Доступність посилання

ТОП новини

Проблема антисемітизму в Європі.


Славко Волинський Проблема антисемітизму в Європі.

Брюссель, 8 січня 2004 року.

Брюсcельських журналістів, які нині прийшли до Європейської Комісії на черговий брифінг, чекала несподіванка. Перед журналістами, окрім речників Європейської Комісії, постав сам голова цієї установи Романо Проді та гість зі Сполучених Штатів Америки – директор Всесвітнього Єврейського Конгресу Ізраель Сінгер. Про візит до бельгійської столиці Ізраеля Сінгера журналістів заздалегідь ніхто не повідомляв.

Про приїзд до Брюсселя директора Всесвітнього Єврейського Конгресу Ізраеля Сінгера прес-служба Єврокомісії журналістів не повідомляла, тому що до останнього моменту зустріч між Проді і Сінгером не була узгоджена, пояснив речник Європейської Комісії Дієго де Охеда. А основні причини візиту пана Сінгера до бельгійської столиці були встановлені вже під час прес- конференції.

Багатьох журналістів здивував той факт, що Романо Проді розпочав свою заяву без притаманних йому традиційних дипломатичних словесних реверансів. Він відразу повідомив журналістам, що днями на його адресу надійшов шокуючий лист від президента Всесвітнього Єврейського Конгресу Едгара Брофмана та президента Європейського Єврейського Конгресу Кобі Бенатофа, які звинуватили Європейську Комісію в тому, що вона мало приділяє уваги проблемі антисемітизму в Європі і це призвело до того, що єврейська громадськість не може ніяк визначитись, чи можна в Брюсселі провести семінар з питань боротьби з антисемітизмом, чи ні. Романо Проді відкинув звинувачення Едгара Брофмана і Кобі Бенатофа й запевнив, що в Європі жодна з етнічних меншин і в тому числі єврейська не зазнає ніяких утисків. Романо Проді додав, що Європейська комісія навіть готова надати необхідну допомогу єврейським громадам для проведення семінару, який вони планують провести в Брюсселі.

У відповідь на заяву Романо Проді директор Всесвітнього Єврейського Конгресу Ізраель Сінгер погодився із аргументами Голови Єврокомісії і сказав: “ Ми маємо довіру до Романо Проді і до його слів про те, що він планує зробити, щоб жоден громадянин цього континенту не почував себе незатишно, а почував себе в цілковитій безпеці”.

Тут Романо Проді, сміючись, додав: “Та я сам себе не почуваю безпечно, бо отримую листи з бомбами”. На це присутні відреагували ось так: (сміх у залі).

“Не турбуйтесь, не турбуйтесь”, - погасив сміх Ізраель Сінгер і повідомив, що через два тижні знову прилетить до Брюсселя, щоб уже детально обговорити з Романо Проді технічні деталі проведення семінару.

Чимало коментаторів розцінили несподівану появу директора Всесвітнього Єврейського Конгресу як дипломатичну форму вибачення перед Романо Проді за критичний лист на його адресу від президента Всесвітнього Єврейського Конгресу Едгарда Бронфмана і Кобі Бенатофа—президента Європейського Єврейського Конгресу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG