторія. Хтось намагався щось довести, очевидно, той, хто має багато грошей і не знає, що з ними робити" .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG