Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини”. 1. Парламентарі намагаються позбавити громадян права обирати Президента. 2. Співробітники Львівської обласної державної телерадіокомпанії скаржаться на політичну цензуру з боку свого керівництва. 3. “Голоси скривджених” . У Луганську журналістку цілу ніч без будь-яких пояснень протримали у райвідділі міліції. 4. Як вибрати собі адвоката? Поради юриста у рубриці “Правовий лікнеп”.


Надія Шерстюк “Права людини”. 1. Парламентарі намагаються позбавити громадян права обирати Президента. 2. Співробітники Львівської обласної державної телерадіокомпанії скаржаться на політичну цензуру з боку свого керівництва. 3. “Голоси скривджених” . У Луганську журналістку цілу ніч без будь-яких пояснень протримали у райвідділі міліції. 4. Як вибрати собі адвоката? Поради юриста у рубриці “Правовий лікнеп”.

Київ, 25 грудня 2003 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. Перед мікрофоном у київській студії Надія Шерстюк, звукооператор Наталія Антоненко. Вітаю християн західного обряду з Різдвом Христовим!

Сьогодні у програмі такі теми:

- Парламентарі намагаються позбавити громадян права обирати Президента.

- Співробітники Львівської обласної державної телерадіокомпанії скаржаться на політичну цензуру з боку свого керівництва.

- “Голоси скривджених” . У Луганську журналістку цілу ніч без будь-яких пояснень протримали у райвідділі міліції.

- Як вибрати собі адвоката? Поради юриста у рубриці “Правовий лікнеп”.

Конституція України гарантує її громадянам право обирати і бути обраними. Цього тижня депутати з більшості разом із фракцією комуністів почали змінювати Основний Закон держави. Ці зміни, насамперед, позбавляють громадян України права всенародно обирати собі Президента. Це право депутати намагаються привласнити виключно собі. Як зміни до Конституції вплинуть на права людини в Україні, з’ясовував мій колега Віктор Міняйло.

Віктор Міняйло

Конституцію України як міжнародні, так і українські експерти називають однією з найкращих в світі. Її третина присвячена правам людини.

Батьком української Конституції вважається Михайло Сирота. Отож насамперед з запитанням, як нові зміни до Конституції вплинуть на права людини, я звернувся до героя “конституційної ночі” Михайла Сироти.

Михайло Сирота

Хочеться сказати, що жодним чином не вплинуть, бо ми сьогодні бачимо, що більшість чинного законодавства в тій чи іншій мірі не відповідає Конституції. І хтось з цього переживає. Конституція ігнорується дуже багатьма суб’єктами як державних, так і недержавних структур. Яка різниця, що не будуть виконувати: чи цю Конституцію, чи Конституцію змінену?

Віктор Міняйло

“Пропозиція вкрасти у народу право обирати главу держави без сумніву є негативом”, - переконаний відомий дипломат Антон Бутейко.

Антон Бутейко

Щоб там не було, розділ про права людини в чинній Конституції – один з найкращих у світі. Не треба мати якісь сподівання, що зміни до Конституції чи в кращий, чи в гірший бік суттєво змінять ситуацію із станом прав людини при наявності нинішнього політичного режиму.

Віктор Міняйло

А от відомий народний депутат Олександр Волков ніяк не пов‘язує права людини і зміни до Конституції.

Олександр Волков

Я не думаю, що це мало б якесь відношення до цього, бо це зовсім інше життя парламентаріїв і, як то кажуть, політичного бомонду, а то - життя народу. Пробачте за щирість, багатьом людям, які сьогодні при владі, їм якось наплювати, що робиться з цим народом.

Віктор Міняйло

Представники опозиції активно і наполегливо чинять опір всіляким змінам Основного Закону. Юлія Тимошенко вважає, що про права людини в Україні вже потрібно припинити говорити, бо неможливо говорити про те, чого не існує.

А ось що вона думає про зміни до Конституції:

Юлія Тимошенко

Ці права є лише в Конституції, але в житті жодна людина не відчуває, що вона має будь-які права. А Конституція просто позбавить українців останньої можливості змінити цю ситуацію, тобто українці будуть позбавленні можливості обрати загальнонаціонально своїми голосами справжнього керівника виконавчої влади, фактично Президента України.

Віктор Міняйло

Подібної думки - і один з лідерів “Нашої України” Олег Рибачук.

Олег Рибачук

Безумовне звуження прав людини. Ви знаєте, коли починаєш думати, що тебе втягують в якісь технічні переговори, що вибори Президента парламентом – це все одно опосередкований вибір народу, то просто без усмішки його не можна сприймати. В усьому світі є єдиний критерій – це просто можливість людей обирати.

Віктор Міняйло

А захищала опозиція право людей обирати в досить своєрідний спосіб. Згадаймо атмосферу парламентських баталій.

Надія Шерстюк

Дирекція міжнародних програм і фільмовиробництва Львівської державної телерадіокомпанії, а також заввідділом освітніх і соціальних програм Оксана Прокіп звернулись із заявами до голови Львівської обласної ради Михайла Сендака і генерального директора Львівського телебачення Ярослава Климовича. Журналісти звинувачують керівництво державного телебачення у політичному тиску і запровадженні цензури.

Досліджувала цей непростий творчий конфлікт наша львівська колега Галина Терещук.

Галина Терещук

13 грудня в ефір не вийшла програма Оксани Прокіп “Родина”, півгодинне інтерв’ю записане у студії з заступником голови облради, “нашоукраїнцем” Андрієм Парубієм. Сценарій програми не підписала перший заступник генерального директора телебачення Людмила Майор.

У своїй скарзі автор програми Оксана Прокіп пише: “Скільки пані Майор вибиратиме учасників для наших програм, диктуватиме нам теми і жанри, чому одному із керівників телебачення дозволено демонстрацію політичних антипатій?”

У розмові з кореспондентом радіо “Свобода” Людмила Майор зауважила, що вона не знімала програму з ефіру, а діяла у рамках закону: не підписала сценарій, який не відповідав жанрові програми. Адже передача ”Родина” має розповідати про конкретну сім’ю, а не перетворюватись в студійне інтерв’ю.

Натомість, за словами головного героя програми Андрія Парубія, журналіст запросила його у студію тому, що не мала технічних можливостей виїхати у район до його батьків.

Андрій Парубій

Коли до мене подзвонила Оксана Прокіп, то вона зазначала, що львівське телебачення не надало їй машини, щоб вона могла поїхати додому і зняти.

Галина Терещук

За словами Людмили Майор, автор програми Оксана Прокіп не подавала заявку на виїзд у село, де проживають батьки Андрія Парубія.

Генеральний директор Львівської державної телерадіокомпанії Ярослав Климович зауважив:

Ярослав Климович

Програма “Родина” передбачає відповідний жанр. Це не є інформаційний жанр, це є жанр телевізійної публіцистики. А ця передача, яку вона підготувала, - це саме звичайне інтерв’ю, інтерв’ю навіть не про родину Парубіїв, з А.Парубієм, заступником голови облради, а інтерв’ю на тему виборчу.

Галина Терещук

Я поцікавилась у керівника, хто визначає героїв програми?

Ярослав Климович

Автор і редактор вибирають героїв, але це відбувається таким чином: перед початком кожного кварталу відбувається засідання адміністративної програмної ради, де розглядається тематика кожної передачі, яка включена в державне замовлення.

Галина Терещук

А у зверненні дирекції міжнародних програм і фільмовиробництва мовиться, що Людмила Майор дозволяє собі знімати з ефіру програми, які критикують митницю, податкову, структуру МВС, веде однобічну політичну інформативність, показуючи тільки політиків СДПУ(О).

Гендиректор телерадіокомпанії Ярослав Климович.

Ярослав Климович

Наші програми, в першу чергу, повинні інформувати, не робити певних висновків. Що стосується викладення діяльності митної служби, податкової, міліції, то у них є свої прес-служби.

Галина Терещук

Однак герой забороненої програми Андрій Парубій конфлікти на студії називає радше тенденційністю. І, на його думку, там панує жорстка цензура.

Андрій Парубій

Маємо змогу спостерігати, як протягом останнього року ... телебачення. Я не буду говорити, що тільки від Кленович йдуть подібні вказівки. Наскільки я є проінформованим від працівників телебачення, йде цензура всіх тих передач, які мають відношення до сил патріотичних, до сил демократичних. Навпаки, ми бачимо, як інші політичні сили, зокрема СДПУ(О), мають широку змогу висвітлювати свої погляди, свої переконання.

Галина Терещук

Людмила Майор, перший заступник генерального директора телекомпанії, не ознайомлена із заявами своїх колег, які вони оприлюднили. Однак, як вона зауважила у розмові з кореспондентом радіо “ Свобода”, має намір захистити свою честь і гідність у суді.

Надія Шерстюк

Днями луганська міліція затримала журналістку місцевої газети “21 век” Наталію Максимець. Без поважних причин і без будь-яких пояснень її протримали у райвідділі цілу ніч. При цьому журналістці заборонили повідомити про своє затримання рідних та адвоката.

Подробиці – від Василя Соколенка.

Василь Соколенко

Ця історія трапилася в одному із барів Луганська. Ввечері до журналістки, яка на декілька хвилин вийшла з дому без документів підійшли працівники міліції і разом з подругою відвезли до районного відділу. На запитання, що трапилося, їй так нічого конкретного і не відповіли.

У міліції Н.Максимець звинуватили у викраденні документів у якогось п’яного молодика. Журналістка раз-по-раз зверталася до працівників міліції з проханням з’ясувати її особу, пропонувала навіть поїхати до неї на квартиру і там подивитися документи. На це їй працівники міліції погрожували затриманням на 72 години до з’ясування особи і додавали: “Не треба (мовляв) розповідати, що ти журналістка - у тебе немає документів”.

Ось як цю ситуацію пояснює сама Н.Максимець.

Наталія Максимець

Нам навіть не пояснили, чому і за що затримали. Сказали, що “коли відвеземо до райвідділу, то там все пояснимо”. Але й там нічого не пояснили і не дозволили скористатися вбиральнею, подзвонити родичам або адвокату.

Василь Соколенко

Не менш брутально поводилися працівники міліції і в наркодиспансері, де журналістку випробовували різними тестами, з допомогою яких медики намагалися з’ясувати, чи вживала вона того вечора алкоголь.

Наталія Максимець

Нас навіщось привезли до наркодиспансеру, щоб освідчити. Нас це дуже здивувало, бо ми не знаходилися за кермом машини, і тяжкого злочину не було зроблено, тим паче, що нам ніяких обвинувачень не пред’явили.

Нас змусили провести це освідчення, робити якісь дуже дивні речі, наприклад, стати в балетну позу і робити якісь дивні рухи, наприклад, торкнутися пальцем до кінчика носа.

Лікарі і правоохоронці поводилися розв’язно, сміялися з наших рухів і нічого так нам і не пояснили, навіщо це було зроблено. А коли я звернулася до лікаря і попросила, щоб вона дала мені результати освідчення, вона відповіла, що зробить це тільки за наказом судді. Це мене більш, ніж здивувало: це мене покоробило, бо ніяких ще звинувачень не було, ніякого злочину я не вчинила, а мені сказали вже прийти в суд.

Василь Соколенко

Тільки на ранок працівники міліції повідомили, що протверезілий молодик написав заяву і відмовився від своїх свідчень і звинувачень на адресу журналістки. Мало того, він навіть не зміг її впізнати. Міліція без будь-яких пояснень і вибачень того ж ранку відпустила Н.Максимець додому.

Що ж стосується долі документів, які нібито були викрадені того дня, то за два дні вони були знайдені працівниками, які копали яму неподалік бару.

Зараз редакція газети “21 вєк”, де працює Н.Максимець, оголосила про початок акції “Рідній міліції – чисті руки” і звернулася до луганців з проханням повідомляти про всі факти протизаконних дій працівників міліції для їх оприлюднення.

Надія Шерстюк

Отже, як ми почули із матеріалу нашого луганського кореспондента Василя Соколенка, Наталію Максимець правоохоронці позбавили невід’ємного права громадянина при затриманні: права на захисника.

Як реалізувати це право, радить київський юрист Валентина Міненко. Рубрика “Правовий лікнеп”. Прошу, пані Валентино.

Валентина Міненко

Що робити, коли ви виявилися затриманими і виявилися в руках правоохоронних органів в їх приміщенні? Я буду говорити про такі випадки, коли вас просто затримали, і ви знаходитеся в руках нормального працівника міліції, який вас не катує, а який вам відразу після затримання, згідно закону, пояснює ваше право мати захисника.

Звичайно, що у пересічної людини немає захисника, тому що вона не розраховує на те, що буде затримана. Тоді їй пропонують написати відмову від захисника і говорять, що потім ви знайдете собі захисника.

Я вам не раджу цього робити, а хочу, щоб ви знали, що кожен має право на захисника з моменту затримання. Це дуже важливе право, від якого ви не тільки не повинні відмовлятися, а на якому ви повинні настоювати. Це не залежить від того, чи ви маєте матеріальні кошти для того, щоб звернутися за допомогою захисника, чи не маєте. Цей обов’язок лежить на державі. Саме обов’язок держави кожного громадянина, незалежно від його матеріального стану, захистити кваліфікованим захисником. Тому в любому випадку пишіть, що “я хочу мати захисника”. І ви повинні знати, що вам повинні надати цього захисника.

Надія Шерстюк

Отже, представники міліції представляють Вам людину, яка буде Вашим захисником. Не поспішайте їй довірятися, радить Валентина Міненко, поки не пересвідчилися, чи має ця людина право захищати Вас.

Валентина Міненко

Разом з тим, якщо після такого запису (знову ж таки беремо ідеальний варіант), коли працівник міліції погоджується з вами і приводить вам людину, яку представляє, як захисника, то я вам раджу познайомитися з цією людиною, подивитися її документи і переконатися, що перед вами є адвокат.

Про те, що є адвокат, буде свідчити посвідчення адвоката, а також свідоцтво на його зайняття адвокатською діяльністю. Якщо цього немає, то я не раджу до будь-якої людини звертатися про допомогу, якщо вона не надає вам ніяких документів про те, що вона може здійснювати ваш захист.

В моїй практиці неодноразово було так, що приводили працівників, які практично мали тільки середню спеціальну школу міліції, і які не тільки не здійснювали захист затриманих осіб, а навпаки, сприяли міліції для того, щоб погіршувати стан цієї затриманої людини.

На кінець, я хочу всіх слухачів привітати з наступаючим Новим роком і також з Різдвом Христовим.

Надія Шерстюк

На цьому все. Це була адвокат Валентина Міненко з рубрикою “Правовий лікнеп”.

Я, укладач і ведуча Надія Шерстюк, і звукооператор Наталія Антоненко приєднуємося ще раз до цих поздоровлень з Різдвом Христовим і бажаємо вам спокою і миру.

Слухайте програму “Права людини: українська реальність” у вівторок, 30 грудня. На все добре.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG