Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки року через призму Різдва Христового.


Ганна Стеців Його Святість Патріарх Української православної церкви Філарет; Віктор Ющенко – народний депутат України, лідер боку “Наша Україна”.

Київ-Прага, 25 грудня 2003 року.

Ганна Стеців

Христос рождається, дорогі слухачі радіо “Свобода”!

Ось уже другий рік підряд 25 грудня у прямому ефірі радіо “Свобода” особливі гості. Його Святість Патріарх Української православної церкви Філарет. Христос рождається, Ваша Святість!

Патріарх Філарет

Славімо Його!

Ганна Стеців

Та найпопулярніший у країні політик Віктор Ющенко. Добрий вечір! Христос рождається!

Віктор Ющенко

Славімо його! Добрий вечір!

Ганна Стеців

Дякуємо вам, шановні гості, що ви сьогодні прийшли до нас у студію, коли на значній частині земної кулі вже говорять: “Сьогодні вже народився у вас у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь”.

І хоч до Різдва в Україні ще кілька днів, настрій різдвяний уже панує. Ми будемо говорити сьогодні про вічні вартості, про те, як нам жити далі, як нам стати кращими.

Патріарх Філарет

Справа в тому, що сьогодні святкує Різдво Христове не тільки католицький світ і протестантський, а й переважна більшість православних церков теж сьогодні святкує Різдво Христове. Тому я, користуючись цією нагодою, хотів би привітати всіх християн різних віросповідань: і католиків, і протестантів, і православних з Різдвом Христовим і побажати, щоб Різдво Христове служило тим цілям і тим намірам, заради чого прийшов Христос на землю.

А Христос прийшов на землю заради того, щоб спасти людей від гріха і від смерті, і приніс на землю мир. Але 5 православних церков: це єрусалимська, грузинська, російська, українська і сербська будуть святкувати Різдво Христове 25 грудня... | Ганна Стеців

А всі решта сьогодні?

Патріарх Філарет

А всі решта сьогодні. А ті церкви, які я назвав, будуть святкувати 25 грудня, але за старим стилем, тобто 7 січня.

Ганна Стеців

Дякуємо.

Були часи в Україні, коли люди вірили, що небо для справедливих, а пекло для грішників. А тепер якось усе перекрутилося. Тепер, як писав поет, нікчеми йдуть угору, і мовчать раби. Чому, пане Ющенко?

Віктор Ющенко

Ми почали з хорошої ідеї: верховенства системних цінностей. Коли ми говоримо про те, що незалежно від того, яка в людини професія: чи він політик, чи він бізнесмен - чи він старший, чи він молодший, то ви не звернули увагу, як ділиться весь світ? Ділиться весь світ на дві прості категорії: добро і зло.

Кожний день ми піддаємося іспиту: піднімаємося з ліжка, йдемо до дзеркала, дивимося і запитуємо себе: “А ти готовий боротися? Що ти вибираєш: ти схиляєшся до зла, чи ти схиляєшся до добра?” Я переконаний, що це ключове, з чого починається відповідь на Ваше запитання.

Як ти себе визначив? Де твоя дорога? Що ти обрав? Але як обрати дорогу, то мені здається, що тут дуже важливо звернутися до тих речей, які ти поділяєш, або які ти не поділяєш. Я думаю, що колосальним стержнем моральності безумовно є духовність, є віра. Мені видається, що дуже багато людей страждають від того, що вони не знайшли дорогу у вірі. Вони не знають дороги до Бога. А раз не знають, то вони не мають якоря, який їх буде тримати на тій чи іншій життєвій позиції. Не дивлячись на те, що тебе мордують, тебе критикують, тебе зраджують, але в тебе є цінності, речі, яким ти не можеш зрадити. Я думаю, що в центрі повинно стояти питання духовності.

Ганна Стеців

Ваша Святосте, чому нікчеми йдуть угору, а мовчать раби?

Патріарх Філарет

Я хочу підтримати все те, що сказав Віктор Андрійович, тому що Син Божий прийшов на землю для того, щоб небо звести на землю, а землю підняти до неба. А те, що треба було зробити Богові, Синові Божому, те він зробив: він став людиною, народився у Вертепі, був розп’ятий, оновив людську природу і відкрив нам двері до неба.

А тепер кожна людина повинна обрати, чи вона хоче піднятися до неба, до Царства Божого, чи вона не хоче, чи вона хоче залишитися в пеклі. І ось на землі ми живемо лише з тією метою, щоб обрати собі або небо, або пекло. І ми це робимо кожного дня. Кожна професія, кожна людина обирає або добро, або зло.

Ганна Стеців

Але це не просто, не просто робити той вибір кожного дня. Про Вас, пане Ющенко, багато говорять люди. І це зрозуміло. І ось я чула навіть такі дискусії: “Ну, Ющенко... А що Ющенко? Ющенко - ідеал, а ми - люди грішні всі. Наше життя інше, тяжке. Невідомо, чи Ющенко пасує цьому суспільству такому знищеному, такому сьогодні зневіреному”. Що Ви про це скажете?

Віктор Ющенко

Ющенко – це просто громадянин зі своєю життєвою позицією, зі своєю міркою до тих процесів, які сьогодні відбуваються, як і кожен. Але я гордий сьогодні тим, що мої цінності і мої мірки... Прийдуть часи, коли й навіть ті, які їх не поділяють або навіть не розуміють, вони стануть прихильниками цієї позиції. Я переконаний, незалежно від того, чи ми представляємо політичні сили, чи духовні, чи ділові, чи журналістські...

Скажіть, будь ласка, нам не соромно жити в країні, де кримінальна влада? Соромно. Нам не соромно жити в країні, де немає свободи слова, коли нівечать журналіста? Соромно. Нам не соромно жити в країні, де 50% тіньової економіки? І ви зверніть увагу, що це ж не є причина поганого нашого життя. Бо сама кримінальна система, сама тіньова економіка, відсутність верховенства права – це є наслідок вже, це не є причина. Чому в нас корупція? Це не причина. Сама корупція стала вже наслідком чогось.

Ми вже підходимо до того, як же так відбувається? З однієї сторони, в нас є земний закон, і багато хто від влади каже, що ми маємо унікальну Конституцію, унікальні закони, а з другої сторони, ми є свідками того, як ми падаємо морально, як система державних інституцій, поглядів на ряд речей, в тому числі, економічних, соціальних і таке інше. Що ж відбувається? Де причина? А причина в одному. Маючи закони і маючи такі наслідки, ми маємо один негаразд: ми маємо нечесну, недуховну, неморальну, я сказав би, непрофесійну і непатріотичну владу.

Ганна Стеців

Але вона перемагає. І ці останні дні, дні, які ми пережили, доводять, що неідеальне, невисокоморальне перемагає. Чому перемагає інше?

Віктор Ющенко

Ви знаєте, я переконаний, якби мої дорогі українці знали суть. Чому такий базар відбувається сьогодні в ВР? За що беруть за барки депутати з різних політичних блоків один одного? За що вони сражаються?

Не показувать ті картинки, як там хтось на когось воду розливає чи хто спить у парламенті. Чому всенощні у парламенті, чому третю добу ми з парламенту не виходимо?

Відповідь іде за одне. От чому мене моя позиція вивела на таку точку зору, і я з неї ніколи не зійду. Тому що у 36 мільйонів вчора 276 депутатів, я не можу сказати, що це народні депутати. 276 депутатів зробили першу спробу забрати пряме виборче право у 36 мільйонів людей.

Скажіть, будь ласка, як вести себе, коли політичні механізми вичерпані. Дипломатичні механізми вичерпані. Але я є народний депутат. Як би повів на моєму місці будь-хто із 36 мільйонів, коли його не запитали, але 276 людей вважають, що вони можуть порушувати Конституцію, нехтувати нею і забирати те право, яке визначене і є фундаментальним для української Конституції.

Ганна Стеців

Ваше Святосте, що Ви на це скажете? Які такі найбільші проблеми в українському суспільстві потребують найбільш гарячої вашої молитви?

Патріарх Філарет

Я думаю, що ми повинні молитись за народ, який часто стає на криві дороги, на гріховний шлях. Коли користуються не правдою, не моральним законом, не заповідями Божими, а користуються підкупами. Продає свій голос, захищає неправду.

І ми це спостерігаємо, і тому церква повинна молитись за те, щоб люди, християни стали на праведний шлях життя. Щоб вони творили правду в житті і не скаржилися на Бога, чому вони живуть погано. Тому що вони обирають погане, вони обирають неправду, і обираючи неправду, пожинають те, що вони посіяли. І тому церква буде молитись за тих грішників, щоб Господь простив їм ці гріхи і наставив їх на праведний шлях життя.

Ганна Стеців

Вікторе Андрійовичу, у країні зараз пробують піднести іншого Ющенка, іншого, ніж він є, іншого, ніж його полюбили мільйони українців. Ющенка толерантного, здатного зрозуміти навіть ворога. Здатного знайти компроміс з будь-якої ситуації.

Зараз наче постає трохи інша людина. Чи це показують, чи це образ, який десь нав’язують громадянам України? Чи справді у вас відбулися ,у вашій свідомості відбулися якісь такі зміни, які Вас радикалізували все-таки?

Віктор Ющенко

Ні, в даному випадку, я що хотів сказати. Іде те, що називається ґвалтування. Ґвалтування тих речей, які для тебе є святими. От я думаю, що за ці дні багато мільйонів людей по-іншому почали чи почнуть ставитися до Конституції. Зрозумію, що це основа стабільності як суспільства, так і держави. Якщо комусь дозволити, наприклад, продовжувати собі на рік повноваження, як народним депутатам у парламенті.

Я сьогодні своїх колег запитую із більшості: шановні, а чому ви на один рік збільшуєте повноваження свої? Вас, правда, народ вибрав на чотири, а ви добавляєте ще на один. Візьміть на десять, візьміть пожиттєво. Але вийдіть людям, скажіть, що ви сьогодні забрали право в 2006 році людям обирати парламент. І ви побачите, як буде відповідати цей народ. Якщо ви його не почуєте, буде відповідати вулиця.

Вийдіть на народ і скажіть: без їхнього дозволу ви в них забрали право вибору глави держави і влади, і ви побачите, як сьогодні по Центру Разумкова відповідає 86% опитаних, що вони це право цьому парламенту, цій владі не збираються передавати.

Скажіть, будь ласка, як я повинен реагувати, як депутат, функцією якого є в тому числі і захист Конституції?

Ганна Стеців

І все-таки народ інертний, навіть у такій ситуації народ інертний.

Віктор Ющенко

Він не інформований.

Ганна Стеців

І все - таки мені здається, що Ваша популярність, як людини здатної йти на дуже великі компроміси задля остаточної мети, що саме це було дуже високо оцінено в суспільстві. І я поставлю Вам дуже незручне питання Вікторе Андрійовичу. Я сьогодні розмовляла з деякими людьми, які не є Вашими друзями. І вони кажуть: Ющенко – так, це цікавий політик, але Ющенко міг би перемогти, якщо б він пішов зараз на спілку, на союз зі владою, якби він не ставав у різку опозицію, а очолив весь цей процес,який відбувається, очолив з боку влади, він би мав колосальний шанс. Чи не варто все-таки скористатися було б таким шансом задля досягнення кінцевої мети, задля того, щоб все -таки прийти до влади? Чи Ви вважаєте, що це розходиться десь з Вашим баченням Вашої мети?

Віктор Ющенко

Дивлячись у чому. Тому що говорити так загальні речі – безумовно, концептуально це вірно. Я хочу вам привести останній приклад. От комуністи сьогодні пішли з Медведчуком, Суркісом, з олігархами і роблять зміни до Конституції. Скажіть, будь-ласка, хіба це не є зрада навіть тих людей, які тобі вірили? Навіть погляди яких хтось не поділяє, але це комуністичні, наприклад, погляди. Як оцінювати цей союз? Чи немає тривоги, що сам альянс по собі щось уже говорить, що відбувається щось нечисте, щось неправильне? І що твоє місце повинне бути на іншій стороні. Навіть чисто візуально, так, якщо дивитися віддалено.

Комуністи, які називають олігархів і цю владу антинародним режимом, сьогодні зробили союз. Для Вас не є це як знак запитання? Що відбувається? Де ті істинні цінності? Навколо чого треба групуватися здоровій частині української громади? Які виклики сьогодні суспільству кинуті?

Я переконаний, що влада приступила до сценарію державного перевороту. Для неї зміна Конституції, начебто, як вона говорить про конституційну реформу, це є тільки механізм ,як зберегти владу, як одурачити людей, як забрати їхні права. І тому, я є компромісна людина, дійсно, от мене батько вчив, що вся мудрість є в тому, як почути інших, вийти на ту думку, яка буде влаштовувати всі сторони, максимально всі сторони. Вчора ми, дивлячись на цей процес, який відбувався в парламенті, запропонували відкласти на один день розгляд у парламенті цього питання. На один день. Створити тимчасову групу із 5-6 чоловік зі сторони опозиції і влади. По 9 пунктам ще раз спробувати домовитися і зупинити їх на останньому рубежі, коли вони звалюються вже у беззаконня, по суті, ідуть до конфлікту парламентського і позапарламентського. Зранку дати 8 годин висловитися по суті тих 9 позицій і, можливо, зберегти парламент від парламентської кризи. На жаль, це було відхилено. Я б не сказав, що це було відхилено більшістю. Я з сумом можу сказати, що над більшістю є кукловоди, які перебувають не в парламенті. І конфлікт, що сьогодні відбувається в парламенті, - це не парламентський конфлікт. Цей конфлікт принесений у парламент, принесений з Банкової. А там є один оператор, який, я переконаний, уже рік як серйозно ускладнює як стосунки парламенту зі владою,так і ситуацію у самому парламенті.

Ганна Стеців

Нагадаю, що в студії радіо “Свобода” в прямому ефірі Його Святість Патріарх Філарет і Віктор Ющенко. Ми говоримо про компроміси. Хтось з українських політиків, чи не Роман Шухевич, здається, казав: хоч з дияволом – аби до незалежної України. Ваша Святосте, чи варто йти на союз з дияволом заради вищої мети?

Патріарх Філарет

Я думаю, що не можна поєднать правду з неправдою, зло з добром. Або ти з добром, з правдою, з любов‘ю – значить ти з Богом, з Христом, або ти з неправдою,з ворожнечею, зі злом – то ти тоді з дияволом.

Я хотів би нагадати слухачам про те, що Бог бачив усе. Він, як говорить народна мудрість, все бачить, та не скоро скаже. Ми такий уже період пережили у радянські часи, коли неправда перемагала. Але і тоді ставили питання: “А чому ж Бог вас не захистить, якщо він є? Коли вас нищать, ваші храми, вас розстрілюють, де ж ваш Бог? Чи він бачить, чи він вас захистить?” І пройшов час, і перемогла правда. Зруйновані храми постали. Тих священиків, єпископів і всіх залучених проголосила церква святими. А ті, які знущались над народом, над церквою, тепер над ними сміються, їх зневажають, їх засуджують. Ось оце є перемога правди.

І тому, коли ми підходимо до сьогоднішнього дня і коли ми бачимо неправду, то всі творці неправди повинні знати, що Бог все це бачить. Прийде час, коли він покарає за неправду, бо хоч він і прийшов спасти грішників, але якщо грішники не хочуть його слухати і ті його заповіді, то покарання буде.

Треба уважно читати Біблію. Я ось хочу навести такий приклад: про Соломона всі чули, який він був мудрий. Але ця мудра людина відступила від Бога і стала кланятися ідолам. Господь сказав, що він покарає його за цей гріх, але не при його житті, а покарає його дітей. І дійсно, ця кара прийшла: царство розділилось на дві частини. І тому, читаючи Біблію, треба брати приклади і для сьогодення, бо Бог залишається одним і тим же.

Ганна Стеців

Але я вже казала сьогодні, що ми – люди грішні, ми хочемо вже сьогодні добре жити, ми не хочемо так довго чекати, коли нарешті правда визволить нас. То, може, варто все-таки піти на цей союз з дияволом заради того, щоб оцей момент, коли правда визволить нас, прийшов швидше.

Віктор Ющенко

Я продовжу те, що Ваша святість почали. Я переконаний, що політика – ремесло чесне. Я переконаний в цьому. Переконаний, що тільки через...

Ганна Стеців

Ви ідеаліст, пане Ющенко.

Віктор Ющенко

...чесних політиків з’являються такі люди, як, наприклад, Вацлав Ґавел, який став “совістю” нації. Над ним сміялися, він сидів по тюрмах, був у таборах, був дисидентом. Але він знайшов ту точку, яка з часом націю вивела, сьогодні кожний чех гордиться своєю країною.

Подивіться на політику Олександра Кваснєвського. Це, я сказав би, досить унікальний випадок, коли комуніст, польський комуніст, так сприйняв сучасну політику і, по суті, став одним з лідерів європейської політики. До речі, не змінивши своїм ідеям соціального, ліберального характеру і таке інше.

Чи подивіться на історію генерала Де Голля, коли в потрібний час ця людина знаходить ті достоїнства, які потім консолідує з нацією, підіймає.

Я міг би назвати десяток-півтора людей, які ще раз і ще раз довели, що політика – дуже складне ремесло, інтелектуальне. Надзвичайно складні, важкі дискусії. Але якщо ми не будемо триматися ключових речей, заради чого робиться ця політика? Я міг би дати відповідь на виклики, які дуже часто сформовані і існують тільки через те, що щось не врегульоване, щось не дотримується, щось порушується. Як проти цього нам, шановні друзі, не мати права говорити, боротися і відстоювати?

Справа в іншому. І тут уже я хотів доповнити вже світську частину нашої дискусії, що, безумовно, ми повинні розуміти: відповідь на будь-який виклик, особливо ті, які ми відносимо до політичних, знаходиться через формулу консолідації і порозуміння політичної еліти.

Як би ми правильно не говорили, якщо ми паралельно водночас не знаходимо формулу консолідації, порозуміння еліти нації (я маю на увазі і ділової, і політичної , різної), ми можемо мати вірні позиції, але не матимемо формулу успіху. І тому тему діалогу, яку ми ведемо і вчора, і позавчора у парламенті, ви знаєте, я три дні й три ночі не сплю, я сьогодні більше спілкуюся у фракціях більшості, де находжу дві третини із тими, що я зустрічаюся, практично повне порозуміння у тих позиціях, на яких ми стоїмо. І відповідь я чую.

Ганна Стеців

То чому не піти з ними на якийсь союз?

Віктор Ющенко

“Вітя, потерпіть, витримайте.” Знаєте, ці поради, які дають люди... Не всі переступили межу рабства, розумієте? Але нам їх треба прийняти такими, які вони сьогодні є, тому що ну не кожний може сьогодні прийняти рішення виступити, приєднатися до нас і завтра через АП прийняти ті катування, переслідування по бізнесу, по родині, які сьогодні мають мої колеги. Не всім це дано.

Ганна Стеців

Чи правда, що Сергій Ратушняк пішов від вас?

Віктор Ющенко

Це правда. Я знову вам дам невеличкий коментар. Приходять на його підприємство 10 бандитів, бритих, із шиями, які більші від голови. Сидять декілька днів. Туди виїжджає голова нашого Комітету по злочинності – Володимир Стретович. З ним виїжджає 6 народних депутатів. Ведуть переговори, доводять справу до суду. Суд дає припис: “Звільнити”. Жодний телефон міліції не відповідає. Жодний телефон СБУ не відповідає. Все керівництво в Києві мордують народного депутата декілька днів.

Я не хочу давати оцінки, морально він поступив чи неморально. Але давайте збагнемо: якщо такими методами влада буде підбирати ключі і формувати політичну позицію з народними депутатами, уявіть, що ця влада може зробити просто з чоловіком, який чесно працює, який чесно веде бізнес. Яка в нього залежність? Це я кажу для того, щоб ми зрозуміли, в якій країні ми живемо, яку ми владу маємо.

Ганна Стеців

Чи доводить цей факт ще раз, що моральний політик, людина високих вартостей не має шансів в Україні?

Віктор Ющенко

Мені здається, той процес, який я бачу от по своїй фракції, ви знаєте, ми маємо в парламенті сотню хлопців, сотню козаків, які, я переконаний, ні дня, ні ночі, ні свого комфорту, ні своїх персональних благ не пошкодує, щоб відбулась реалізація тих цінностей, за які ми стоїмо.

Ви знаєте, я щасливий тим, що люди, які не є бідні, і в моїй фракції, повірте, є люди, які чесно заробили, і, повірте...

Ганна Стеців

Звичайно. І це є нормально.

Віктор Ющенко

І це є нормально, тому що ми дивимось на проблему цієї країни не в ключі, чому є багаті. Ми ставимо запитання: чому є бідні? Так от, коли сьогодні я беру газету “День” і показую декількох заможних людей, які “лежать” на ковроліні у ВР, на підлозі біля трибуни, і так вони ночують одну ніч, другу ніч, ви знаєте, мені в душі от стає гордо і щасливо.

Ганна Стеців

Ви вірите в те, що за вами підуть мільйони?

Віктор Ющенко

Це ті люди, яких називали олігархами. Дай Бог, щоб Україна мала сотні, тисячі таких олігархів, які здатні отак от розуміти людські цінності, людські права і так жертвувати.

Ганна Стеців

У прямому ефірі радіо “Свобода” Віктор Ющенко і Його Святість Патріарх Філарет. Ваше Святосте, сотні тисяч українських громадян не зможуть святкувати Різдво вдома, вони перебувають по чужих землях на заробітках.

І зараз, коли Захід святкує Різдво Христове, може, вони почуваються там особливо самотніми. Що б Ви сказали сьогодні для них? І Ви, пане Ющенко, яку надію можете дати тим людям? Чи мають вони шанс у найближчій перспективі жити і бути щасливими на рідній землі? Ваше Святосте.

Патріарх Філарет

По-перше, я хочу їх привітати з Різдвом Христовим і з Новим роком, який наступає. Ми розуміємо, чому вони опинилися за межами своєї Батьківщини. Не любов до України погнала їх закордон на заробітки, а тяжке життя в незалежній Україні, в Україні, яка хоче бути європейською державою. Тому ми співчуваємо цим українським громадянам, які опинилися там, молимося, щоб вони повернулися на свою Батьківщину.

Але вони повернуться тоді, коли в Україні будуть створені умови для праці, для такого життя, заради якого вони поїхали закордон. Я хотів би ще до цього додати, що треба кожному громадянину завжди мати в думці, що в історії, в житті завжди перемагає правда. Неправда рано чи пізно буде переможена. Чому? Тому що перемагає Бог, а Бог завжди стоїть на боці правди.

Тому ті люди, які борються за правду, вони повинні бути переконані твердо, що перемога буде на їхньому боці, бо з ними Бог. І ми під час Різдва Христового співаємо: “З нами Бог, покоряйтесь народи, бо з нами Бог”. Тому людина, яка страждає, змушена їхати закордон для того, щоб заробити для своїх дітей, повинна пам’ятати, що з нами Бог, покоряйтесь народи, бо з нами Бог.

Прийде час, коли вони повернуться в Україну, будуть тут працювати на свій народ, на свою сім’ю, на своє добро.

Ганна Стеців

Вікторе Андрійовичу.

Віктор Ющенко

Я так слухаю і в думках формується така уява. Сьогодні 7 мільйонів українців, громадян України закордоном по різних причинах: і жінки, і чоловіки, і старші, і молодші, і будівельники, і фінансисти, і медики, і вчителі, і солдати, хлопці наші в Іраку. І переконаний, що, можливо, в більшості з цих 7 мільйонів уява про щастя проходить через призму родини.

Ви знаєте, моїй мамі 86 років, це такий непман, який готовий повчати будь-кого в цій країні годинами. І ви знаєте, я щасливий, мені затишно, що вона десь на Сумщині, в моїй Хоруживці лежить на печі, з ранку до ночі думає про мене, молиться про моїх дітей і про своїх онуків. Я думаю, що побажати тим мільйонам українців?

Безумовно, мати сьогодні щасливу і заможну родину. Це перш за все. Щоб ви бачили живими своїх батьків якомога довше, бо тоді ще ви дітьми будете. Щоб бачити своїх дітей щасливими, доглянутими, бо я можу уявити, що таке батько чи мати, які безсилі у допомозі до своїх дітей у тій чи іншій проблемі. Яка це кара, який це складний іспит.

Тому хотілося б побажати , щоб українська родина, родина, яка має честь жити в Україні, в унікальній країні світу, була щедрою, заможною і щасливою, щоб там завжди горіла свіча. Свіча, яка стверджує, що там є благодать, що там є гармонія, що там є батько і мати, щоб там було завжди тепло. Причому не на один день, а на многії і многії літа.

Ганна Стеців

Вікторе Андрійовичу, але не тепло. Ми сьогодні, коли готувалися до цього прямого ефіру, переслуховували колядки і натрапили на ту старовинну, Ви, мабуть, її знаєте: “Сумний Святий Вечір в 1946-му році”.

Віктор Ющенко

Так, фантастична.

Ганна Стеців

Це дуже, дуже сумна, фантастична колядка, в якій співається про те, що батька немає, батько десь у лісі, воює за Україну. Сьогодні в більшості українців сімей немає або мама десь там в Італії, чужих дітей бавить, а свої не можуть за столом різдвяним бачити маму.

Як їм помогти зараз, не чекаючи тих світлих часів, про які ми зараз тут говоримо? Ось Ви зустрічаєтеся з послами. Чи запитуєте Ви, як зараз тим людям помогти, як їм помогти там легалізуватися, як їх там захистити соціально? Що робити в цей момент, бо люди вже сьогодні живуть і вже сьогодні хочуть бути щасливі?

Віктор Ющенко

Ми зробили, на мій погляд, унікальну справу. Декілька тижнів тому ми з українцями закордоном, громадянами України, мається на увазі, не з діаспорою, зробили об’єднання, яке очолює Оксана Білозір, народний депутат. Називається воно “Четверта хвиля”. Облаштувалося воно на Боричевому Тоці, 8 А. Ми дали поки що 2 кімнатки для офісу Оксанці.

Мета цього об’єднання, цього руху дати відповідь на всі проблеми, стати тим комутатором для українців закордоном. Чи про їхні проблеми з імміграцією, чи про їхні проблеми захисту прав, чи по їхніх проблемах юридичних, щоб це був такий, знаєте, як пращури казали, якщо у тебе в записнику є телефон, значить, ти вже знаєш, як справу вирішити.

Ми хочемо якраз для українців закордоном, громадян України, які перебиваються різними проблемами, зробити такий телефон у їхньому записнику, зробити відповідний громадський проект, який би по мірі можливостей давав відповіді на облаштування проблем людей.

Патріарх Філарет

Я хочу ще до цього додати, що церква наша теж турбується долею цих українців, які перебувають закордоном. Ми хочемо організовувати парафії, відкривати там храми для того, щоб ці люди приходили до храму Божого помолитися і таким чином поспілкуватися з Богом, заспокоїти себе в молитві.

Ганна Стеців

І кілька фраз для привітання, Вікторе Андрійовичу, вже новорічного та різдвяного.

Віктор Ющенко

Дорогі друзі! Всі, хто сьогодні слухає: чи це християни, які сьогодні святкують Різдво, чи ті християни, які, як і ми, будуть це робити 7 січня. Я хотів би всіх привітати із цим великим, духовним християнським святом. І благав би і просив би Бога , щоб він нам дарував сили. Сили через нашу віру. Бо я переконаний, що ми будемо бачити щасливий 2004 рік і щасливу Україну.

Ганна Стеців

Добра новина про народження Святого Дитяти шириться світом. Народ, що блукав у пітьмі, побачив велику ясність. Дивімося і йдімо! Будьмо і здобудьмо! Говорить радіо “Свобода”! З вами були Віктор Ющенко і Його Святість Патріарх Філарет Української православної церкви. Не вимикайте ваших приймачів! Радіо “Свобода” продовжує своє мовлення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG