Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки опитування журналістів і політологів у Криму.


Володимир Притула Підсумки опитування журналістів і політологів у Криму.

Симферополь, 05 січня 2004 - У Криму продовжують підбивати політичні підсумки минулого року. Тут за результатами опитування кримських і київських експертів, найбільш впливовим політиком 2003 року визнаний голова Верховної Ради автономної республіки Борис Дейч.

Спікер кримського парламенту Борис Дейч за підсумками традиційного щорічного опитування експертів отримав найвищий рейтинг впливовості: 8,12 бала за 10-бальною шкалою. Серед найвпливовіших кримських політичних фігур також прем’єр-міністр автономії Сергій Куницин і перший заступник кримського спікера Василь Кисельов. Їх експерти вважають політиками, що, фактично, визначали напрямок розвитку автономії у більшості сфер її суспільного життя.

В опитуванні, проведеному Кримським незалежним центром політичних дослідників і журналістів, взяли участь 19 експертів - політологи і журналісти з Криму і Києва. Окрім керівників парламенту та уряду автономії до першої десятки рейтингу політичного впливу увійшли лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який цього року відзначив своє 60-ліття, представник Президента України в АРК Олександр Діденко, котрий нарешті став публічним політиком, народні депутати України від Криму Лев Міримський та Ігор Франчук, які залишилися крупними гравцями на економічній арені півострова, кримський віце-прем’єр Анатолій Корнійчук, що значною мірою контролює аграрні ринки Криму, віце-спікер місцевого парламенту, член керівництва Меджлісу Ільмі Умеров, який впливав на розв’язання багатьох етнічних проблем автономії і начальник Головного управління МВС України в АРК Микола Паламарчук, котрий знову зробив кримську міліцію впливовим фактором громадсько-політичного життя регіону.

Місцеві спостерігачі відзначають, що до десятки не потрапили впливові кримські політики: народний депутат України, член Меджлісу Рефат Чубаров, який зосередився на роботі в Києві, і депутат кримського парламенту, підприємець Андрій Сенченко, котрий мав трибуну для критики нинішнього кримського керівництва лише на підконтрольній йому Чорноморській телекомпанії. Але зниження їхнього рейтингу впливовості зовсім незначне. Зате його падіння у лідера кримських комуністів, народного депутата України Леоніда Грача просто катастрофічне: у 2 рази, і тепер він посідає в лист-рейтингу 12-те місце проти 5-го торік і 1-го – у 2001 році.

У попередні роки найвпливовішими політиками Криму визнавалися Сергій Куницин, Леонід Грач, Анатолій Гриценко, Аркадій Демиденко та Анатолій Франчук. Автори дослідження особливо відзначають, що його підсумки не несуть для об’єктів опитування жодного позитивного чи негативного політичного навантаження і відображають лише точку зору експертів Кримського Незалежного центру політичних дослідників і журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG