Доступність посилання

ТОП новини

Фахівці прогнозують мільярдний зовнішньоторговельний обіг між Україною та Угорщиною.


Василь Плоскіна Фахівці прогнозують мільярдний зовнішньоторговельний обіг між Україною та Угорщиною.

Угорщина, 8 січня 2004 – Угорські й українські економісти незабаром підіб’ють підсумки спільної торгівлі між двома країнами. Лише за 10 місяців минулого року загальний обсяг торгових операцій оцінювався в $870 млн. Втім, є підстави сподіватися ще кращих показників.

Наразі про попередні цифри розповів журналістам генеральний консул Угорської Республіки в Україні Отто Сабо. Він торкнувся також інших сфер угорсько-українських економічних зв’язків. Зі свого боку аташе Берталон Сентпетері висловив думку, що до кінця 2003 року зовнішньоторговий обіг між Угорщиною й Україною мав сягнути 1 мільярда доларів. Відповідні міністерства в Будапешті та Києві зараз підбивають статистику. І коли вона зійдеться в обох відомствах, то можна буде говорити про подолання важливого психологічного бар’єра у сфері торгівлі. Сентпетері додав:

“Такі досягнення в економічній співпраці дають можливість Угорщині розглядати Україну як стратегічного партнера. Значну роль у цьому плані, безперечно, відіграє і Закарпаття. За результатами дев’яти місяців минулого року зовнішній товарообіг між областю та деякими угорськими регіонами сягнув 146 мільйонів доларів, або стільки ж, як за увесь 2002 рік. До того ж, за кількістю вкладених у край інвестицій ( 27 млн. дол.) Угорщина посідає друге місце після американських компаній. Тут працюють 129 спільних українсько-угорських підприємств, які дають роботу майже 20 тисячам закарпатців”. Втім, слід сказати, що минулого року угорські підприємці плідно попрацювали не лише в прикордонному Закарпатті. Наприклад, солідні фінансові угоди укладалися і на Івано-Франківщині. Економічні можливості Прикарпаття комерсанти з Угорщини будуть вивчати і в 2004 році. Щоправда, деякі з них побоюються, чи не зміняться умови господарювання інвесторів в Україні. Насамперед це стосується спеціальних економічних зон. Такі чутки нині, на жаль, досить активно поширюються в Західній Україні. Тому будь-яке втручання уряду в цей процес може наполохати інвесторів, адже ніхто не любить, коли ні сіло, ні впало змінюються правила гри. Скажімо, в Угорщині інвестиційна політика кабінету міністрів, в основному, не змінюється з початку 90-х років. Сталі правові норми гарантують щорічно стабільний приплив іноземного капіталу в межах 8-10 мільярдів доларів США. Для такої невеликої за європейськими розмірами країни, як Угорщина, кажуть економісти, це вельми непогані показники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG