Доступність посилання

ТОП новини

“30 хвилин у різних вимірах”. Різдвяні традиції різних національностей.


Ірина Халупа “30 хвилин у різних вимірах”. Різдвяні традиції різних національностей.

Прага, 27 грудня 2003 року.

Ірина Халупа

Ви слухаєте українську “Свободу”. В ефірі передача “30 хвилин у різних вимірах”. Вітаю вас дорогі слухачі, з вами Ірина Халупа. Сьогодні наша передача святкова, оскільки для християн, що святкують за новим календарем, настав різдвяний час. Ми вам розповімо дещо про різдвяні традиції різних національностей, але головне, ми разом послухаємо багато чудових колядок.

Розпочинаємо програму композицією Генделя, композитора який жив і творив у 18 столітті. В музиці, як і в образотворчому мистецтві, релігійні твори є чи не найкращими.

Звучить Гендель “Аллилуя”.

Ірина Халупа

“Аллилуя” з різдвяної ораторії Генделя.

Як почалися колядки? Хто написав першу у світі колядку? Немає точної відповіді на це запитання. Перші християнські музичні композиції – це були канти та гімни. Церква довго боролася з впливами та залишками язичництва і співання колядок спочатку було заборонено під час богослужінь. Але люди творили пісні про народження Христа в різдвяний час і ті пісні стали дуже популярними. Ті перші колядки були простими, їхніми авторами були селяни.

Кажуть, що перший, хто включив колядки до церковних відправ, був італійський святий Франциск з Ассізі. Під час різдвяного Богослужіння в печері в містечку Ґреччіо, в італійській провінції Умбрія, 1223-го року пролунала перша колядка.

Колядки стали дуже поширеними і популярними, зокрема, в добу середньовіччя. Саме в цей час вони стали складовою частиною театральних містерій. Мінестрелі мандрували від замку до хутора, від села до міста, виконуючи колядки. Згодом, кожне село мало свою трупу таких співаків.

Але що мені говорити про спів, давайте послухаємо стару різдвяну композицію, яку знайшли в Аквітанських монастирях. “Люкс рефульґет” ― світло відбивається – музика 12-го століття. Співає хор Секвентія.

Звучить “Люкс рефульгет”.

Ірина Халупа

Кожний народ має свої традиції та вірування. Серед різдвяних легенд Фінляндії є цікаві вірування про їхнього святого Миколая, чи як вони його називають, Батька Різдва. Діти свято переконані, що він, разом зі своєю дружиною та маленькими помічниками, живе на високій горі Корватунтурі. Ця гора має аж три вуха, аби Батько Різдво краще чув різні побажання людей.

В центрі різдвяних святкувань в Італії є ясла. Це маленька шопка, фігурки Марії, Йосипа, маленького Ісуса, трьох царів, худоби, яка своїм подихом гріла новонароджене дитя. Ця традиція розпочалася в добі Відродження і її плекають по сьогодні. Найвідоміші школи майстрів-різьбярів різдвяних ясел були засновані і ще й далі працюють в Наполі.

Італійці, як до речі й українці та румуни, на Святвечір готують лише рибу. В цей день обов’язком кожного віруючого є відвідати 7 церков (чому сім – не знаю). Опівночі перед статуеткою Божої Матері запалюють свічку. Оскільки мова про Італію, давайте послухаємо італійську колядку: “Mille cerubini in coro”, тисяча херувимів співають хором. А співає цю колядку ніхто інший, як Лучано Паваротті.

Звучить італійська колядка “Mille cerubini in coro” у виконанні Лучано Паваротті.

Ірина Халупа

Від Італії переходимо до Іспанії, де також дуже поширена традиція різдвяних ясел. Ялинки, прикраси – все це так, як скрізь, але серед іспанських різдвяних традицій, залишилося щось язичницьке. На Різдво іспанці розпалюють вогнища, які називаються “гоґуерас”. Ці багаття є символом зимового сонцестояння, через них скачуть аби берегтися від хвороби. Ці звичаї найбільш розповсюджені в провінції Ґранада.

Іспанським дітям подарунки не приносить святий Миколай чи Санта Клаус. Подарунки приносять три царі. Вони відвідують лікарні, сиротинці. Напередодні Водохреща іспанські діти виставляють своє взуття на поріг. Їхні черевики три царі наповняють цукерками. Не знаю чому, але богослужіння, яке відправляють в ночі на Різдво, називається Ля Міса дель Ґайо”, тобто богослужіння півня. Найкраще відправляють в монастирі Монцерат неподалік Барселони. Базиліка освічена свічками, співає хор хлопчиків.

Послухайте іспанську колядку 16-го століття “Ріу ріу ріу”. Співає пастушок: “Бог охоронив новонароджене дитя від вовка”.

Звучить іспанська колядка “Riu riu riu”.

Ірина Халупа

Великим символом Різдва стала ялинка. В 16-му столітті в різдвяний час німці почали заносити в свої домівки прикрашені деревця. Ця традиція стала популярною в інших країнах Європи. Чоловік британської королеви Вікторії Альберт був німцем. Це він вперше поставив велику різдвяну ялинку у Віндзорському палаці 1841-го року. Інші англійці підхопили цю ідею і сьогодні ялинка має почесне місце в кожному домі під час Різдва.

Оскільки ми заговорили про Великобританію, послухайте старовинну ірландську колядку, яку співає канадська співачка Лорін Макеннитт.

Звучить ірландська колядка “Вексфорд кєрол” у виконанні Лорін Макеннитт.

Ірина Халупа

Кожного року найбільша ялинка у Великобританії стоїть в Лондоні неподалік пам’ятника Нелсона на площі Трафалґар. Цю велику смереку щороку Англії дарує Норвегія. Під час Другої світової війни Норвегію окупувала нацистська Німеччина. Норвезький король Гаакон був змушений покинути батьківщину, Великобританія дала йому притулок. Кожного року, протягом всієї війни, його земляки, ризикуючи життям, якось пересилали королю ялинку, щоб він міг святкувати Різдво з ялинкою з рідного краю. Після війни король Гаакон повернувся додому. Відтоді кожного року Норвегія нагадує про свою вдячність. Вони надсилають британцям величезну норвезьку смереку, якою милуються всі, хто буває в той час в Лондоні.

Послухайте англійську колядку “Ангели з небес”. Співає Кірі Те Канова.

Звучить англійська колядка “Ангели з небес” у виконанні Кірі Те Канова.

Ірина Халупа

У Празі та в інших чеських містах напередодні Різдва відкри-ваються різдвяні ярмарки. До речі, це не суто чеська традиція, а німецька. У всіх німецькомовних країнах напередодні Різдва на цетральних площах міст, містечок і сіл, розташовують різдвяні ярмарки. Chriskindlmarkt – ринок Божого дитяти. Всі вони різні. Там пожна придбати прикраси на ялинку, купити якісь подарунки, випити гарячого вина. Кілька днів до Різдва всі купують рибу. Точніше, коропа. Скрізь стоять великі баки води в яких плаває майбутня чеська різдвяна вечеря. Любителі та захисники тварин не радіють з цього приводу, оскільки різвяний час в Чехії – це справді короповий ґеноцид.

Серез чехів і поляків є цікаве вірування щодо Різдва. Кілька тижнів перед Різдвом, врізують гілку черешні і ставлять її у воду. Якщо вона зацвіте до Різдва, буде коротка зима.

Найвідомішою та найулюбленішою колядкою це “Свята Ніч, Тиха Ніч”. Її скомпонував Франц Ґрубер на вірші Йосефа Мора в 1816-му році. Ґрубер написав багато колядок та гімнів, але жодна з них не здобула такого світового успіху, як “Свята Ніч”. Її перекладено практично на всі мови. Послухаймо її українською у виконанні Руслани.

Звучить колядка “Свята Ніч” у виконанні Руслани.

Ірина Халупа

Це була найпопулярніша у світі колядка “Свята Ніч, Тиха Ніч”, її скомпонував австрієць Франц Ґрубер у 19 столітті, а українською мовою її співала Руслана.

Десь колись я прочитала, що “коли настрій поганий, вмикайте колядки, вони завжди вас розвеселять”. І це правда. Як і правда те, що популярні та класичні співаки завжди наново співатимуть традиційні колядки. Рок-зірки наново записують різдвяні пісні, яких вивчали у школі. Як ось відома американо-кубинська співачка Ґльорія Естефан. Іспанською колядкою “Арболіто де Навідад” закінчуємо цей випуск передачі “30 хвилин у різних вимірах”.

Ірина Халупа, тобто я, прощається з вами і бажає вам ясної погоди на душі. Слухайте “Свободу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG