Доступність посилання

ТОП новини

Новий рік президент України зустрічає в Баден-Бадені.


Надія Кандиба Новий рік президент України зустрічає в Баден-Бадені.

Німеччина, 30 грудня 2003 - Новий рік Президент України Леонід Кучма зустрічає у німецькому курортному містечку Баден-Бадені. Якихось подробиць про відпочинок українського державного лідера немає. У Президентській Адміністрації тільки підтверджують, що Кучма вже відправився до Німеччини, що йдеться виключно про приватну поїздку і що жодних офіційних зустрічей під час його нинішнього перебування в Німеччині не передбачається.

У прес-службі німецького міста Баден-Бадена, відомому передусім своїми термальними комплексами та казино, навіть не знали, що до них завітав український Президент. Як сказав один зі співробітників міської прес-служби, закордонні державні лідери часто приїздять сюди на відпочинок inkognito. До речі, останнім часом тут помітно побільшало заможних гостей з колишніх радянських республік, у тому числі й з України. Після падіння “залізної завіси” курорт Баден-Баден, де свого часу бували такі російські письменники як Толстой, Достоєвський та Тургенєв, відкрили для себе й “нові росіяни”, “нові українці”, “нові грузини”.

Гості з країн СНД, які вирізняються своєю купівельною спроможністю, незважаючи на загальну бідність в їхніх країнах, вже встигли перетворитися на серйозний економічний фактор для цього міста. Якщо 1994-го року тут нараховувалося дещо більше 1000 туристів з Росії, України та інших країн СНД, то нині їхнє число сягнуло вже 25 тисяч. Як повідомляють інформаційні агентства, частка російськомовних гостей в найдорожчих готелях Баден-Бадена становить 30%. “Після Берліна ми найвідоміше німецьке місто в СНД”, - стверджує міський прес-секретар Роланд Зайтер.

У Баден-Бадені радо зустрічають кожного, хто за кілька днів перебування в одному з wellness-готелів включно з медичним обстеженням готовий заплатити 5000 євро. Не дивно, що рекламні брошури косметичних салонів друкуються в цьому німецькому місті трьома мовами, в тому числі й російською, фешенебельні магазини підшуковують собі російськомовних продавців, а один з найдорожчих міських готелів Brenner Pakrhotel має власний офіс у Москві.

Клієнтам з СНД раді також і місцеві торговці нерухомістю. За їхніми словами, ці люди, як правило, погоджуються на найвищі ціни. Нагадаємо, що після грузинської “оксамитової” революції подейкували, що й Едуард Шеварднадзе, начебто, придбав віллу в Баден-Бадені, яка коштує 11 мільйонів євро. Щоправда, згодом колишній грузинський президент спростував такі повідомлення. Тим часом стало відомо, що в одній з вілл у Баден-Бадені живе не тільки відома російська піаністка Олена Кушнерова, але також колишній прес-секретар останнього радянського президента Михайла Горбачова Володимир Ломейко.

З огляду на досконалу систему туристичного сервісу в Баден-Бадені, українському Президентові, найімовірніше, нудьгувати не доведеться. Що ж стосується офіційних зустрічей з німецькими політиками, то вони мають відбутися на початку наступного року в Берліні в рамках чергових міжурядових німецько-українських консультацій на найвищому рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG