Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень реґіонів”


Тарас Марусик “Тиждень реґіонів”

Київ, 20 грудня 2003 року. Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітає ведучий Тарас Марусик. Оператор у студії Артем Мостовий.

Нашу програму розпочнемо з трагедії, яка сталася в Криму пізно ввечері в середу. Це одна з найбільших за роки незалежності України автомобільних катастроф.

За словами представників Державтоінспекції, через розрив шини автобус, який їхав з Павлограда до Алушти, неподалік села Ізобільного, що за 41 кілометр на південь від Симферополя, змінив напрямок руху з проїжджої частини на узбіччя, а потім упав в ущелину завглибшки 7 метрів, в результаті чого 15 пасажирів загинули на місці, 2 померли в лікарні і ще 19 одержали поранення різного ступеню.

За фактом аварії і загибелі людей прокуратура Криму порушила кримінальну справу. Ведеться слідство.

Детальніше про це в четвер розповів наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

В автобусі „Кароса”, що зазнав аварії, перебували 33 робітники об’єднання "Павлоградвугілля", які їхали на відпочинок і лікування до алуштинського санаторію "Золотий колос", а також екскурсовод і два водії. Трагедія сталася о 20.30 у середу на гірській трасі неподалік Алушти.

За даними Державтоінспекції, це одна з найбільших автокатастроф, які сталися в Україні за роки незалежності. Пообіді медикам вдалося ідентифікувати лише 6 із 17 загиблих. Остаточне упізнання проводитимуться вже в Павлограді, куди в п’ятницю відправлять тіла усіх загиблих. Із 19 осіб, які отримали поранення, 5 перебувають у реанімації, і з них троє – у дуже важкому стані.

Для розслідування причин аварії і надання допомоги потерпілим та їхнім сім’ям, уряд Криму створив спеціальну комісію. За повідомленням урядової прес-служби, з резервного фонду Ради Міністрів Криму вже виділено 100 тис. грн. І сьогодні ж на сесії Алуштинської міськради ухвалено питання про надання додаткової фінансової допомоги постраждалим. Відкрито благодійний рахунок, на який вже перерахував свою місячну зарплату голова Ради Міністрів автономії Сергій Куницин, а також одноденну зарплату – усі члени кримського уряду і працівники його апарату.

Родичів постраждалих, які прибувають до Алушти, розміщають у санаторії “Золотий колос”, де з ними працюватимуть психологи та медики.

За попередніми даними розслідування, причиною катастрофи була відмова гальмівної системи автобусу. Але згодом начальник Департаменту Державтоінспекції МВС України Сергій Каракай заявив журналістам у Криму, що як основна причина аварії автобусу під Алуштою розглядається саме розрив шини колес.

Водій автобуса, мешканець Павлограда, 1967 року народження, внаслідок аварії отримав легкі поранення і затриманий правоохоронними органами. За фактом автокатастрофи порушено карну справу.

Як повідомив журналістам міністр охорони здоров`я Криму Сергій Донич, найбільшу тривогу у медиків викликають троє пацієнтів. Інші, за словами міністра, мають травми середнього ступеню і зараз немає прямої загрози для їхнього життя. Він не виключив ускладнення здоров`я постраждалих в подальшому, тому, за його словами, зараз проводяться планові медичні заходи. На даний момент, підкреслив Сергій Донич, “люди нетранспортабельні”, тому їх не можна переправити до інших медичних закладів, зокрема до Павлограду.

До Криму прибув мер Павлограда Іван Метелиця, який заявив, що місцева влада надасть допомогу постраждалим. За його словами, ця трагедія вразила мешканців міста, оскільки навіть на шахтах Західного Донбасу ніколи не було такої масової загибелі шахтарів. Співчуття рідним і близьким загиблих і постраждалих висловив Президент України Леонід Кучма, Рада Міністрів і Верховна Рада Криму.

Тарас Марусик

17 шахтарів, що загинули в автокатастрофі, ховають сьогодні. В Дніпропетровській області оголошений траур.

Ми знову повертаємося до судового позову начальника Західної регіональної митниці Тараса Козака, депутата облради і представника СДПУ(о), до “Львівської газети”.

Згідно з рішенням Личаківського місцевого суду Львова, “Львівська газета” зобов’язана спростувати інформацію, яка була опублікована в польському щоденнику “Жечпосполіта”. Це означає, що “Львівська газета” на даному етапі програла судову справу. Для цього голові Личаківського суду Львова Анатолієві Горецькому довелося визнати передрук статті з польської газети авторським матеріалом “Львівської газети”. Своїм рішенням, по суті, згаданий слуга закону заборонив українським часописам передруковувати статті зарубіжних видань.

Докладніше про це суддівське нововведення і сам хід судової справи розповідає наша львівська кореспондентка Галина Терещук.

Галина Терещук

Отож, “Львівська газета” повинна спростувати матеріал польського щоденника “Податками по опозиції” , у якій йшлося про те, що Тарас Козак у п’яному вигляді стріляв з пістолета в одному із львівських ресторанів.

До польського часопису у Тараса Козака претензій немає, а ось до львівського є, бо воно передрукувало, до речі, дослівно, матеріал польського видання.

Ще на першому судовому засіданні голова суду Анатолій Горецький відкинув усі клопотання редакції, зокрема, не дозволив виступити у суді Андрію Павлишину, працівникові “Львівської газети”, який і переклав з польської на українську матеріал. Заборонив пан Горецький свідчити у суді й журналістові “Жечпоспостіла” Пьотру Косцінському. “Навіщо нам поляк, ми живемо за українськими законами,” – такими були слова Горецького.

Нагадаю, що Анатолій Горецький прославився у мас-медіа своїм абсурдним рішенням щодо газети “Експрес”, що й спричинило всеукраїнську акцію протестів журналістів “Хвиля Свободи.” Вона докотилась аж до Києва. Тоді Україна знову посіла одне з останніх місць у списку країн, де немає свободи слова.

Не взяв до уваги Анатолій Горецький офіційно завірений переклад, яке здійснило агентство “Лінгвістичний центр”. Адвокат, котрий у суді представляв інтереси Тараса Козака, вигукнув, що ця фірма може бути позбавлена ліцензії.

До речі, як стверджують юристи “Львівської газети”, більшість перекладацьких фірм боялись їм надавати завірений переклад, тільки-но почувши ім’я головного митника регіону Тараса Козака, приятеля Сергія Медведчука, начальника Львівської податкової адміністрації області.

Не став аргументом для Анатолія Горецького і виступ вченого секретаря Наукової бібліотеки ЛНУ імені І. Франка, викладача польської мови з 20 літнім стажем пана Чопика, який підтвердив достовірність перекладу. Зрештою, й експерт, найнятий Тарасом Козаком, теж заявила, що зміст тексту збережений.

Не є законом для голови Личаківського суду закон “Про друковані засоби масової інформації”, у статті 42 якого мовиться про право українськими виданнями передруковувати матеріали з інших часописів, вказуючи джерело. І, згідно цієї статті, редакція не несе відповідальності за зміст і факти, викладені в авторському матеріалі.

Народний депутат України Тарас Стецьків, коментуючи рішення Анатолія Горецького щодо газети, сказав:

Тарас Стецьків

Рішення по “Львівській газеті” по задоволенні позову пана Козака є взагалі абсурдне. Я думаю, що будь-який суд, який звернеться в Апеляційний суд, це рішення скасує. Це не варто навіть коментувати. Це є абсурд і немає нічого спільного з правом.

Галина Терещук

На першій сторінці “Львівська газета” повинна надрукувати спростування, що Тарас Козак не стріляв з пістолета у п’яному вигляді у львівському ресторані. Тобто українські колеги мають заперечити статтю польського журналіста.

Однак, як повідомили у “Львівській газеті”, вони не надрукують цей абсурд, а звернуться в Апеляційний суд або ж у Верховний. А ось кому служать судді у Львові, і що очікує львівську пресу напередодні виборів Президента, запитую в Тараса Стецькова.

Тарас Стецьків

На превеликий жаль, навіть у Львові такі факти показують, що свобода слова дуже сильно підривається. Очевидно, що влада буде і далі в міру наближення до президентських виборів, йти до повного закриття рота всім газетам, незалежним радіо, незалежним телеканалам. Бо так треба, щоб виграла влада, так треба, щоб Кучма і його оточення зберегли фактично владу, щоб виграв кандидат від влади на президентських виборах. Це показує, наскільки в нас залежні і заангажовані суди від Адміністрації Президента.

Тарас Марусик

Ви слухаєте “Тиждень реґіонів”. Це огляд найважливіших матеріалів, які прозвучали на тижні, що минає, в програмах радіо “Свобода” “Україна реґіональна”. Перед мікрофоном ведучий Тарас Марусик. Продовжуємо.

На черзі ще одна резонансна справа. Політичні пристрасті на Закарпатті між “Нашою Україною” та Соціал-демократичною партією (об’єднаною), можливо, не менш гострі, як у сусідній Львівській області. Якщо спочатку влада та опозиція билися за Мукачеве під час виборів міського голови, то нині боротьба триває за ужгородські ринки.

Послухайте репортаж нашої закарпатської кореспондентки Анастасії Осадчук, який прозвучав у середу.

Анастасія Осадчук

Події навколо найбільшого ринку в Закарпатській області “Спедитор”, більш відомого у народі, як ринок на вулиці Краснодонців в Ужгороді, в останні дні прикували увагу громадськості. Все почалося з договору оренди між товариством “Спедитор” та орендодавцем ВАТ “Ужгородським АТП”. За словами директора АТП, керівники “Спедитору” не виконували договірні зобов’язання, і тому договір оренди вирішено розірвати.

Проти розірвання договору оренди виступає як і керівництво “Спедитору”, так і народний депутат від “НУ” Сергій Ратушняк, який також є неофіційним господарем ужгородського ринку “Спедитор”.

На підтримку депутата Ратушняка до Ужгорода прибули 16 депутатів фракції “НУ”. Вже відбулося і судове засідання в Ужгородському міському суді. Суд визнав дії орендодавців незаконними, оскільки орендний договір між “Спедитором” та “Ужгородським АТП” є чинним аж до жовтня наступного року.

Чому нині політичні розбори опинилися нині аж посеред ужгородського базару? Як вважає губернатор Закарпатської області Іван Різак, “це є ніщо інше, як політичний шантаж влади, і в останніх ужгородських подіях є фінансовий інтерес “НУ”.

А ось протилежна думка. За словами депутата від “НУ” Юрія Оробця...

Юрій Оробець

За нашою інформацією, це не тільки політичне переслідування, але є політичне переслідування з кримінальним підтекстом. Чому, власне, рекетири могли цілий тиждень утримувати приміщення, у якому є громадська приймальня народного депутата України? Чому? Тому, що особисто прикриває це глава державної адміністрації пан Різак. В чому його особистий інтерес? Чому ці рекетири, “братки”, які понаїхали в Ужгород з усіх усюд, такі без наказані? Тому, що їх покривала міліція за тією самою указкою пана Різака. Так, все ж таки, чому? Який інтерес пана Різака? Чисто матеріальний.

Анастасія Осадчук

Як відноситься до вищих звинувачень Іван Різак, голова Закарпатської державної адміністрації?

Іван Різак

Щодо постійних звинувачень народного депутата від “НУ” пана Оробця на мою адресу, на адресу обласної державної адміністрації, то я хотів би просто згадати той епізод, коли до мене звернувся пан Юрій, тодішнього голови Комітету з питань екологічної політики, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи ВРУ, з проханням працевлаштувати його дочку в Комітеті. Проте, оскільки вакансій не було, то мені не вдалося це зробити. А вже пізніше я цю посаду покинув у зв’язку з призначенням головою обласної адміністрації. І, напевне, паном Оробцем керують не тільки політичні сили чи політичні погляди, а й певна сімейна помста.

Останнім часом “НУ” вибрала Закарпаття певним політичним полігоном для проявів свого політичного екстремізму і радикалізму. Я думаю, що така політика – це політика в нікуди. Толерантні закарпатці вміють розбиратися, на чиєму боці правда.

А те, що вчора пролилася кров при вирішенні конкретної цивільно-правової ситуації, то відповідальність лежить повністю на тих народний депутатах від “НУ”, які приїхали в Закарпаття і в черговий раз спровокували брудну провокацію.

Тарас Марусик

І знову – думка народного депутата Юрія Оробця.

Юрій Оробець

Чому це відбувається з нашим народним депутатом Ратушняком, який буквально декілька місяців тому перейшов у фракцію “НУ”? Власне, до того він не мав таких сильних “наїздів”. Власне, тоді була значно м’якша конфронтація між ним і членами СДПУ(О). Але, оскільки він перейшов у нашу фракцію, то по відношенню до нього робиться правове свавілля.

Яка основна мета цього правового свавілля? Це переслідування за політичну діяльність. На його підприємстві збиралися підписи за В.Ющенка. Було зібрано більше 1 000 підписів, але на другий день цей висловлений пікет було зірвано, знищено, поруйновано.

Тарас Марусик

Свою думку висловив ще один народний депутат України, колега Юрія Оробця по фракції Микола Томенко.

Микола Томенко

Тут випробовуються, на жаль, в гіршому сенсі, різноманітні технології і майбутньої президентської виборчої кампанії. Ця технологія дуже проста. Це технологія якби точкова по знищенні бізнесу або знищенні взагалі незалежних ростків громадської ініціативи в регіоні: тих, які не підтримують правлячу владу в регіоні.

Тарас Марусик

В понеділок у Чернігові відбувся форум громадськості на підтримку конституційної реформи. Цей захід ініціювали представники влади, сподіваючись ухвалити резолюцію на підтримку реформи політичної системи, а саме: щоб Президента обирала Верховна Рада України.

Однак, за словами учасника форуму, народного депутата Миколи Рудьковського, влада не досягла своєї мети. В інтерв’ю радіо “Свобода” пан Рудьковський, зокрема, сказав наступне:

Микола Рудьковський

Я та народний депутат Баранівський взяли участь в організованому владою форумі на підтримку конституційної реформи. Були спроби ввести в оману присутніх і протягти підтримку обрання Президента парламентом та подовження повноважень.

Після наших з Олександром Петровичем виступів більшість учасників форуму підтримали резолюцію про обрання Президента всенародно на загальних виборах та про обрання народних депутатів за законом про чисто пропорційних виборах. Це була позиція переважної більшості присутніх. Ми вважаємо це перемогою народу саме над спробами влади ввести їх в оману.

Влада була розгублена, бо делегати, хоча були і підготовлені, але частина виступала принципово, протестуючи, проти обрання Президента парламентом.

Я розцінюю це, як гідну відповідь чернігівців спробам Адміністрації Президента Кучми прикритися і прикрити свої спроби протягнути Президента на третій термін парламентом, прикритися думкою народу.

Тарас Марусик

Цьому питанню присвятила матеріал в своєму числі за четвер і газета “Сільські вісті”.

Говорить заступник головного редактора газети Володимир Біленко.

Володимир Біленко

Газета публікує матеріали про так звані громадські форуми, яким Банкова призначила чітке завдання: продемонструвати “волевиявлення мас” з приводу нагальної необхідності здійснення політичної реформи за сценарієм Адміністрації Президента.

Газета розповідає, хто і як представляє нібито народ на цих зібраннях, як організатори намагаються не допустити туди представників опозиції. Це щось схоже на повну свободу в клітці.

“В районних і обладміністраціях, - наголошується в газеті, - узгоджується буквально кожна кандидатура, якій довіряється голосувати за те, куди потрібно повернути Основний Закон держави”.

Атмосфера такого волевиявлення, “демократії” демонструється наявністю навіть у фойє театрів, де відбувається дійство, міліцейських загонів із собаками. І все ж силам опозиції вдається пробитися через такі кордони і правдивим словом переінакшити фінальні сцени. Зокрема, в Житомирі і Чернігові форуми проголосували майже одностайно за те, щоб положення діючої нині Конституції України залишалося без змін у частині всенародних виборів глави держави.

“Та на “Інтері”, наприклад, - про це пише газета, - звучить мажорна брехня: все подається в переможних тонах”.

Тарас Марусик

І на закінчення – одне повідомлення з Донецька. “Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням (цитую за агентством УНІАН) “доручив утворити Представництво Міністерства закордонних справ у місті Донецьку. Фінансування Представництва здійснюватиметься за рахунок видатків, передбачуваних у державному бюджеті для Міністерства”.

Нічого не скажеш, оригінальна новація уряду. Цікаво, чим займатиметься це представництво, і як до цього не додумалися попередні прем’єр-міністри, вихідці з різних українських областей?

Це була оглядова програма “Тиждень реґіонів”. Її підготував і провів Тарас Марусик. Зі мною в студії працював Артем Мостовий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG