Доступність посилання

ТОП новини

Пора різдвяно-новорічних подарунків для працівників угорських компаній.


Василь Плоскіна Пора різдвяно-новорічних подарунків для працівників угорських компаній.

Угорщина, 30 грудня 2003 – Перед Різдвом і Новим роком в більшості угорських фірм роздають подарунки. Їх отримують усі без винятку працівники. Щоправда, із преміальними і так званими 13-и, 14-и і навіть 15-и зарплатами в деяких компаніях не все так однозначно. Можуть дати, а можуть і ні.

Традиція роздавати подарунки в кінці року на угорських підприємствах не нова. Так само працівники можуть отримати й річну премію, якщо фінансовий рік даної компанії був успішним. Щороку може змінюватися лише цінність презентів і сума преміальних виплат.

Нині найщедрішим роботодавцем в Угорщині визнано дочірню компанію “Microsoft” з одноіменною назвою. Її персонал отримав перед святами від 10 до 20 % річного заробітку. Крім нього, працівникам також роздавали акції цієї компанії.

Керівництво підприємства “Будапештенерго”, наприклад, розпорядилося про виплату своїм робітникам тринадцятої зарплати. До речі, її належить давати кожному працівнику, згідно з законом. Але чомусь одній зі столичних газет цей випадок здався гідним оприлюднення.

На даному фоні будапештська транспортна компанія виглядає куди щедрішою. Водіям автобусів, трамваїв і поїздів метро подарували недешеві записні блокноти плюс харчові купони на 40 тис. форинтів (близько 192 дол.). Інша фірма “Synergon” запропонувала працівникам так звану премію за вірність підприємству. Такі виплати здійснюються в деяких західних компаніях, коли робітник тривалий час працює в даній фірмі, часто від трьох до десяти років.

Деякі угорські підприємства влаштовують для персоналу безкоштовні вечірки під Новий рік. Причому на них іноді можна запрошувати друзів та знайомих. Подібне свято із щедро накритими столами для святкової вечері для семи сотень працівників недавно організувала кабельна компанія „UPC”. Гостей розважав відомий угорський співак Чарлі.

Парадоксальним чином бідніші фірми частіше дозволяли собі обставляти вручення подарунків робітникам святковими атрибутами, ніж багатші компанії. На окремих підприємствах навіть побували Миколаї (в Угорщині вважається, що новорічні подарунки приносять два персонажі Святий Миколай і Тейл Апу – Дід Мороз). Якщо, скажімо, в мережі мегамаркетів англійської компанії “Tesco”, а це майже 30 величезних магазинів по всій Угорщині, обмежилися роздачею шоколадних цукерок по 5 доларів за один кілограм своїм продавцям, то в якомусь маловідомому “Szilas kft.”, що успадкував колгоспне майно, працівникам давали по пляшечці бренді “Наполеон”, великій пачці кави, шампанському, комплекту цукерок, комплекту косметики, не кажучи про влаштування святкового обіду. У такий спосіб малі фірмочки деколи намагаються задобрити персонал, що отримував упродовж року не бозна -яку велику зарплату.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG