Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки політичного року в Криму.


Володимир Притула Підсумки політичного року в Криму.

Симферополь, 30 грудня 2003 - Головним політичним підсумком року, що минає, в Криму місцеві оглядачі вважають безпрецедентну стабільність, яка спостерігається у стосунках кримського уряду та парламенту і впливає на загальну політичну ситуацію в регіоні.

Уже півтора року зберігається непорушність владного тандему, що склали кримський спікер і прем’єр - Борис Дейч і Сергій Куницин. 65-літній член Партії регіонів Борис Дейч не просто підтримує 43-річного ендепешника Сергія Куницина. Вони стали запорукою політичного майбутнього кожного з них.

Відомий кримський політолог, керівник аналітичного управління Верховної Ради Криму Олександр Форманчук, коментуючи політичні підсумки нинішнього року, відзначає, що кримська ситуація зазнавала впливу насамперед внутрішніх факторів, які характеризувалися зростанням політичної стабільності, економічних показників і зміцненням владних підвалин Автономної Республіки Крим. Він переконаний, що за всю дванадцятилітню найновішу історію кримської автономії рік,що минає, був політично найсприятливішим. Пан Форманчук назвав його навіть безпрецедентним, оскільки вперше представницька і виконавча влада в Криму працює як ніколи синхронно і погоджено, а Борис Дейч і Сергій Куницин на своїх посадах добре розуміють і доповнюють один одного. А найголовніше, у стосунках двох перших осіб автономії спостерігається повна довіра, переконаний політолог.

Олександр Форманчук називає політичну ситуацію в Криму близькою до ідеальної, якщо не звертати уваги на певні тертя у стосунках окремих депутатів з керівництвом Ради міністрів АРК, які, як правило, виникають через неузгодженість професійних інтересів. Але подібні проблеми вміло вирішує Борис Дейч. Взагалі, як відзначає політолог, фігура нинішнього спікера після тривалої перерви в політичному житті Криму стала ідеальною з точки зору його природної здатності узгоджувати інтереси людей і політиків різної національності і віку, політичних поглядів і переконань. Саме його вважають фактичним ініціатором створення в кримському парламенті широкої політичної коаліції, до якої увійшли як депутати від пропрезидентського блоку “За Єду”, так і опозиційної “Нашої України”. Причому “нашоукраїнці” висуванці Меджлісу отримали високі посади як в уряді автономії, так і в керівництві місцевого парламенту.

Сьогодні зв’язка Дейч-Куницин є ключовим фактором політичної стабільності в автономії, вважають кримські оглядачі. Зокрема, Олександр Форманчук переконаний, що саме "під Дейча і Куницина" 86 із 99 депутатів Верховної Ради автономної республіки об’єдналися в групу "Стабільність", “відкинувши свої партійні та особисті амбіції в ім’я корпоративної солідарності і на благо автономії та України”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG