Доступність посилання

ТОП новини

Україна буде оскаржувати рішення канадського суду.


Мар’яна Драч Україна буде оскаржувати рішення канадського суду.

Прага, 26 грудня 2003 року - Офіційний Київ збирається оскаржити рішення канадського суду, який дав згоду на те, щоб продати український літак за борги. Історія з "Русланом" також опинилися в центрі політичної боротьби в самій Україні.

Сльозогінним газом сьогодні вранці розганяла київська міліція протест біля посольства Канади. Біля десятка членів організації "Братство" вигукували з мегафонів: "Свободу "Руслану"," "Канада, не чіпай українське майно." В міліції кажуть, що протестанти кидали на територію посольства петарди, а біля огорожі посольства запалили димові шашки. Натомість представники "Братства" звинувачують правоохоронців у жорстоких побоях.

Драма з "Русланом" триває з червня цього року, коли літак заарештували на військово-повітряний базі в канадському Лабрадорі за борги. Позов проти Фонду державного майна України висунула кіпрська фірма “TMR Energy ltd”. А 23-го грудня Федеральний суд Канади дав дозвіл продати літак з молотка. Офіційний Київ відразу ж заявив, що арешт літака незаконний. Сьогодні в Міністерстві юстиції пообіцяли, що до 18-го січня Україна подасть апеляцію до канадського суду вищої інстанції. Як каже міністр Олександр Лавринович, у Канаді неправильно зрозуміли поняття "власність" в українському цивільному праві. Тиждень перед тим прочухана українським посадовцям давав Президент Леонід Кучма, який сказав, що уряд "часто займає пасивну позицію" у справі арешту українських літаків чи кораблів за кордоном. Леонід Кучма:

"Ми від цього маємо колосальні збитки, і останній в тому числі приклад – 124-го літака в Канаді. Я не юрист, але дивлюся з правової точки зору, що ніякого відношення держава до тої компанії приватної, яка створена при заводі авіаційному в Києві, не має. Але, на превеликий жаль, ми ще не вміємо захищати себе, і до нас виносять такі рішення тому, що не вміємо" .

За даними, які оприлюднило інтернет-видання "Українська правда," скандал з "Русланом" потрапив і до темників, котрі, як підозрюють, готує Адміністрація Президента. Автори темників радили мас-медіа запитати у представників "Нашої України" та блоку Юлії Тимошенко, які тісно пов‘язані з діаспорою, таке: чому мовчать українці в Канаді, чому не звертаються до урядових структур і не організовують правовий захист українського майна. Мовляв, маєте контакти з діаспорою, то звільніть і літак. Президент Конгресу українців Канади Євген Чолій каже радіо "Свобода," що українська опозиція тут взагалі ні до чого. А ставлення української діаспори до скандалу з "Русланом" він окреслив так:

"Ми переговорювали ці справи з амбасадою України в Канаді і зверталися також до федерального уряду, щоб перевірити, яка є ситуація щодо арешту літака. І знаючи, що ця справа є перед судом, ми, так як Ви знаєте, в Канаді не можемо впливати на справу, яка є суді. І як справа є перед судом, уряд на суд не впливає. Я не бачу, як діаспора може допомогти, коли справу вирішує федеральний суд" .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG