Доступність посилання

ТОП новини

"Конституційний Суд України продемонстрував свою недемократичність" – Александр Рар.


Мар’яна Драч "Конституційний Суд України продемонстрував свою недемократичність" – Александр Рар.

Прага, 30 грудня 2003 року - Конституційний Суд України у вівторок дав зелене світло для того, щоб Леонід Кучма знову балотувався на посаду Президента. Оскільки останню Конституцію України ухвалили у 1996-му році, то перший термін президентства Кучма почав у 1999-му році, пояснюють судді. Прокоментувати це рішення ми попросили відомого німецького політолога Александра Рара, який у Берліні очолює відділ Росія-СНД у Товаристві зовнішньої політики Німеччини.

"Гадаю, що Конституційний Суд України показав свою недемократичність і неспроможність. В інших країнах СНД на пострадянському просторі такі рішення ухвалювалися все-таки інакше, в дусі правової держави і демократії, з поглядом уперед, а не назад. Таке рішення свідчить про те, що Конститційний Суд в Україні повністю, як це виглядає, підкоряється Адміністрації Президента. На нього тисне президентський ресурс ".

>

Тут варто зазначити, що у багатьох колишніх радянських республіках владні верхівки знайшли шлях, як подовжити власні повноваження. У Казахстані, Таджикистані та Узбекистані для цього провели референдуми. А в тому ж Казахстані було зняте обмеження не лише на кількість президентських термінів, але й на граничний вік керівника держави. Але повернімося до розмови з німецьким політологом. Леонід Кучма неодноразово заявляв, що не буде знову балотуватися на посаду Президента України. Чи можна цьому вірити?

"Гадаю, що в Україні заварилася політична каша. Забагато інтриг, забагато боротьби за владу. Реформи призупинені. Як опозиція і влада зараз вийдуть із цієї каші, яку зробили за останні тижні, передбачити дуже важко" .

Але Ви не відповіли на моє запитання. Чи вірити Ви особисто Кучмі, що він не піде на третій термін?

"Гадаю, що за певних обставин саме Кучма може піти на переобрання на наступні два роки. Але це буде неповний термін".

Можливо, справа тут не в Кучмі. І нинішнє рішення Конституційного Суду менш важливе, ніж політична реформа в Україні, ніж те, які повноваження матиме новий Президент?

"Добре, але все одно рішення Конституційного Суду має пряме відношення до нинішнього Президента, а не до наступних. Тут питання, на яку Конституцію орієнтуватися. Може, взагалі Конституційний Суд за 5 чи 6 років ухвалить зовсім інше рішення, що термін Президента починається уже з нової Конституції, уже третьої, яку буде ухвалювати Україна. Я не думаю, що це маневр, щоб відволікти виборця. Скоріше, групи, які протистоять одна одній в українській політиці, дедалі більше заходять у глухий кут, з якого виходу майже не видно. Я вже не знаю, як це зробити. Заплутали всіх аналітиків, політиків, і тепер, як я вже сказав, після рішення Конституційного Суду ситуація в Україні лише ускладнилась" .

Зараз дуже важко передбачити, якою буде Україна за рік. Але, тим не менше, Ваш прогноз, бодай на найближчі місяці.

"Дійсно, багато що знову може змінитися. Але все-таки я виходжу з того, що влада доможеться того, що хоче, оскільки опозиція в Україні хитка, там насправді немає сильного лідера, хоча цю роль і приписують Віктору Ющенкові. Тому гадаю, що ті люди, які перебувають сьогодні в Україні при владі, переможуть, але це буде перемога за рахунок легітимності їхньої влади".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG