Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”

Київ, 27 грудня 2003 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”!

Ви слухаєте програму “Тиждень регіонів”. З київської студії вас, шановні слухачі, вітають журналіст Володимир Ляшко, звукооператор Артем Мостовий.

Швидко спливають останні дні 2003-го року. Калейдоскоп подій тижня, що минає, завершує мінливу картину року, зіткану з протиріч, несподіванок, конфліктів і компромісів.

Бурхливі події у ВР, пов’язані з пропонованими змінами у Конституції країни; зустріч президентів України і РФ в Керчі; голоси невдоволених з регіонів, які називають бюджет країни на новий 2004-й рік “бюджетом антисоціальним”, – все це знайшло моментальний відгук і реакцію в різних куточках України, а відтак, і в матеріалах наших кореспондентів.

І все ж, які труднощі не переживала б людина, вона сподівається на краще. Багато світлих думок і сподівань пов’язано у людей з радісним святом Різдва Христового.

Президент України Л.Кучма і голова ВР В.Литвин привітали християн України, які відзначають Різдво Христове за Григоріанським календарем. Вони побажали співвітчизникам міцного здоров’я, добробуту і успіхів в ім’я України.

Римо-католики відзначали свято Різдва 25 грудня. Послухайте репортаж з Умані Тетяни Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

В історії були періоди, коли Україна перебувала під протекторатом Польщі, а отже, поляки могли вільно селитися на її території. Селилися вони і на Черкащині.

З тих пір пройшло багато часу, багато лихоліть випало на долю українців. Її гіркоту розділили з ними і поляки. Найжахливішими були сталінські репресії 30-х років, після яких поляків на Черкащині залишилося мало. А костели закривалися і руйнувалися.

І лише в незалежній Україні люди одержали змогу відправляти свої релігійні обряди незалежно від конфесійної приналежності.

Одна з найбільших римо-католицьких громад Черкащини – уманська. Зберігся в Умані і костел. Щоправда, його ще не передали громаді, згідно з указом Президента. Але свята меса відправлялася в костелі.

Що відчували віруючі в цей день, в день приходу на землю Спасителя людства, в день Різдва Ісуса Христа?

Віруюча

Це новонародження, відчуття таке. Виникає відчуття, що от не було мене – і от народилася.

Віруючий

Я відчуваю радість від цього, що я ніколи не відчував її.

Тетяна Чорномаз

Погодився сказати кілька слів і А.Манджієвський.

Анатолій Манджієвський

Для мене є така радість. Власне, відчуття Різдва, бо перше моє Різдво – це, на правду, було важке народження для самого себе.

Це по черзі 6 моє Різдво в Умані. Перше Різдво в Умані для мене було дуже боляче, як би в болях народження відчувалося. Тоді на службу Різдва прийшло 25 чоловік. Натомість вчорашня служба для мене була радістю нового народження, якого не можна забути.

Є якась надія, є оптимізм, що в який спосіб людина починає, власне, від себе. І дай Боже, всім. Не в розумінні “католикам”, але я кажу католикам православним, протестантам досить легко бути, набагато важче бути людиною, а потім християнином. Дуже трудно бути, щоб в тому дусі християнства опанувала щира і правдива любов.

Володимир Ляшко

Події у ВР і намагання парламентської більшості внести серйозні поправки до Конституції, які в демократичних країнах, як правило, виносяться на всенародні референдуми, викликають серйозне занепокоєння у найширших колах громадськості.

25 грудня відбулася зустріч представників опозиційних фракцій Віктора Ющенка (“НУ”), Юлії Тимошенко (БЮТ) та Йосипа Вінського (СПУ) з представниками дипломатичного корпусу в Україні.

Як повідомляє прес-служба “НУ”, лідери опозиції заявили, що мета цієї зустрічі – донести свою позицію щодо суті запропонованих владою змін до Конституції України, дати оцінку процедурі ухвалення змін до Основного Закону, а також висловити своє бачення шляхів виходу з парламентської кризи.

Лідери опозиції також заявили, що вимагатимуть ефірів на телеканалах, щоб пояснити громадянам справжню суть запропонованих ініціатив і дати оцінку процедурі їх прийняття.

За словами В.Ющенка, зараз триває робота фахівців з підготовки звернення до КСУ, оскільки 24 грудня депутати голосували за проект, який суттєво відрізняється від того, який розглядав КСУ. Ющенко сказав: “Фактично депутати голосували за новий законопроект, оскільки спеціальна тимчасова комісія ВР внесла вже після вердикту КСУ до Законопроекту понад 50 поправок, і після висновку КСУ, по суті, - це був новий законопроект”.

Тим часом Президент України Л.Кучма зазначив, що все, що відбувалося в ці дні у парламенті, у нього нічого не викликало, “окрім неприємного осаду і відчуття гіркоти , нерозуміння, якими мотивами керувалися, перш за все, “НУ”, блокуючи проведення цієї політреформи”.

Не надаючи опозиційним силам ні мікрофонів, ні телестудій, національне телебачення і радіо в ці дні оприлюднюють виступи шахтарів, залізничників, металургів, керівників бюджетних організацій, які гнівно осуджують опозиційні сили за те, що вони заважають працювати Президенту, уряду і парламенту.

Наскільки об’єктивні подібні звинувачення? Що думають з цього приводу черкащани?

Лариса, 45 років, безробітна

Реформа ця не потрібна для народу, тому що влада не думає за народ, влада думає тільки за себе. Якби вона думала за народ, то люди краще жили б.

В провінційних містечках люди дуже бідують, тому що роботи ніде немає. Я теж безробітна. Як хочеш - так і живи.

В Конституції записано, що дається право на працю, а фактично люди (не тільки я, я – одна із небагатьох мільйонів народу України), котрі ще вважаються патріотами України, хочуть працювати на благо держави і бачити для своїх дітей і онуків, щоб ця перебудова йшла швидше, а не так, як вона була 12 років: тільки на словах. Хочеться, щоб ці процеси йшли ліпше, краще, швидше.

Тетяна Чорномаз

В двох з матір’ю Лариса живе на 120 гривень материної пенсії.

Ніна Іванівна, пенсіонерка

Я пенсіонерка. Мені 65 років. Наша ВР хоче поміняти Конституцію. А стара де? Що, вони якісь закони виконували старі? Нам краще стало жити? Підвищився добробут? Живемо прекрасно?

На нашу пенсію, яку вони нам виділили, нам вистачає лише для того, щоб ми сплатили комунальні послуги. А їжа? А одяг? А все решта? Як жити?

Як вони приймуть нову Конституцію, то нам краще буде жити? Вони дають нам гарантію, що вони виконають всі закони: ті, які вони прийняли в старій Конституції, і які вони приймуть в новій Конституції?

Вони хочуть обрати Президента, а ми хочемо самі, народ наш, український народ, обирати хоче сам Президента. Якщо ми самі оберемо Президента, то ми повинні і маємо право, і будемо самі відповідати і за Президента, і за державу, за розквіт і за все інше.

В’ячеслав, 23 роки, студент

Сьогодні ми бачимо, як в Україні жменька можновладців намагається перекроїти Конституцію під себе, перетворивши нашу країну на таку собі неомонархію на чолі з кланом Кучми.

Парламентські більшовики, відібравши в народу право обирати Президента, фактично перетворять простих українців на кріпаків.

Олігархи, які захопили владу в Україні і мають лише статичне відношення до України, прибрали до рук більшість великих промислових об’єктів. Для них влада і прибуток є тотожними поняттями. Зміна влади для них – це розплата за скоєне і переділ власності. Саме тому вони перетуплюють депутатів із опозиції, стимулюють репресії щодо простих активістів блоку “НУ” та прихильників опозиції.

Якщо будуть внесені більшовицькі зміни до Конституції, то Україна перетвориться на феодальну державу, вірніше, на кримінально-феодальну. Та й державою таке утворення буде важко назвати.

Володимир Ляшко

Це були думки з черкащан з приводу пропонованих змін до Конституції України.

У середу в Керчі відбулася зустріч президентів України і Росії. Л.Кучма і В.Путін обговорили питання співробітництва в акваторії Чорного та Азовського морів. Керівники двох держав дійшли згоди спільно використовувати Керч-Єнікальський канал, який досі належав Україні.

З Керчі повідомляє Володимир Притула.

Володимир Притула

Суперечка за острів Косу Тузлу, яка триває між Україною і Росією уже кілька місяців, завдає серйозної економічної шкоди регіону. З такими заявами неодноразово виступали кримський прем’єр Сергій Куницин і мер Керчі Олег Осадчий.

Втім, якихось конкретних цифр у Криму не називають, пояснюючи це тим, що збитки, завдані будівництвом росіянами в Керченській протоці дамби, дуже важко підрахувати, оскільки вони постійно зростають.

Втім, відомо, що лише Керченський морський торговий порт, який є власником Керч-Єнікальського каналу і головним бюджетотворчим підприємством міста, зазнав збитків від подій довкола Тузли майже на 1 мільйон гривень, і це не враховуючи затрат на днопоглиблювальні роботи в районі цього острова. Ще 2 мільйони гривень на виконання робіт з інженерного захисту острова Коси Тузли і невідкладні днопоглиблювальні роботи в районі Керч-Єнікальського каналу виділив "Укрморпорт". А Міністерство транспорту України надало 2 мільйони гривень на будівництво прикордонної застави на Тузлі. З резервного фонду Кабміну на облаштування Тузли було виділено 7 мільйонів гривень. І це далеко не повний перелік прямих затрат, пов’язаних з наслідками дій росіян в Керченській протоці.

За даними Державного об’єднання "Укрморпорт", в компетенцію якого входить адміністрування канального та інших судноплавних зборів, кошти, отримані за транзитний прохід Керч-Єнікальського каналу суднами під російським прапором, торік склали майже 1 мільйон 100 тисяч американських доларів, а за перші 9 місяців цього року - понад 970 тисяч. Торік тут було зафіксовано понад 13 тисяч проходів російських суден. Цей канал відокремлює Керч від острова Коси Тузли, навколо якого восени нинішнього року розгорілася українсько-російська суперечка.

Зважаючи на такі втрати і збитки, що зазнав і може зазнати Керченський морський порт, несподіваною стала інформація, поширена днями державними українськими ЗМІ, про те, що його трудовий колектив закликав Президента України Леоніда Кучму сприяти спільному з росіянами використанню Керч-Єнікальського судноплавного каналу.

Слід сказати, що питання створення українсько-російського спільного підприємства для експлуатації цього каналу в Криму останнім часом активно обговорюються.

Але у листопаді нинішнього року один із високопоставлених кримських урядовців в інтерв’ю радіо “Свобода” висловився категорично проти цього. Він назвав кілька причин, але головне те, що у випадку створення СП Україна змушена буде віддати Керч-Єнікальський канал, тобто відбудеться його відчуження і власником стратегічного каналу стане саме спільне підприємство, подальша доля якого невідома.

Володимир Ляшко

Після відомих заяв Е.Шеварднадзе та керівників КПУ, в Україні владні структури почали перевіряти джерела фінансування різних громадських організацій.

Тим часом журналісти Рівненської, Житомирської та Хмельницької областей провели зустріч з представниками громадських організацій, причетних до реалізації програми співпраці “Україна-НАТО”. Серед іншого, зайшла мова і про важливість існування недержавних громадських утворень та законність їх фінансування із закордону.

Розповідає Валентина Одарченко.

Валентина Одарченко

Поштовхом до обговорення стала постанова ВР про утворення тимчасової комісії з питань встановлення фактів закордонного втручання у фінансування виборчих кампаній через гранти іноземних держав.

Напередодні ухвалення цього документу на Рівненщині перебував лідер КМУ П.Симоненко, який на прес-конференції звинувачував подібні організації у зраді державних інтересів. Однак конкретних фактів не називав.

Нині тільки на Рівненщині близько 600 громадських організацій. Окремі з них, на правду, отримують фінансування з різноманітних фондів. Акумулятором коштів та ідей виступає Волинський ресурсний центр, котрий має 12 місцевих представництв у 4-х областях. Координує діяльність інформаційно-навчальних мереж з питань соціального розвитку, екології та правозахисту і є учасником коаліції “Захисти свій вибір”.

Фінансування багатьох програм надають фонди “Євразія”, “Відродження”, посольство Королівства Нідерландів і США, Корпус миру, а ще органи місцевого самоврядування та комерційні структури.

Умови фінансування проектів для місцевих громад є пільговими, особливо якщо проекти пов’язані з профілактикою небезпечних захворювань та надання допомоги незахищеному населенню, з захистом прав дітей.

Про один із таких поетів допомоги малим населеним пунктам розповідає президент Волинського ресурсного центру Василь Кашевський.

Василь Кашевський

Фінансування досить великі. Кошти будуть роздаватися для тих територіальних громад, які спроможні самі визначитися, яка сфера фінансування є пріоритетною: то їм потрібна більша школа, чи їм потрібен більше будинок культури. Громада мусить докласти з власної кишені 2% на фінансування того об’єкту і місцеве самоврядування або спонсори – ще 8%, а 90% надає фонд.

Валентина Одарченко

Під час виборів Волинський ресурсний активно співпрацював з Комітетом виборців України. Тут діють громадські приймальні. Чимало фактів порушень у ході передвиборчих кампаній на Рівненщині могли б бути не виявленими, якби не ці структури.

Але чи є власна діяльність у рамках українського законодавства втручанням іноземців у наші національні справи? Говорить перший секретар політичного відділу посольства США в Україні Кейсі Крістенсен.

Кейсі Крістенсен

Цього року ми з надією та задоволенням спостерігали, як український уряд підняв знову рішення зареєструвати Національний демократичний інститут та Міжнародний республіканський інститут, які в основному займаються програмами навчаннями для політичних партій.

З нашої точки зору, неможливо мати забагато неурядових організацій. Хоча ми песимістично розглядатимемо спроби закрити неурядові організації, тому що ми вважаємо їх нормальною, активною частиною нормальної демократії.

Валентина Одарченко

Директор центру “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів вважає нинішню ситуацію навколо закордонних грандів для недержавних організацій кроком від демократії.

Ілько Кучерів

Такі скоординовані кампанії велися тоді, коли комуністи боролися з інакодумцями в часи Брежнєва, в часи Андропова. Це можна сказати про Білорусь, але ніяк не можна сказати, що таке було коли-небудь в Україні. Це дуже неприємний симптом.

Очевидно, що це пов’язано з підготовкою до виборів. Саме тут згадується Грузія, тому що фактично громадські організації, які провели опитування екзит-пул, який показав, що дані опитування не збігаються з тим, що показує ЦВК, вони привели до тієї кризи, що була в Грузії.

Валентина Одарченко

Тим часом керівник Асоціації миротворців України Юрій Донський нагадав конкретні приклади впливу громадських організацій навіть на політичні рішення. Наприклад, під час підписання Оттавської Конвенції про незастосування протипіхотних мін.

Юрій Донський

В режимі, коли уряд України і Президент не хотіли приймати рішення, із-за якихось там обставин, то три громадські організації ветеранів: організація афганців, організація ветеранів Другої Світової війни і миротворців звернулися до Президента, звернулися до уряду з тим, щоб була підписана та Конвенція.

Мотивація була такою: є ветерани, є постраждалі особи, і повинні вирішуватися з гуманітарної точки зору питання щодо приєднання України до Конвенції. А угода не була підписана.

І наявність таких громадських організацій дає змогу подати свій голос і показати, що є проблема і як її вирішити. Занадто політизується зараз ситуація. Громадська організація може використовувати будь-які джерела фінансування.

Валентина Одарченко

“Більшість організацій, котрі зараз працюють в Україні за рахунок іноземних коштів, виконують міждержавні угоди,” - зауважив директор інформаційного центру “НАТО в Україні” Мішель Дюре.

Мішель Дюре

Мені здається, що це нормально. Не тільки “НАТО в Україні”, а й інші міжнародні організації працюють шляхом співпраці з неурядовими організаціями. Це дуже важливо для нас, тому що вони можуть гарантувати якісь звіти по країні.

Ми будемо продовжувати співпрацю з неурядовими організаціями. Ця співпраця дуже зрозуміла, вона публічна. І як я вже сказав, центр інформаційний не займається політикою. До речі, євроатлантична інтеграція України є пріоритетом держави.

Валентина Одарченко

Громадські активісти Рівненщини, Житомирщини, Хмельниччини і Волині, котрі представили на семінарі близько 40 недержавних організацій, вважають, що за нинішньої політичної ситуації саме суспільна думка може привернути увагу європейської спільноти до реформування системи влади в Україні, котре може стати як рятівним, так і згубним для нашого суспільства.

Володимир Ляшко

Тему продовжить наш луганський кореспондент. Своєрідну інтерпретацію події Грузії і сусідній Росії знаходять у місцевій пресі. Зрозуміло, коментарі вибудовуються з проекцією на наступні парламентські і президентські вибори в Україні.

Слово Василю Соколенку.

Василь Соколенко

Газета Луганської обласної ради надрукувала звіт про прес-конференцію з керівником депутатської групи “Народний вибір” М.Гапочкою під красномовним заголовком: “А вибір зробимо без заокеанської підтримки”. У цьому матеріалі повідомляється, що народний депутат засуджує втручання закордонних сил в грузинські події.

Інша газета “Вєчерній Луганськ” надрукувала більш детальні міркування М.Гапочки на цю тему: “Нічого нас лякати закордонними фондами. Те, що трапилося в Грузії, в першу чергу, стало можливим тому, що Шеварднадзе за 10 років свого правління довів Грузію до ручки, а розкол цієї країни на 5 частин провокують не противники Шеварднадзе, а офіційний Кремль”.

Що стосується останнього, то за словами того ж Гапочки, перефразованими журналістами, згаданої газети, відділ кадрів українського уряду знаходиться в Москві. За його словами, саме після дзвінка російського президента Путіна до українського Президента Кучми було звільнено віце-прем’єра Гайдука. Це дивне повідомлення Гапочка прокоментував так: “У злидарів слуг немає. Ми – злидарі, а хочемо, щоб у нас Путін був на службі”.

Водночас цими матеріалами в луганській пресі були надруковані відгуки на парламентські вибори в Росії. Цікаво, що у своїй заяві обласне відділення “Російського блоку” повідомило, що його активісти, виявляється, брали участь в підготовці цих виборів, для чого спеціально виїжджали до сусідніх російських областей і проводили агітацію на користь російських партій та блоків.

Досить схвально відгукнувся на вибори і сам голова обласної адміністрації О.Єфремов, який з задоволенням відзначив, що у Москві на виборах мера знову переміг Ю.Лужков, з яким луганське начальство підтримує міцні економічні стосунки.

А ще раніше луганська преса повідомляла, що близько 100 вчителів побували на своєрідному стажуванні у Ростові-на-Дону. Увага акцентувалася на тому, що ця гуманітарна допомога була надана російськими організаціями. Звичайно, оця вже не заокеанська допомога чомусь не засуджувалася, а навпаки, схвалювалася.

Володимир Ляшко

І завершимо програму соціальною темою. Перш за все, пов’язаною з культурою українських міст і здоров’я громадян.

В Івано-Франківську втілюється в життя програма ООН “Довкілля міста”. Екологічна безпека міського середовища”. Низка заходів програми оздоровить, перш за все, міські житлові масиви.

Матеріал на цю тему Івана Костюка.

Іван Костюк

Проект, який фінансує Організація Об’єднаних Націй, розпочали втілювати в Івано-Франківську ще на початку осені. Програма під назвою “Управління довкіллям міста” здійснюватиметься впродовж кількох років поетапно.

Свою частку у фінансування проекту ООН виділить також міський бюджет. На бажанні івано-франківської міської влади успішно здійснити цей проект наголошує менеджер програм розвитку ООН в Україні Ігор Кирильчук.

Ігор Кирильчук

Сьогодні є бажання влади міста допомагати нам. Є ініціативна група, яка працює, є науковці, які будуть сприяти та допомагати в цьому. ООН все це підтримує інформаційно та фінансово.

Іван Костюк

На жаль, поки що учасники проекту змушені констатувати, що громада міста Івано-Франківська є доволі пасивною. І основні зусилля зараз спрямовуються на те, щоб об’єднати роботу міської влади, науковців та мешканців міста. На цьому наголошує виконавчий директор Івано-Франківського відділення Асоціації міст України Олег Войтичук.

Олег Войтичук

Важливим етапом реалізації цього проекту є створення громадської ради щодо впровадження сталого розвитку вже як результату реалізації стратегічного плану розвитку Івано-Франківська.

Іван Костюк

Кошти на реалізацію першого етапу проекту з боку ООН вже виділено. Вже з перших днів наступного року мешканці кількох мікрорайонів обласного центру Прикарпаття викидатимуть сміття у нові контейнери, які пристосовані до роздільного сортування відходів.

Однак, як заявляють реалізатори програми, це лише перший крок для дотримання екологічної безпеки мешканців Івано-Франківська. Якщо проект отримає підтримку з боку мешканців міста і буде успішно здійснюватися, представники програм розвитку ООН готові й надалі співпрацювати з Івано-Франківськом.

Володимир Ляшко

Завершується наша програма, остання в 2003-му році. Вітаємо слухачів з Новим роком і Різдвом Христовим! Нехай ці дні, осяяні вищою благодаттю і наповнені теплим родинним спілкуванням, очищають наші помисли, збагачують наші душі милосердям і примиренням.

Нехай не полишають вас, шановні слухачі, любов до ближнього і надія на щасливе життя.

Доброго вам здоров’я, добробуту і щастя в Новому 2004-му році!

Передачу “Тиждень регіонів” підготував до ефіру і провів Володимир Ляшко, звукооператор Артем Мостовий.

До зустрічі в ефірі! Хороших вам вихідних!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG