Доступність посилання

ТОП новини

Україна вітає наміри Лівії відмовитися від зброї масового знищення.


Сергій Кисельов Україна вітає наміри Лівії відмовитися від зброї масового знищення.

Київ, 23 грудня 2003 - 12 вересня цього року ООН скасувала санкції проти Лівії, які були запроваджені 1988 року після вибуху американського авіалайнера над Шотландією: до цього злочину виявилися причетними лівійські спецслужби. Недавно Лівія визнала свою вину і погодилася виплатити компенсацію родичам загиблих. А днями уряд Лівії ухвалив безпрецедентне рішення : відмовитись від зброї масового знищення й без усяких умов допустити в країну міжнародних інспекторів, надавши їм усю документацію, яка стосується цієї зброї. Київ щиро привітав намір Тріполі. Тим більше, що відтоді, як Лівія почала виходити з міжнародної ізоляції, Україна активно заходилася прокладати собі шлях на лівійські ринки. 13 жовтня цього року з офіційним візитом у Лівії побував Президент України Леонід Кучма разом із чималим почтом українських високопосадовців та промисловців. Про реакцію Києва на відмову Тріполі від зброї масового знищення серед іншого йшлося на брифінгу в Міністерстві закордонних справ.

Санкції проти Лівії Рада безпеки ООН запровадила 1992-1993 року, аби примусити режим Муамара Каддафі видати підозрюваних в організації вибуху на борту літака "Боїнг-747" авіакомпанії "Пан Амерікен" 21 грудня 1988 року і провести над ними суд. У результаті теракту на борту літака, який виконував рейс з Лондона до Нью-Йорка, загинули 259 пасажирів і ще 11 чоловік – на землі в шотландському місті Локкербі. Санкції були зняті після того, як Лівія віддала до рук міжнародного правосуддя терористів і зобов''язалася виплатити близько 3 мільярдів доларів компенсації сім''ям загиблих.

А нині, після тривалих переговорів з американською адміністрацією уряд Лівії відмовився від володіння зброєю масового знищення і позбутися його запасів. Речник Міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський навів щодо проголошеної Тріполі заяви такий коментар дипломатичного відомства: "Важливою міжнародною подією у контексті забезпечення нерозповсюдження зброї масового знищення стало ухвалене днями вищим керівництвом Лівії рішення відмовитися від спроб створення засобів масового знищення і допустити іноземних інспекторів до місць його розробки, виготовлення і зберігання. Паралельно з цим, як вам відомо, Лівія оголосила про намір не мати у своєму арсеналі ракет, радіус дії яких перевищує 300 кілометрів. В Україні вітають відповідне рішення, ухвалене вищим керівництвом Лівійської Джамахірії. Згортання програми створення зброї масового знищення та ракетних засобів доставки має сприяти міжнародним зусиллям, спрямованим на зміцнення безпеки і стабільності, зокрема в регіоні Близького Сходу та Північної Африки. Крім того, такі рішення відкривають нові можливості для поглиблення і розвитку співробітництва з Лівією у різних галузях".

Слід зазначити, що Україна має серйозні наміри щодо співпраці з Лівією. Київ уже домовився з Тріполі, що українські залізничники будуватимуть у Лівії залізничну гілку, яка простягнеться майже на тисячу кілометрів – від Середземного моря вглиб країни. Вартість проекту оцінюють майже у 2 мільярди доларів. Крім цього, українські будівельники прокладуть сучасну автотрасу, вартість якої становитиме близько 200 мільйонів доларів. Україна зацікавлена й у головному багатстві Лівії – нафті. У жовтні в складі очолюваної Леонідом Кучмою делегації в Тріполі побував і голова правління національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Бойко. Ось як він окреслив на недавній прес-конференції нафтогазові обрії співпраці з Лівією: "По Лівії ми провели роботу по вивченню документації, яку нам було надано. На першому етапі ми розглянули 72 нафтогазоносних блоки. Із цих 72 блоків ми відібрали 36 на першому етапі. На другому етапі ми відібрали 9. І кінець кінцем, коли поїхав наш Президент до Лівії, ми доповіли йому про те, що зупинилися на чотирьох. Блоки ці різні. Лівія – це взагалі країна, територія якої втричі більша від України, а мешкає там 4 мільйони населення. Це, здебільшого, пустеля. Так ось, один блок міститься в більш-менш розвіданому районі, але й запаси нафти там невеличкі. Двоє інших блоків лежать у менш відомому районі, але їхні переваги полягають у тому, що неподалік від них проходять трубопроводи, які прокладені до нафтогавані. А третій блок охоплює площу приблизно 350 на 200 кілометрів. Можете уявити собі, що це таке. Через це ми з великою часткою ймовірності будемо освоювати за участю якогось потужного іноземного інвестора", – додав керівник "Нафтогазу України" Юрій Бойко.

Та повернімося до Міністерства закордонних справ України. Його речник Маркіян Лубківський також повідомив журналістам про підписання в стінах МЗС Консульської конвенції "між Україною та італійською республікою. Цю угоду підпишуть заступник міністра закордонних справ України Іван Кулеба і посол Італії Іоланда Брунетті-Гетц".

У цій конвенції, що передбачає поглиблення стосунків між двома країнами у консульській сфері, зокрема ідеться про захист прав українських моряків, які перебувають у територіальних водах Італії, про надання допомоги українським літакам і кораблям, про акредитацію співробітників консульських служб тощо.

Заступник міністра закордонних справ України Іван Кулеба після підписання Консульської конвенції зауважив, що Італія є першою з країн Євросоюзу, що уклала з Україною такий документ. У свою чергу посол Італії в Україні пані Іоланда Брунетті-Гетц зауважила, що Україна та Італія ведуть переговори щодо підписання угоди, яка стосується культурної сфери, підготовлена також спільна угода про усиновлення італійцями українських дітей. За словами пані посла, нині в Італії легально перебуває 100 тисяч українських громадян і приблизно така ж кількість проживає тут нелегально.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG