Доступність посилання

ТОП новини

Наскільки відповідає дійсності повідомлення російського інформаційного агентства "Новості" про те, що керівництво Кабульського політехнічного інституту вирішило відмовитися від шефства над вузом, яке, буцімто, неефективно здійснював Московський автошляховий інститут, а натомість звернулося з листом з приводу надання шефської допомоги одним із київських вищих навчальних закладів до... Міністерства культури і мистецтва України.


Сергій Кисельов Наскільки відповідає дійсності повідомлення російського інформаційного агентства "Новості" про те, що керівництво Кабульського політехнічного інституту вирішило відмовитися від шефства над вузом, яке, буцімто, неефективно здійснював Московський автошляховий інститут, а натомість звернулося з листом з приводу надання шефської допомоги одним із київських вищих навчальних закладів до... Міністерства культури і мистецтва України.

Київ, 26 грудня 2003 - Минулого четверга російське інформаційне агентство "Новості" поширило повідомлення про те, що керівництво Кабульського політехнічного інституту вирішило відмовитися від шефства над вузом, яке, буцімто, неефективно здійснював Московський автошляховий інститут, а натомість звернулося з листом з приводу надання шефської допомоги одним із Київських вищих навчальних закладів чомусь до... Міністерства культури і мистецтва України.

Про те, що колектив викладачів Кабульського політеху надіслав листа до Міністерства культури і мистецтва України з пропозицією, щоб один із вузів Києва взяв шефство над цим вищим навчальним закладом, у самому Мінкульті ніхто й гадки не мав. Заступник начальника управління з міжнародних зв’язків Олександр Шатило сказав: "У мене немає цієї інформації. Я вам ще порадив би звернутися до відділу навчальних закладів , може, там вони... Може, напряму це до них попало..."

Начальник мінкультівського відділу навчальних закладів Олександр Полусмяк з приводу листа з Кабульського політеху, що міг опинитися в стінах його відомства, рішуче пояснив: "Я вам можу сказати тільки одне. Що політехнічний інститут – трошки інша сфера. Це сфера управління Міністерства освіти і науки. Навіть якщо воно було направлене до Мінкультури, воно однаково буде переслане до Міністерства освіти за належністю. Мінкультури – це сфера культури і мистецтва . Ми ніколи не опікувались навчальними закладами типу політехнічного інституту", – додав мінкультівець Олександр Полусмяк.

Я скористався його порадою і зателефонував до Міністерства освіти і науки. Начальник департаменту вищої освіти цієї інституції Ярослав Болюбаш запевнив: "Я нічого не знаю, але я й не можу знати, бо в нас є департамент міжнародного співробітництва. Зараз я вам дам телефон".

Лише начальник міносвітівського департаменту міжнародного співробітництва Омелян Сухолиткий прореагував на моє повідомлення задоволено: "Я дякую за цю інформацію. Я її вперше від вас отримав, листа точно такого у нас не було, але я вам скажу, що ми із задоволенням це зробимо. Якщо буде таке звернення. Я вам можу інше сказати. Що ми підготували і надіслали на розгляд афганської сторони угоду про співпрацю в галузі освіти між нашим міністерством і міністерством у них вищої освіти. І цей проект зараз на розгляді у тієї сторони. Ми чекаємо на відповідь. Якщо вони погодяться з нашим проектом, то будемо підписувати. І там є така стаття, що міністерства будуть сприяти встановленню прямих зв’язків між вищими навчальними закладами України і Афганістану. Можливо, у зв’язку з розглядом цієї угоди там з міністерства могли вийти на ректора цього політехнічного університету чи інституту, і він уже зорієнтувався на нас. Але це добре!" – вважає міносвітянин Омелян Сухолиткий.

Останню крапку над "і" поставив перший секретар посольства Афганістану в Україні Мохаммад Шахаб: "Я знаю те, що справді Кабульський політехнічний інститут хоче мати зв’язки в межах співробітництва, яке існує між Україною і Афганістаном. І вони готові мати зв’язки з політехнічним інститутом міста Києва. І вони готові до того, щоб запросити ректора цього інституту або когось із наукових співробітників, щоб ті поїхали, подивилися й надалі знайшли якісь шляхи для співробітництва. А те, щоб дістати шефство або московського, або київського інституту, цього ми допоки не розуміємо", – додав афганський дипломат Мохаммад Шахаб.

Одне слово, може, джерело російського інформагентства "Новості" щось і наплутало і з прагненням керівництва кабульського політеху змінити російських шефів на українських, і з листом на адресу Мінкульту України. Але щодо намірів Києва і Кабула розвивати міжвузівські зв’язки російські колеги не помилилися. Хоча для того, щоб розшифрувати їхнє повідомлення, і потрібні були певні зусилля...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG